HEKLANJE

10 načina da smanjite račun za struju

 
Jedna od najvećih briga u današnjem svijetu je iscrpljivanje energije. Kao zabrinuti građani, svi se moramo zajednički potruditi da budemo svjesni građani i štedimo električnu energiju. Struja je postala sastavni dio života, ali zamislite da morate živjeti bez struje.
Ušteda električne energije koristi Vama osobno jer ćete plaćati manje račune. Smatrati:
Raditi energetski pregled. To će vam reći kako i kada trošite energiju i gdje je rasipanje. Moći ćete napraviti “plan uštede energije” tako što ćete točno odrediti kako možete smanjiti potrošnju energije. Neke ideje mogu biti jednostavne kao što je ne ostavljajte aparat za kavu uvijek uključen.
Razmislite o resetiranju termostata deset stupnjeva niže tijekom noći. Ako to možete raditi recimo otprilike osam sati dnevno, uštedjet ćete 10% na struji bez žrtvovanja udobnosti. Izolirajte dom zimi zatvaranjem zavjesa.
Provjerite svu izolaciju u kući. Povećate li izolaciju potkrovlja na oko 12 inča, potrošnja električne energije će se smanjiti za 20 posto.
Posadite više stabala oko kuće koja će rashladiti kuću ljeti i izolirati kuću zimi. Studije pokazuju da zelena prekriva ima koristi na mnogo načina.
Provjerite sve električne žice i utičnice na curenje. Provjerite sve osigurače i uređaje.
Fluorescentne žarulje su energetski učinkovite. Koriste 75% manje energije od običnih žarulja. Oni imaju duži vijek trajanja i doprinose velikim uštedama.
Koristite energetski učinkovite uređaje. Oni troše manje energije i vjerovali ili ne, hladnjak visoke učinkovitosti troši manje električne energije od žarulje.
Kada ste odsutni čak i na nekoliko sati ili dana trebali biste isključiti i isključiti sve električne aparate i postaviti postavke na termostatu, bojleru i hladnjaku na najnižu postavku.
Osigurajte da koristite glavu tuša koja štedi vodu. Troškovi grijanja vode za obitelj mogu se smanjiti za najmanje 30% godišnje.
Očistite svoj dom vremenskim uvjetima. To pomaže smanjiti račune za grijanje za 20%, a hlađenje za najmanje 10%. Čak i kada gradite dom ili ga ukrašavate, koristite materijale pogodne za vremenske prilike – one koji nisu dobri provodnici topline i hladnoće. Ugradite prozore i staklena stakla na krov tako da koristite sunčevu svjetlost za osvjetljavanje prostorija tijekom dana. Potrudite se isključiti svjetla i ventilatore kada izlazite iz sobe. Provjerite jesu li filtri u klima-uređajima i grijačima uvijek očišćeni i bez začepljenja i prašine.
Ako živite energetski učinkovit način života, vidjet ćete kako se brojke na računu za energiju zapravo smanjuju. Snaga za smanjenje troškova energije je pod vašom kontrolom. Jednostavno je kao pranje pune količine i to u hladnoj vodi. Opciju toplog pranja koristite samo za vrlo prljavu odjeću. Kuhajte hranu samo prije nego što ste spremni za jelo, na taj način možete uštedjeti troškove podgrijavanja, kao i troškove hlađenja čuvanja hrane. Po hladnom ili hladnom vremenu uključite termostat hladnjaka na minimum. Isključite zamrzivače ako se ne koriste. Svi mali doprinosi mogu dovesti do značajne ušteđene količine energije. A, ušteđena energija znači novac u banci.