HEKLANJE

10 svjetskih destinacija iz snova: putovanja koja treba obaviti barem jednom u životu

Jeste li spremni maštati o destinacijama iz snova koje ćete posjetiti širom svijeta? Covid-19 nas u ovom trenutku sprječava da putujemo kako bismo željeli, ali nitko nas ne sprječava da sanjamo i to veliko radimo, zamišljajući najljepša putovanja koja se mogu učiniti kad sve ovo završi. Pa, koja su od najtraženijih i najomiljenijih odredišta putnika?
1. Galapagoški otoci, Ekvador
Otvorimo ovaj pregled o destinacijama iz snova s Galapaškim otocima, ekvadorski arhipelag sastavljen od 13 vulkanskih otoka smještenih usred Tihog oceana. Otkriveni tek sredinom 1500-ih, Galapagos su kao osnova koristili bukaneri, ribari i kitolovci sve do 1800-ih, prije nego što je postao Nacionalni park 1959. Ova izolacija pogodovala je razvoju brojnih endemskih vrsta životinja i biljaka (vrsta koje stoga ih nema nigdje drugdje na svijetu!), od kojih su mnogi sada u opasnosti od izumiranja. Galapagosi su uistinu kraljevstvo životinja, izgubljeni raj u kojem je čovjek gost na teritoriju iguana, divovskih kornjača, morskih lavova i morskih pasa koji se kreću između rajskih plaža, vulkanskih čunjeva i morskih dna rijetke ljepote. Ako ste ljubitelj prirode … ovo je vaše putovanje iz snova!
2. Patagonija, Čile, Argentina
Izlet u Patagonijuto je san modernih istraživača i svih onih koji žele tragove stope koje su ostavili “veliki”, poput Chatwina, Bonattija ili Chea. To je najmanje mitsko putovanje poznatim Routa 40 (u Argentini) ili Carretera Austral (u Čileu) kako bi se otkrili prirodni rajevi koji se sastoje od potpuno netaknutih planina, jezera i ledenjaka. Na ovom velikom području Južne Amerike, koje podjednako pripada Čileu i Argentini, nalaze se neki od najpoznatijih prirodnih parkova na svijetu poput Nacionalnog parka Los Glaciares (koji uključuje ledenjak Perito Moreno, vrhove Cerro Torre i Fitz Roy), te park Torres del Paine (s vrlo poznatom lagunom od 3 kule). U Patagoniji je moguće prošetati stotinama staza usred prirode s velikim slovom N,
3. Cookovi otoci, Novi Zeland
Neizostavni među destinacijama iz snova, ovdje su Cookovi otoci, tropski raj okružen Tihim oceanom. Ovaj polinezijski arhipelag sastoji se od 15 malih otoka i brojnih otočića; 1700-ih ih je nekoliko puta istraživao engleski kapetan Cook, odakle su i preuzeli svoje ime. Tri su glavna otoka, Raratonga (gdje se nalazi jedina međunarodna zračna luka), Aitutaki i Atiu. Pravi prirodni spektakl svih Cookovih otoka su tropske plaže poput onih u morskom rezervatu Aori ili na plaži Muri u Ratatongi ili na plaži Tapuaetai u Aiutakiju, gdje se stapaju more i nebo i gdje je moguće diviti se apsolutno izvanrednom morskom dnu. . Zanimljivost: Cookovi otoci imaju samoupravu i slobodno su povezani s Novim Zelandom, prema njihovom statutu jednostranim aktom mogu se osamostaliti u bilo kojem trenutku!
4. Otoci San Blas, Panama
Iz jednog rajskog arhipelaga u drugi: u Srednjoj Americi pronaći ćete neke od najautentičnijih i najmanje napuhanih odredišta iz snova na svijetu. U San Blas Otocioni se zapravo nalaze u blizini Panamskog kanala (kojem i pripadaju), a 378 je njegov dio između stvarnih otoka i pješčanih otočića, od kojih je samo 40-ak naseljeno. Otoci San Blas klasični su otoci Robison Crusoe, ogrlica od otočića od sitnog bijelog pijeska, s palmama i kristalnim morem, savršena za one koji se žele potpuno odvojiti od civilizacije. Naseljeno autohtonim plemenom Cuna, koje se tamo sklonilo tijekom španjolskih invazija na Panamu, otoci San Blas smješteni su u vrlo poznatom jedriličarskom području zahvaljujući nedostatku uragana, a krstarenje plovidbama zasigurno je jedan od najboljih načina za njihovo istraživanje.
5. Nacionalni park Ngorongoro i Serengeti, Tanzanija
Za one koji vole životinje, pravo putovanje iz snova barem jednom u životu je safari i Tanzanijaje, bez sumnje, najbolje mjesto na svijetu za njihovu izradu. Nacionalni park Ngorongoro u najmanju je ruku jedinstven park jer se nalazi unutar kratera ugaslog vulkana. S Karatua penjete se do vrha kaldere, a zatim se spuštate unutra, na putovanje otkrivajući izgubljeni svijet u kojem možete vidjeti na desetke lavova, zebri, nilskih konja, gazela itd. Nacionalni park Serengeti nije iznimka, razgovarajmo o krajolicima “Kralja lavova”, čarobnog teritorija na kojem se tisućljećima obnavlja poznata migracija gnua i zebra na i s Masai Mare u Keniji. Na safariju u Tanzaniji osjećat ćete se kao da se nalazite u dokumentarcu National Geographica: nigdje drugdje na svijetu nećete vidjeti količinu i kvalitetu životinja koje ovdje možete upoznati!
