HEKLANJE

10 jednostavnih koraka do organiziranog kućnog ureda

Bez strukture ureda izvan naših domova, lako je raspršiti sve što je povezano s poslom po cijeloj kući. Još uvijek moramo završiti svoj posao na vrijeme i učinkovito. Uostalom, što manje vremena provodimo radeći, više vremena imamo s obitelji. Organizirani kućni ured omogućit će brži i ugodniji radni dan. Evo nekoliko ideja za organiziranje vas i vašeg kućnog ureda.
Imate li kućni ured? Ne treba vam nužno cijela soba, ali trebali biste imati dobro definiran prostor u kojem ćete sadržavati sve vaše uredske potrepštine i datoteke.
Radni stol u vašoj spavaćoj sobi koji će držati vaše datoteke, papir, olovke, kalkulator i, naravno, računalo dobro će vam odgovarati, posebno na početku.
Ako se vaš “ured” sastoji od blagovaonskog stola, neke od ladica u vašoj kuhinji, ormarića za datoteke u podrumu i računala u spavaćoj sobi, možda biste trebali razmisliti o tome da sve organizirate na jednom mjestu.
Provodite li puno vremena tražeći određeni dokument, trčeći od sobe do sobe kako biste ga pronašli? Razmislite o tome da sve svoje datoteke i papire premjestite na jedno središnje mjesto, po mogućnosti blizu računala ako tamo obavljate najveći dio svog posla.
Držite svoje osobne datoteke i papire odvojeno od poslovnih stvari.
Na kraju ćete imati dovoljno papirologije za rješavanje, a da ne pomiješate svoje osobne račune, časopise i dječji raspored poslije škole. Napravite zasebno mjesto za one negdje izvan vašeg kućnog uredskog prostora.
Napravite datotečni sustav koji vam odgovara. Zapamtite, možda radite za nekog drugog, ali kada je u pitanju vaš kućni ured, vi ste sami sebi šef.
Razmislite o tome kako tražite određenu datoteku ili komad papira. Kako ćete ga najlakše pronaći? Zatim stvorite datotečni sustav koji radi za vas. Ne brinite, ako vam ne ide kako treba prvi put, uvijek možete pribjeći i pokušati ponovno. Prije ili kasnije osmislit ćete sustav koji je “baš kako treba” za vas.
Dobro pogledajte svoje radno područje. Leže li vam hrpe papira, datoteka, pošte, disketa i CD-a? Primjećujete li da se još nešto nakuplja? Odvojite nekoliko sati i sve odložite. Koristite svoj novi datotečni sustav i pronađite “domove” za sve ostalo.
Sada kada ste uredili ured, odvojite nekoliko minuta na kraju svog radnog dana da tako i ostane. Pokušajte “ostaviti posao” za taj dan s čistim, praznim stolom. Cijenit ćete to sljedećeg jutra. To će vas također spriječiti da više nikada ne naiđete na ogromnu hrpu papira.
Dodajte osobni pečat svom uredu. Donesite slike djece; dodajte neke lijepe biljke, inspirativne citate ili bilo što drugo što vam padne na pamet što će vaš ured učiniti ugodnim mjestom za rad. Osim što će vas podići i održavati u dobrom raspoloženju kad god uđete u svoj ured, veća je vjerojatnost da ćete održavajte ga čistim i organiziranim ako je to mjesto koje cijenite. Zato se malo potrošite na neki poseban uredski dekor.
Razgovarajmo o datotekama na vašem računalu. Možete potrošiti isto toliko vremena tražeći internetski dokument kao i komad papira. Ako se vaše računalo koristi za posao kao i za osobnu upotrebu, stvorite radnu mapu i koristite podmape za određene poslodavce, projekte itd.
Opet osmislite datotečni sustav koji radi za vas i držite svoje radne datoteke odvojeno od osobnih datoteka. To je osobito važno ako i drugi članovi obitelji pristupaju računalu. Ako je to slučaj, a koristite Windowse, toplo preporučujem postavljanje zasebnog korisničkog računa samo za rad i zaštitu lozinkom. To će spriječiti druge članove obitelji da slučajno mijenjaju ili brišu vaše radne datoteke.
Osim uobičajenih datoteka, također želite organizirati svoje e-poruke. Budimo iskreni, svi smo gubili vrijeme tražeći određenu e-poštu koja je sadržavala neke vitalne informacije koje su nam brzo bile potrebne. Postavljanje mapa za različite klijente i projekte mi je dobro funkcioniralo, ali opet pronađite sustav koji vam odgovara i držite ga se. Razvrstajte e-poštu čim je pročitate. Potrebno je samo sekundu ili dvije da ga ispustite u odgovarajuću mapu, ali će vam uštedjeti puno vremena ako ga kasnije budete morali pronaći.
Sada kada imate dobar sustav arhiviranja (fizički i digitalni), odvojite malo vremena svakih nekoliko mjeseci (ili tjedana, ako je prikladno) da očistite svoje datoteke. Brzo možemo akumulirati puno dokumenata kako u našem ormariću za datoteke tako i na tvrdom disku koji nam više nisu potrebni. U najmanju ruku, pokušajte očistiti svoje datoteke dvaput godišnje.
Sada kada je vaš ured organiziran, možda biste željeli pogledati i kako organizirati svoje vrijeme. Opet, smislite sustav koji vam dobro funkcionira.
Potičem vas da počnete s nekoliko od ovih ideja kako biste uredili svoj ured i sebe. Iznenadit ćete se koliko ćete vremena uštedjeti ne tražeći datoteke, papire ili klamericu. Uskoro nećete znati kako ste ikada funkcionirali bez organiziranog kućnog ureda.

Ti nisi moj otac

Tanya je u grupu došla s velikim problemom. Voljeni muž, zajedno dugi niz godina. Bez djece. I nema neke posebne

Kako održati zdrav duh?

Da biste si osigurali zdravo tijelo morate imati i zdrav duh. Često ljudi zapostavljaju svoje psihičko stanje i to dovodi