HEKLANJE

10 savjeta kako izbjeći kupnju krivotvorene robe na internetu

Svjetski dan prava potrošača obilježava se 15. ožujka. Mreža Europskih potrošačkih centara (ECC-Net) koristi ovu priliku kako bi objavila izvješće “Utjecaj krivotvorene robe na online prava potrošača u Europi”. Iako su se dosad najviše krivotvorili luksuzni proizvodi, danas su krivotvorenju podložni svi potrošački proizvodi, od lijekova, kozmetike, dječjih igračka, cipela pa do dijelova za automobile, s obzirom na to da su svi proizvodi lako dostupni zahvaljujući online trgovini. Možda se ponuda čini nevjerojatno privlačnom, ali Mreža ECC savjetuje potrošačima da ne kupuju krivotvorenu robu! Krivotvorena roba može predstavljati zdravstveni, sigurnosni i financijski rizik za potrošače, te ih izložiti različitim sankcijama u svim zemljama Europske unije. U želji da pomognemo potrošačima, objavljujemo brošuru koja sadrži 10 savjeta o tome kako izbjeći kupnju krivotvorene robe na internetu.
Dok surfate internetom u potrazi za dobrim cijenama, velike su šanse da ćete naići na vrlo atraktivne ponude koje bi mogle biti predobre da bi bile istinite. Takvi proizvodi su najvjerojatnije imitacije robnih marki. Mreža ECC upozorava: kupnja krivotvorenih proizvoda na internetu loša je ideja. Donosimo zašto i kako izbjeći zamke te što učiniti kada kupite krivotvorenu robu.
KUPNJA KRIVOTVORENE ROBE NA INTERNETU. KOJI SU RIZICI?
Mreža ECC svakodnevno zaprima pritužbe potrošača koji, svjesno ili ne, kupuju krivotvorenu robu. Zašto? Potrošači koji kupuju krivotvorenu robu mogu biti izloženi različitim rizicima kao što su:
Kvaliteta krivotvorene robe nije zajamčena. Takva roba može predstavljati sigurnosni i zdravstveni rizik za potrošače. Igračke, lijekovi i kozmetika mogu sadržavati štetne sastojke.
Carina može zaplijeniti i uništiti pakete koji sadrže krivotvorenu robu te od vas tražiti da snosite troškove uništenja krivotvorene robe.
Nositelji prava mogu tražiti nadoknadu štete za nezakonitu uporabu autorskog prava.
Kome se možete obratiti u slučaju pojave kvara ili oštećenja na krivotvorenoj robi? Upozoravamo, trgovci koji prodaju krivotvorenu robu nisu skloni poštovati prava iz garancije.
10 SAVJETA MREŽE ECC KAKO IZBJEĆI KUPNJU KRIVOTVORENE ROBE NA INTERNETU
Želite biti sigurni da ne kupujete krivotvorenu robu? Pročitajte 10 savjeta Mreže ECC.
Provjerite identitet trgovca
Pročitajte komentare drugih potrošača
Provjerite nalazi li se na stranici oznaka povjerenja („trust mark“)
Procijenite opći izgled internet stranice
Povjerite svoja potrošačka prava na internet stranici trgovca
Pogledajte sliku proizvoda
Provjerite cijenu proizvoda
Provjerite službenu stranicu robne marke kako biste pronašli popis ovlaštenih trgovaca kao i trgovce koji se nalaze na „crnoj listi“
Plaćajte sigurnim sredstvima plaćanja
Obratite pozornost na proizvode koju su prethodno bili korišteni, a prezentiraju se kao novi
Online brošura Mreže ECC „10 savjeta Mreže ECC kako izbjeći kupnju krivotvorene robe na internetu“ detaljno objašnjava svaki od navedenih savjeta, dok video ukratko prikazuje svih 10 savjeta na potrošačima dostupniji način.
ŠTO MOŽETE UČINITI AKO STE KUPILI KRIVOTVORENU ROBU?
Kupili ste krivotvorenu robu? Evo što možete učiniti kako biste pokušali dobiti povrat novca.
Podnesite pisani prigovor. Objasnite trgovcu da je vašu pošiljku zaplijenila Carina, da zamjenski proizvod ne želite i tražite povrat novca.
Jeste li proizvod platili kreditnom karticom? Kontaktirajte banku ili izdavatelja kartice i zatražite povrat novca kroz proces zvan „Chargeback“.
Nositelj prava traži naknadu? Pisanim putem objasnite da ste proizvod kupili u dobroj vjeri, za osobnu uporabu, te osporavajte dio koji od vas traže.
Izvješćem “Utjecaj krivotvorene robe na online prava potrošača u Europi”, Mreža ECC želi osnažiti sve sudionike, od trgovaca do državnih tijela, a posebno potrošače koji kupuju putem interneta.
O mreži ECC
Mreža Europskih potrošačkih centara (ECC-Net) sastoji se od 30 centara koji se nalaze u 28 zemalja Europske unije, uključujući Norvešku i Island. Centri nude besplatne informacije, savjete i pomoć potrošačima koji imaju problema s prekograničnim transakcijama u drugoj državi unutar Mreže. Mreža ECC pomaže potrošačima da osiguraju da se njihova potrošačka prava poštuju i da iskoriste prednosti zajedničkog tržišta.

Nova Kia Sportage

Kia je objavila prve slike i nove detalje o novoj generaciji svog modela Sportage, dijeleći kako automobil postavlja nove standarde