6. Otoci Svalbard, Norveška
Zbog vrućine i sunca Tanzanije u potpunosti mijenjamo zemljopisno područje za odredište iz snova smješteno na krajnjem sjeveru, naime Svalbardski otoci. Ti otoci pripadaju Norveškoj i predstavljaju najsjevernije naseljeno područje planeta; 60% arhipelaga zapravo je pokriveno ledom 12 mjeseci godišnje! Otoci se prostiru na površini od oko 60 000 četvornih metara, a najveći su Spitsbergen, Nordaustlandet i Edgeøya, sa svim gradovima na prvom. Ostatak teritorija zauzimaju planine i široke doline prekrivene ledom i nastanjene polarnim medvjedima. Izlet na Svalbard je putovanje na ekstremni i fascinantni prirodni teritorij, koji je sada 2/3 zaštićen s 3 rezervata prirode, 6 nacionalnih parkova i 15 utočišta za ptice. Zahvaljujući tome, Svalbard je nedavno dobio certifikat o održivoj destinaciji.
7. Lhasa i Mount Everest, Tibet
Ako tražite još uvijek autentično i super fascinantno odredište, Tibetto je stvar samo za tebe. Nadimak “krov svijeta” zbog svojih visokih vrhova, Tibet je autonomna regija Kine kojoj je Lhasa politički i duhovni glavni grad. Zapravo, ovdje su bivša rezidencija Dalai Lame (veličanstvena palača Potala) i hram Jokhang, gdje hodočasnici dolaze častiti zlatni kip mladog Bude. Ali Tibet je također regija Mount Everesta, najvišeg vrha na svijetu (8848 metara) koji se nalazi na pola puta između Tibeta i Nepala, kao i nekoliko drugih planina koje prelaze 8000 metara. Putovanje na Tibet znači potpuno se izgubiti u prirodi, među krajolicima koji oduzimaju dah, snježnim vrhovima i kristalnim jezerima, ali i stupiti u kontakt s tisućljetnom kulturom i tradicijom koja, čini se, pripada nekom drugom dobu.
8. Otoci Whitsunday, Australija
Australija nije mogla promašiti među destinacijama iz snova, pogotovo ako govorimo o otocima Whitsunday. Ova 74 otoka, uglavnom nenaseljena, nalaze se između sjeveroistočne obale Queenslanda i Velikog koraljnog grebena , jednog od svjetskih ronilačkih rajeva, s nevjerojatnim morskim životom. Whitsundays karakteriziraju nebeske plaže od brašno bijelog pijeska (sačinjenog od 98% silicijevog dioksida), tropske šume i planinarske staze. Najpoznatija plaža je Whitehaven Beach (samo ime govori), 7 km dugačka plaža s nadrealnim bojama, u najmanju ruku dostupna brodom, hidroavionom ili helikopterom s plaže Airlie i otoka Hamilton. Boja vode kreće se od plave do smaragdne, s beskonačnim brojem odsjaja i nijansi koji vas ostavljaju bez teksta.
9. Havajski otoci, Sjedinjene Države
The Havajski otocipredstavljaju putovanje iz snova mnogih putnika i nije teško razumjeti zašto! 8 otoka koji čine arhipelag poznati su u cijelom svijetu po divljim krajolicima koji se sastoje od litica, slapova, tropske vegetacije i zlatnih, crvenih ili crnih pješčanih plaža, kao i po valovima koji se voze “u sedlu” surfati. Glavni grad je Honolulu, a nalazi se na otoku Oahu, gdje ne biste smjeli propustiti plažu Waikiki, kao ni spomen obilježja iz Drugog svjetskog rata u Pearl Harboru i North Shoreu, surfarskoj meki. Ostale stvari koje treba posjetiti su vrtovi Nacionalnog tropskog botaničkog vrta (NTBG) i litice obale Na Pali na Kauaiju (najstariji otok arhipelaga), “Hana Hwy” (koja je najpoznatija obalna ruta od svih Havaji) i Nacionalni park Haleakala na Mauiju,
10. Kapadokija, Turska
Među destinacijama iz snova između Istočne Europe i Zapadne Azije, članak zatvaramo s Kapadokijom , u Turskoj, pravim muzejom na otvorenom u kojem se možete diviti poznatim “vilinskim dimnjacima” (u Göremeu), ali i drevni podzemni gradovi, kanjoni s nevjerojatnim bojama i kamene crkve s nevjerojatnim freskama. Zapravo, Kapadokiju svi povezuju s vožnjom balonom s razglednicama preko vilinskih dimnjaka (poznate kamene formacije u obliku konusa), ali ima još mnogo toga. Osim atrakcija prirode, zapravo su u Kapadokiji muškarci stvorili doista jedinstvena djela koja ostavljaju bez daha, kao što je slučaj podzemnih gradova Derinkuyu i Kaymakli, od 100 i više kamenih crkava u dolini Inhale, napušteni grad Zelve ili dvorac Uchisar. Putovanje u Kapadokiju putovanje je iz snova koje će vam pružiti jedinstvene emocije.

Dječji auti na akumulator

Bliže se blagdani i za vas imamo ideju kako razveseliti svoje klince. Poklonite mu vozilo, samo za njega. Velik izbor