HEKLANJE

7 namirnica koje se nikad ne pokvare

Bilo koji proizvod ima datum isteka koji se koristi iz sigurnosnih razloga. A ako postoji natpis “koristi prije …”, onda govorimo o kvaliteti proizvoda. Postoji li takva hrana koja nema rok trajanja?
7 namirnica koje se nikad ne pokvare
Najtrajniji proizvodi
1. Osušene mahunarke – Kad se osuše, smanjuju sadržaj tekućine i povećavaju razinu šećera. Usporava rast bakterija, enzima i plijesni. Dobro osušeni grah u zatvorenoj ambalaži može se čuvati godinama i zadržati svoj okus i hranjive kvalitete. Ali samo dok nisu izloženi vlazi.
2. Med – sadrži puno šećera i malo vode, pa se u njemu ne razmnožavaju bakterije. Uz to, sadrži malu količinu vodikovog peroksida, koji blokira rast mikroorganizama. Nedavno je pronađen med koji je star više od 3000 godina i još uvijek je upotrebljiv. Termička obrada meda dodatno povećava njegov rok trajanja, iako s vremena na vrijeme kristalizira, ali nakon zagrijavanja vraća se u tekuće stanje.
3. Umak od soje – ako ostane neotvoren, trajat će preko tri godine zbog vrlo slanog okusa i procesa fermentacije kad se kuha.
4. Ocat – izrađen je na osnovi kiseline koja je dobivena fermentacijom, u kojoj je sudjelovala bakterija Acetobacter. To stvara nepovoljno okruženje za razmnožavanje drugih mikroorganizama. Bijeli ocat ostaje nepromijenjen dugi niz godina, dok druge sorte mogu promijeniti boju ili miris, ali ne i okus.
5. Polirana riža – sorte bijele riže jede se nakon 30 godina skladištenja, bez štete po zdravlje. Glavna stvar je nepropusnost paketa i prilično niska temperatura skladištenja – oko 3 ° C.
6. Tamna čokolada – ako u čokoladi nema mlijeka, tada se na konstantnoj temperaturi može čuvati dvije godine ili više. Mast sadržana u njoj s vremenom može stvoriti blagu prevlaku, ali to ne utječe na kvalitetu proizvoda.
7. Sol i šećer – crpe vodu iz hrane i stoga povećavaju rok trajanja hrane. U zatvorenim spremnicima i bez pristupa vlagi, mogu se čuvati gotovo neograničeno. Ali ako sadrže bilo kakve aditive, na primjer sol, obogaćenu jodom, tada mogu skratiti vijek trajanja.