HEKLANJE

7 savjeta za prodajna pisma sa stajališta potrošača

Prodajna pisma, bilo da su u stvarnom obliku pisma ili e-pošte, vjerojatno su jedan od najzamornijih i najiritantnijih načina oglašavanja ikada osmišljenih. Iz perspektive kupca, vaš fizički poštanski sandučić preplavljen letcima i pretinac e-pošte pretrpan neželjenom poštom NIJE dobar način za početak dana. Iz perspektive prodavača ili vlasnika tvrtke, pokušaj ponuditi ljudima proizvod za koji ZNATE da će im zapravo pomoći postaje sve teži jer je javnost općenito sve više iscrpljena od svih pisama smeća koje šalju nedorečene marketinške grupe s nekvalitetnim proizvodima. U tu svrhu, evo 7 savjeta razdražljivog potrošača koji će dati savjet ljudima koji pišu prodajna pisma:

Iskrenost je najbolja politika – nitko ne voli prevaranta, uz jedinu moguću iznimku samog prevaranta i svih suradnika koji ostvaruju profit uz njegovu prodaju. Na stranu ti “divni” ljudi, svi drugi bi radije uzeli prevaranta, izvadili mu utrobu i objesili ga o jarbol za zastavu za njegova crijeva. Dakle, prvo je prvo: želite da čitamo vaša pisma? Pucaj ravno i nemoj skrivati niti lagati o činjenicama.



Dođite do Darn Pointa – ne pišete valjda roman? To je prodajno pismo. Budite kratki da nam ne gubite vrijeme, a ako se nešto može reći u 5 riječi, zašto to sročiti u 20? Doduše, neke od tih podužih izjava možda imaju namjeru da nas zabave, ali ako se želimo na brzinu nasmijati, uvijek možemo izaći i gledati mimičara kako ga pregazi kamion.

Razgovarajte sa svojim čitateljima, a ne s njima – mnoga pisma nailaze kao da su isporučena s pozornice ili propovjedaonice. Razgovarajte SA svojim čitateljima, od osobe do osobe, a ne NA njih kao da držite veliki govor. Opet, da sam htio zaspati slušajući govor, jednostavno bih otišao u crkvu ili na poslovni sastanak na poslu, ili bih možda gledao TV i tražio političara.

Što je u tome za čitatelja? – da, to je suština bubba. Što tu ima za mene? Vaš novi moderni visokotehnološki neprobojni mobilni telefon švicarske vojske mogao bi imati više procesorske snage od cijele mreže osobnih računala, mogao bi biti napravljen od materijala koji teoretski ne bi trebali postojati kroz moderne metode taljenja, a možda bi čak uključivao i pištolj tazer u slučaju da ja biti opljačkan. Ali što ja imam od toga kad sve što trebam od telefona je dulje trajanje baterije, ugrađeni MP3 player za moje pjesme i snažni “babe” magnet?

Fini tisak čini ljude nervoznima – koristite veliki, jasan tisak za tekst svog pisma. Nitko ne voli koristiti povećalo za čitanje pisma. Sitni tisak, sa stajališta potrošača, često će sadržavati razne tajanstvene uvjete osmišljene da iscijede dodatne novce iz naših novčanika. Volimo znati u što se upuštamo i što kupujemo bez ikakvih zastoja, smetnji i skrivenih planova, hvala vam puno.

Usredotočite se na dobivanje interesa, a ne na prodaju – ako mi pokušate navaliti svoj proizvod, gurnut ću vam ga natrag u lice i niz grlo. Postoji stara poslovica: ne zovi me, ja ću nazvati tebe. Ovo se odnosi na većinu potencijalnih potrošača. Što se mene tiče, ako tražiš prodaju, sve što želiš je moj novac. Ako me, s druge strane, zainteresirate i date mi dobar razlog da vas nazovem, ONDA možemo razgovarati o tome da kupim vaše stvari. Neka mi se isplati.

Recite čitatelju kako do vas doći – jedan od najiritantnijih aspekata poslovnih prodajnih pisama su nepotpuni ili nejasni povratni kontakt podaci. Znam da je biti “tajanstven” i “teško dostupan” uobičajena smicalica. Ovdje blistaju vijesti: igranje teško dobiti tjera ljude da vas napuste, a to što ste misteriozni obično znači da imate velike kosture u ormaru koje treba sakriti. Dakle, to znači da ste prevarant. Ako želite razgovarati o prodaji, javite mi kako doći do vas brzo i jednostavno.

Kako postupati s bivšim partnerom

“Prihvaćanje ljudi s njihovom prošlošću, poštivanje njihovih prošlih veza jedno je od najosnovnijih pravila odnosa. Ali svejedno se ne morate

Kornati

Kornatski arhipelag jedna je od najrazvedenijih otocnih skupina Sredozemlja. Smjestena je na sredisnjem dijelu Hrvatskog Jadrana između Zadarskog i Šibenskog