HEKLANJE

10 razloga zašto se probudite umorni

Ako spavate 7 do 10 sati noću, a ujutro se još uvijek ne možete riješiti osjećaja umora, to najvjerojatnije nema nikakve veze s trajanjem sna. Zdravstveni uvjeti i drugi čimbenici mogu igrati značajniju ulogu u općoj slabosti. Znanost zna barem deset razloga zašto se to vama događa. Iako će vam biti prilično teško vjerovati u svakog od njih, ali ipak je istina.
1. Pametni telefon uvijek držite kod sebe
Ako vaš telefon leži na jastuku ili na noćnom ormariću povezanom na mrežu, nećete dobiti dovoljno sna. Studije pokazuju da zračenje koje emitira tijekom razmjene podataka utječe na lučenje melatonina, hormona koji regulira kada bismo trebali spavati, a kada ne bismo trebali. Općenito, prebacite svoj pametni telefon u način rada u zrakoplovu ako vam je potrebna budilica na pametnom telefonu. Iako je i ovo loša ideja.
2. Vikendom spavate do podneva
Uobičajeni vikend mladih izgleda ovako: provodili ste vrijeme s prijateljima do 3-4 noći, a zatim otišli u krevet. Što je sljedeće? Spavate koliko možete.
Ali ovo je jedna od najgorih navika koje samo mogu biti. Navika rušenja bioritama vikendom dovodi do toga da tijelo jednostavno ne zna kada spavati, a kada ne.
Odluka? Ako ste “propustili” noć, ne dopustite si da se vikendom probudite kasnije od sat i pol od rasporeda vašeg radnog dana. Ako je potrebno, bolje je drijemati kasnije popodne.
3. Imate anemiju
Postoji nekoliko vrsta anemije, stanja u kojem su abnormalno niske razine crvenih krvnih stanica i hemoglobina, što sprječava odgovarajuću opskrbu tijela kisikom. Jedan od čestih simptoma anemije je gubitak energije i kronični umor. Ako se brzo umorite, možda patite od nedostatka hemoglobina u krvi. Test krvi pomoći će vam utvrditi imate li anemiju, a liječnik će vam pomoći da odaberete pravu terapiju.
4. Dosadno vam je
Nedostatak stimulacije može utjecati na vašu razinu energije. Ako vam je dosadno na poslu, razmislite o pokretanju novog zanimljivog projekta. Vidjet ćete kako aktivan mentalni rad može učiniti čuda s vašom energijom.
5. Nemate dovoljno sunčeve svjetlosti
Sunčeva svjetlost šalje mozak signal o oslobađanju serotonina, prirodne kemikalije zbog koje se osjećate sretnije i energičnije.
Nažalost, uporaba umjetne rasvjete i uredski rad remeti biološki ritam i regulaciju esencijalnih kemikalija u tijelu.
Da biste se osjećali energičnije tijekom dana i poboljšali kvalitetu svog sna , provedite barem 20 minuta dnevno na otvorenom.
6. Pijete previše kave
Teško je prestati piti kavu ako nemate dovoljno energije, no bez obzira koliko se osjećate energično, višak kofeina može negativno utjecati na kvalitetu vašeg sna, što će vas, usput rečeno, natjerati da popijete još jednu šalicu kave. Pokušajte prekinuti ovaj začarani krug suzdržavanjem od pijenja kave 6 sati prije spavanja kako biste bili sigurni da kava ne utječe na vašu sposobnost da ostanete u “brzom snu”, fazi koja vam omogućava najbolji oporavak.
7. Imate stres
Hormoni stresa poput adrenalina i kortizola neprestano vas stimuliraju, ali ako vaš unutarnji alarm cijelo vrijeme radi, počet ćete se osjećati umorno. Kronični stres oduzima vam energiju i sposobnost da se nosite sa stvarnim ili zamišljenim stresom ili opasnošću. Ako ste previše zabrinuti, pokušajte s meditacijom, jogom ili vježbom. To ne samo da će poboljšati kvalitetu sna, već će i osloboditi vaš mozak, koncentrirajući vas na obnavljanje energije.
8. Spavate u krevetu sa životinjama
Vaš ljubimac trebao bi imati svoj krevet. Ako dobro spavate, tada se općenito možda nećete osjećati kao da se pas ili mačka noću puno kreću i trupe. Ali vaše tijelo sve primjećuje: svaki put kad vas pas odgurne u stranu da uđete pod pokrivač, malo se probudite. A onda opet, provedite vrijeme ulazeći u duboku fazu sna.
9. Ne bavite se sportom. Ili to odveć teško
I nedostatak naporne tjelesne aktivnosti i njezin višak narušavaju našu sposobnost dobrog sna, kažu znanstvenici. Tijelo, općenito, ne voli nagle promjene. Dakle, ako niste ništa poduzeli, a zatim ste se oštro zainteresirali za boks ili biciklizam, budite spremni na to da ćete prva četiri mjeseca, tijekom kojih će se tijelo naviknuti na život u novim uvjetima, loše spavati. I upamtite: idealan trening u smislu kvalitetnog sna – tri puta tjedno u teretani po sat vremena.
10. Prejedate se prije spavanja
Da biste se probudili osvježeni, vrlo je važno ne jesti prije spavanja. Da bi se tijelo moglo odmoriti, noću se mora iskrcati, a ne aktivno probaviti hranu. Proces probave – najviše troši energiju u tijelu. Stoga, ako se želite probuditi osvježeni – ne morate jesti prije spavanja. Još bolje, nemojte jesti dva sata prije spavanja.