HEKLANJE

5 najboljih osvježavajućih pića kod kuće

Neki orijentalni narodi izbjegavaju vrućinu vrućim čajem i naknadnim obilnim znojenjem. Ako vam se ovaj egzotični način ne sviđa, jednostavna ljetna domaća bezalkoholna pića pomoći će vam utažiti žeđ. U ovom materijalu nudimo vam da se upoznate s jednostavnim receptima za ukusna i zdrava osvježavajuća pića, koja je prilično jednostavno pripremiti kod kuće.
Sok od brusnica
Jedno od najpoznatijih, korisnih i najjednostavnijih pića.
Da biste pripremili sok od brusnice, morate samljeti čašu brusnice, možete zamrznutu ili konzerviranu, s tri žlice šećera.
Rezultirajuća masa prelije se litrom vruće vode i ulije 12 sati.
Po želji u napitak možete dodati grančicu majčine dušice.
Procijedite i ohladite sok prije pijenja – osvježavajuće piće spremno je za posluživanje.
Infuzija pasje ruže
Ne manje jednostavna i korisna dekocija šipka također savršeno utažuje žeđ u vrućini i pozitivno djeluje na srčani mišić i gastrointestinalni trakt.
Da biste pripremili čašu šipka, ulijte litru kipuće vode i kuhajte 10-12 minuta, pustite da se ohladi i ulije nekoliko sati.
Nakon što ste iscijedili kuhani “kompot”, voće bacite i dodajte šećer po ukusu.
Prilikom posluživanja piće treba biti na sobnoj temperaturi.
“Jabučna voda za djecu”
Ovaj francuski recept doslovno prevodi na ovaj način, iako će se svidjeti ne samo djeci već i odraslima.
Kilogram bilo koje jabuke treba oguliti i odstraniti koštice, narezati na tanke ploške, staviti u veliku šerpu, posuti malo šećera i preliti s litrom kipuće vode.
Dodajte sok i koricu dva limuna i kuhajte 15 minuta.
Nakon kuhanja, pustite da se “voda od jabuka” ohladi, procijedite je kroz sito i popijte piće ili sobne temperature, ili uz dodatak kockica leda.
Napitak od naranče
Da biste pripremili ukusni napitak od naranče, trebate koru jednog limuna i pet naranči preliti hladnom vodom i dodati šećer po ukusu.
Stavite posudu sa sadržajem na laganu vatru dok se šećer potpuno ne otopi, a zatim dodajte sok od 2-3 ploda naranče, procijedite i pustite da se ohladi.
Poslužite ohlađeno ili s kockicama leda.
Domaća limunada
Poznato svima iz djetinjstva piće se lako može reproducirati u vašoj kuhinji.
Da biste pripremili domaću limunadu, trebate iscijediti sok od tri limuna, preostalu pulpu izrezati na kockice, posuti šećerom, poprskati vodom i poslati na lim za pečenje u pećnici pola sata da se “peče” na temperaturi od 160-180 stupnjeva.
„Pečenu“ masu preklopite u lonac, prelijte limunovim sokom i litrom vode. Braniti buduću limunadu treba biti na hladnom mjestu 10-12 sati.
Prije posluživanja procijedite i po želji dodajte led.
Opće preporuke
Sva pića u vrućini preporuča se piti u malim gutljajima, po mogućnosti na sobnoj temperaturi ili hladnom, ali ne ledenom. Hladnu vodu tijelo teže apsorbira, jer kontrast temperatura povećava znojenje, povećava rizik od zarade jedne od najčešćih ljetnih bolesti – upale grla.
Ne preporučuje se piti više od 2,5 litre tekućine dnevno, jer u vrućem vremenu velika potrošnja vode prijeti povišenjem krvnog tlaka ili edema.
U ljetnim vrućinama, ako je moguće, trebali biste se odreći slatkih gaziranih pića (dodatnih “nevidljivih” kalorija i fosforne kiseline, usporavajući crijeva) i alkohola, koji ubrzava dehidraciju, a u vrućini ima pojačani toksični učinak.

Losioni i kreme za psorijazu

Losioni i kreme za psorijazu Psorijaza je stanje kože koje stvara gustu nakupinu viška kože na površini tijela. Ove debele

Razvoj komunikacijskih vještina

Društvene mreže, računalne igre, interaktivni chatovi i razni trenutni glasnici koji ljudima omogućuju komunikaciju jednostavnim klikom na senzore njihovih uređaja