HEKLANJE

10 najboljih inspirativnih filmova o ženama

Snagu karaktera ne određuju snažni mišići, puno češće je to sposobnost da se nastavi odabranim putem, unatoč ukorima, stereotipima i opasnostima. U principu, to je sposobnost snalaženja bez da za svoj izbor krivite nikoga. Prikupili smo nekoliko priča o izvanrednim ženama koje su vrijedne divljenja.
Kraljica Marie od Rumunjske (2019)
Princeze ne biraju prosce, one određuju tko bi trebao biti. Britanskoj princezi Mariji od Edinburgha, unuci kraljice Viktorije i cara Aleksandra II, naređeno je da se uda za prijestolonasljednika Rumunjske. Nije najsjajnija zemlja, ali nakon što je postala kraljica, Maria se svom novom domovinom zaljubila svim srcem. Stoga, kad se na kraju Prvog svjetskog rata saveznici nisu žurili ispuniti svoja obećanja i priznati ujedinjenje razdvojenih dijelova države u Velikoj Rumunjskoj, sama kraljica otišla je u Pariz kako bi postigla željenu odluku. Nepotrebno je reći da kod kuće nitko nije vjerovao u uspjeh njezina putovanja.
Male žene (2019)
Ljupke sestre March, iz siromašne obitelji lokalnog pastora, imaju puno talenata i težnji. Jedan je umjetnički, drugi dobro piše, treći crta, četvrti lijepo svira klavir. Sredina je 19. stoljeća, a brak i majčinstvo smatraju se jedinom istinskom društvenom ulogom žene, pa djevojke mogu njegovati svoje talente, ali na njih ne polagati velike nade. Međutim, tvrdoglavi mladi književnik Joe ne slaže se s tim usklađivanjem i siguran je da će uspjeti.
Slikar i lopov (2020)
Dokumentarna priča o kreativnosti i poznavanju tuđe duše. Izložbi su mladoj umjetnici Barbori Kisilkova ukradene dvije slike. Policija je brzo pronašla jednog od negativaca, ali nitko ne zna gdje su slike. Tijekom suđenja umjetnica traži priliku da razgovara s nasilnikom nasamo i iznenada odluči da želi naslikati njegov portret.
Privatni rat (2018)
Mary Colvin, vojna novinarka, ne zna živjeti drugačije nego riskirati vlastiti život pokušavajući dobiti objektivne informacije s bojnog polja. U veljači 2012. zajedno s ratnim fotografom Paulom Conroyem, koji je prati na svim putovanjima, kreću u nevjerojatno opasnu misiju u Siriji.
Dvije kraljice (škotska Mary Queen, 2018)
Mary Stuart, škotska kraljica, imala je približno ista prava na englesko prijestolje kao i Elizabeth I, engleska kraljica. Da je plašljivija i smirenija žena, gospođa bi tiho vladala svojim Škotima, ne dosađujući svom moćnijem kolegi. Ali Maria želi više i spremna je riskirati život zbog svog cilja.
Marija Magdalena (2018)
Novi pogled na osobnost Marije Magdalene, koja je napustila svoje najmilije i pridružila se skupini apostola koji su slijedili Krista u Jeruzalem. Kritičari često optužuju sliku za bijesni feminizam, međutim, prije svega, ovo je pogled na kanonski zaplet očima žene, koji se ne može ne razlikovati od muške interpretacije.
Evita (1996)
Jedna od najkontroverznijih figura u povijesti Argentine. Eva Duarte de Peron stiže u Buenos Aires s petnaest godina i zahvaljujući svojoj moćnoj karizmi putuje u svijet luksuza i glamura, do samih visina moći. Ona postaje zaštitnica siromašnih i duhovni vođa nacije, ali istodobno pridonosi uspostavi diktature i ozbiljno suzbija svako neslaganje.
Mlada Victoria
U britanskoj kraljevskoj obitelji nije ostalo muških nasljednika. Nakon smrti ostarjelog kralja Williama IV, na prijestolje bi trebala zasjesti njegova mlada nećakinja Victoria, kći vojvode od Kenta. Victoriju odgaja udovica vojvotkinja u paru sa svojim gladnim menadžerom Johnom Conroyem. On ne samo da drži djevojku pod strogom kontrolom, već i teži postizanju regencije prema njezinoj majci, nad kojom ima neograničen utjecaj. Iskoristivši bolest nasljednice, Conroy grubo traži da potpiše potrebne papire, ali Victoria već u ranoj dobi pokazuje ustrajan karakter. Položaj zatvorenika njegove nećakinje poznat je starom Williamu IV, a on sanja da će živjeti do njezine punoljetnosti kako bi izbjegao kraljevstvo.
Sve o Evi (1950)
Starećoj glumici, mlada djevojka, obožavateljica talenta, trpa se u pomoćnike. Spremno ispunjava naloge domaćice i čeka kad u trenutku slabosti može sjesti na nju i zauzeti mjesto prima na pozornici. Koriste se svi dostupni alati: djevojka je odabrana ne samo za rad, već i za muškarca svoje žrtve, za svoje prijatelje. Laska, koketira – plete vlastitu mrežu.
Husarska balada, 1962
1812. Napoleon napada Rusiju sa svojom gigantskom šarolikom vojskom okupljenom po cijeloj Europi. Mlada dama Shurochka Azarova osjeća da ne može ravnomjerno sjediti na svećeniku i ponizno čekati dok ruske trupe ne osvoje zemlju bez nje. Ona se presvlači u husarsku odoru i odlazi na front bez dopuštenja.
Vrlo ženske priče 2020.
Filmski almanah od pet kratkih filmova u režiji četiri žene i jednog muškarca: Što žene žele? Neki će odgovoriti na tu sreću u braku i djeci. Drugi – novac i uspješna karijera. Većina će govoriti o ljubavi. A netko će se našaliti s čarobnim daljinskim upravljačem, koji će jednim klikom moći promijeniti ljubavnika na bolje. Deset različitih žena kojima je zajedničko jedno: želja za istinskim životom.
Sufražetka (2015)
Težak, slabo plaćen rad, u kombinaciji s potpunim nedostatkom prava, ono je protiv čega su se prve sufražetkinje u Velikoj Britaniji borile početkom 19. stoljeća. Radi cilja koji se tih godina činio gotovo nedostižnim, a izazivao je samo podsmijeh i ruganje, djevojke su spremne staviti sve na kocku – posao, dom, obitelj, pa čak i svoj život.

6 privlačnih naslova

Vaši predmeti igraju ključnu ulogu u svim oglasima kampanje putem e-pošte, bez obzira koristite li sigurnosne popise, automatske odgovore, samostalne