HEKLANJE

10 koraka do vegetarijanstva ili kako postati vegetarijanac

TEMU APP 100 E KUPON

Moram odmah reći – ako ne želite i ako vam nisu bitni – prođite u tišini. Nikamo ne vučem. Poštujte tuđe izbore kao što i ja poštujem vaše. Ako postoji pitanje, postoji i odgovor. Doista, češće od ovoga, pitaju me samo “kako ne umrijeti bez mesa”.
Sve je u mom životu bilo jednostavno. U dobi od 7 godina majka me odvela na tržnicu po meso. I tu se preda mnom pojavila odsječena svinjska glava. U tom sam trenutku saznala od čega su napravljeni kotleti. I nisam to više mogao gurati u sebe. Bio sam alergičan na ribu. Tako sam sišao lako.
Ali moj je suprug postao vegetarijanac prije osam godina. I ne, to nije moja zasluga. Kad sam mu nešto rekao i pozirao mops, on je kategorički tražio meso. Čim sam se pomirio i počeo kuhati, iznenada sam stao. Već je bila šteta, samo sam se namjestio, čime i kako ga hraniti.
Krenut ću od početka.
Zašto vam ovo treba? Zašto i zašto ste odlučili odbiti? I od čega? Razloga je obično pet.
Žao mi je životinja – etički aspekt
Ekologija – uzgoj životinja vrlo snažno utječe na okoliš – drugi aspekt etike
Meso je nezdravo
Vjerski razlog – ne možete ga jesti
Meso je sada loše kvalitete, s hormonima i u općenito
Važno je razumjeti što vas pokreće? Samo moda? Interes? Što je osnova?
I tada trebate razumjeti kamo idete? Postoje različiti vegetarijanci. A na temelju vašeg “zašto”, dobit ćete “kako”:
Oni koji ne jedu samo crveno meso, već jedu ribu, perad, jaja i mlijeko.
Oni koji se odriču svega mesa, ali drže ribu, jaja i mlijeko.
Laktovegetarijanci smo mi. Nema mesa, ribe, jaja, ali ima mlijeka.
Hrana na biljnoj osnovi – bez mlijeka, jaja, ribe i mesa. Ali oni mogu nositi krzno i ​​jesti med.
Vegani. Nigdje ništa životinjskog podrijetla.
Postoji još milijun opcija – samo riba, samo jaja i tako dalje. Evo kamo idete od sve ove raznolikosti? Na čemu se temeljiš? Izaberi.
Opet – ako govorimo o veganima, onda nema prirodne kože, krzna, ponekad vune. Koža i krzno mogu ili ne moraju biti prisutni u drugim kategorijama. To opet određuje vaša motivacija.
Napravite krvni test za glavne elemente. Da bismo razumjeli polaznu točku. Možda i kod mesa imate malo feritina? A onda za to krivite vegetarijanstvo. A korisno je te analize gledati jednom godišnje – jedete li dovoljno dobro uravnoteženo.
krvna slika
Biokemija
Vitamini skupine B – sve bi bilo dobro, ali barem B12 i folat
Feritin
Transferrin
Glavni hormoni – uključujući štitnjače
Vitamin D – posebno za stanovnike regija u kojima ima malo sunca
Učinite sam prijelaz postupnim. Ovako je moj suprug odbio meso. Prvo je prestao jesti crveno meso, nakon otprilike šest mjeseci – piletinu, nakon još šest mjeseci – ribu, a zatim i jaja. Postupno, glatko, bez stresa, “ne mogu ništa jesti, lakše je leći i umrijeti.” Odustajanje od svega odjednom može biti previše stresno.
Ne dokazujte nikome ništa. Bolje da uopće ne reklamirate svoju ovisnost. Recite da trenutno ne želite meso. Ne dražite voljene osobe, inače će vas odvesti na bijelu vrućinu. Vjerujte, čut ćete iste “super-smiješne” viceve od različitih ljudi i užasnih strašila. Reći će vam da nećete roditi, da nećete nikoga odgajati, da ćete definitivno umrijeti i nećete preživjeti. Stoga je vašoj psihi jeftinije ne pokretati takve teme.
Ako ste ovisni o nekim ukusima, potražite zamjenu. Sada postoji povrće od mesa koje ima okus stvarnog. Postoje kobasice i kobasice bez mesa, od pšenice. Postoji majoneza bez jaja. Postoje različite vrste sira bez mlijeka. Jogurti s kokosovim mlijekom. Zašto ne! A ako vam je dosadno, zabrinuto, potražite zamjenu. To će vam pružiti podršku tijekom teškog prijelaznog razdoblja. Ali općenito, preporučio bih istraživanje novih okusa i dobivanje novih okusa, umjesto da tražim okus bakinjih kotleta u grahu.
Izgradite uravnoteženu prehranu. Najgore što možete učiniti je vegetarijanstvo u pekarstvu. Kad pečete, tjestenina, kruh – to je sve. Nije korisno, nije zdravo. Mahunarke – naučite ih kuhati, barem napravite pečene proizvode na slanutkovom brašnu. Žitarice – savršeno cjelovite – žitarice, riža, kvinoja, bulgur i tako dalje. Zelje, zeleno povrće, kupus i tako dalje.
Postavite si cilj svladati deset recepata u mjesec dana. Pretplatite se na blogere koji objavljuju takve recepte, kupuju knjige, bilo što drugo. Potražite ono što želite kuhati. Idite u posebne ustanove da biste kasnije kreirali recept kod kuće.
Komunicirajte s istim ljudima, idite im u posjet – nadopunite svoj repertoar i nećete nikome morati ništa objašnjavati. Komunikacija s istomišljenicima je vrlo važna.
Ne udarajte kući, nemojte ih pretvarati ili novačiti. Svatko ima svoje pravo izbora. Pazite na tanjur, inače će vaš dom postati ratište.
Jelo je skup navika. I to se može promijeniti, iako nije lako. Ali ako ste svjesni svog “zašto”, tada će postojati “kako”.
Izrađujemo svoje kutije, uključujući one koji se kreću ili se žele preseliti, a ne znaju kako. Imate li kiflice s tjesteninom ili pijete avokado s kombucom? A kutija “Kuhanje ukusno i zdravo” – samo o hrani! Najtraženiji začini i najpotrebnije žitarice i mahunarke. Isprobajte druge recepte. Upotrijebite začine – u početku “uz minimalne plaće” – gotove smjese. Namjerno smo se petljali s tim, tako da samo ubacite žličicu smjese, a da ne ulazite u detalje.
Bit će recepata. I ova je kutija općenito za sve zdrava prehrana. Za djecu možete napraviti kotlete od leće, napraviti palačinke s integralnim brašnom ili slanutkovim brašnom, a mahunarke staviti u krem ​​juhu. I odraslima ponuditi druge recepte, nove, zanimljive i egzotične. Pripremite kichadi – glavno jelo u Ayurvedi, gdje možete vratiti vatru probave i na primjer smršavjeti. Ili napravite rižu s povrćem i umakom od mahunarki. Pa sve ovo napišem i progutam slinu. Tako je ukusno!
Nemojte nam samo vjerovati na riječ – pokušajte!
Olga Valyaeva

Trebate li kredit ili osiguranje?

Jeste li se ikada zapitali kako zajmodavac odlučuje hoće li vam odobriti kredit? Godinama su vjerovnici koristili sustave kreditnog bodovanja