HEKLANJE

7 vrsta kašlja i njihovo značenje

TEMU APP 100 E KUPON

Kašalj je čest simptom koji omogućuje tijelu da se riješi stranih ostataka, sluzi iz pluća i respiratornog trakta. Među glavnim uzrocima kašlja: postnazalni sindrom, astma , GERB, lijekovi, pušenje i još mnogo toga. Kako se možete riješiti mučnog kašlja?
Kašalj je simptom, a ne bolest i često ukazuje na osnovno zdravstveno stanje. Kašalj može pratiti, na primjer, prehladu, alergije, probleme s plućima ili čak gastrointestinalne probleme. Iako su uzroci različiti, vašem tijelu treba kašalj kako biste iz pluća i gornjih dišnih putova isprali strani materijal ili sluz. To je jedan od obrambenih mehanizama vašeg tijela osmišljen kako bi vam olakšao disanje. Ponekad je lako reći zašto kašljete, ali ponekad to može biti misterij.
7 najčešćih uzroka kašlja
Pazeći na detalje – na primjer, zvuk kašlja zajedno s popratnim simptomima – često možete odrediti uzrok, što je važno kako biste krenuli na put oporavka. Ispod je sedam uobičajenih uzroka kašlja i što učiniti s njima.
1. Post-nazalni sindrom – kod prehlade ili alergije sluz može curiti niz grlo. Ova kapljica nakon nosa može dodirnuti živčane završetke, uzrokujući mokar ili suh kašalj.
Kašalj uzrokovan kapljicama iz nosa obično se pogoršava noću, a u stražnjem dijelu grla može se osjećati škakljanje ili grebanje. Ako vam je kapanje nakon nosa uzrokovano alergijom , također možete osjetiti svrbež u očima i kihanje.
Ako imate nosnu nazalnu kongestiju s začepljenjem nosa, pritiskom na licu, simptomima prehlade koji traju duže od 10 dana i gustom zelenom ili žutom sluzi, možda imate infekciju sinusa. U ovom slučaju, njihovo navodnjavanje može pomoći.
Istraživanje zdravstvenih istraživača sa Sveučilišta Michigan iz 2007. godine pokazalo je da se navodnjavanjem slanom otopinom učinkovitije smanjuje začepljenost nosa od slanih sprejeva.
Čini se da olabavlja sluz, smanjuje oticanje u nosnim prolazima i uklanja ostatke, bakterije, alergene i upale iz nosa, smanjujući na taj način otečenost zbog koje je teško disati.
Da biste napravili fiziološku otopinu bez konzervansa, jednostavno dodajte pola žličice himalajske ili morske soli u pola litre destilirane vode. Obavezno koristite fiziološku otopinu koja ne sadrži benzalkonij, konzervans koji može oslabiti funkciju nosa i izazvati peckanje i opekline.
2. Astma – Suhi kašalj u kombinaciji s piskanjem često je znak astme. U ovom se stanju vaši dišni putovi upale, što dovodi do piskanja, kašljanja i otežanog disanja. Kašalj protiv astme obično se pogoršava noću ili tijekom vježbanja. To može biti praćeno stiskom u prsima, otežanim disanjem i umorom.
Ako imate astmu, predlažem da proučite metodu Buteyko koja će vas naučiti kako vratiti volumen disanja u normalu ili, drugim riječima, obrnuti ono što se naziva kroničnom hiperventilacijom ili pretjeranim disanjem.
Kada normalno dišete, poboljšava se oksigenacija tkiva i organa. Optimiziranje zdravlja i crijeva i razine vitamina D također bi trebali biti na vrhu popisa ako imate astmu.
3. GERB ( gastroezofagealna refluksna bolest ) – Nakon što hrana prođe kroz jednjak u želudac , mišićni zalistak nazvan donji ezofagealni sfinkter (LES) zatvara se, sprečavajući povratak hrane ili kiseline na vrh. GERB, koji se ponekad naziva i refluks kiseline, javlja se kada se LPS neprimjereno opusti, dopuštajući kiselini iz želuca da teče (odlazi) natrag u jednjak.
GERB može izazvati suhi grčeviti kašalj. Zapravo, GERB je drugi najčešći uzrok kroničnog kašlja. Kako je izvijestio GI Motility:
“Gastroezofagealni refluks … može utjecati na pluća i izazvati subakutni i kronični kašalj. Jednjak i pluća imaju zajedničko embrionalno podrijetlo iz prednjeg dijela probavnog trakta i inervacije vagusnog živca. ”
Kašalj povezan s GERB-om može se pogoršati kada ležite ili jedete. Može biti povezan s drugim simptomima GERB-a, poput žgaravice, ali u 75% slučajeva kronični kašalj jedini je simptom.
Općenito se smatra da je GERB uzrokovan pretjeranom količinom kiseline u želucu, pa se obično propisuju ili preporučuju lijekovi koji blokiraju kiselinu . Međutim, GERB je simptom koji se češće povezuje s hijatalnom hernijom i / ili infekcijom Helicobacter pylori (H. pylori).
Problem također obično proizlazi iz premalo kiseline u želucu, pa lijekovi poput inhibitora protonske pumpe (PPI) obično samo pogoršavaju problem i pogoršavaju GERB . U konačnici, rješenje za žgaravicu i probavne smetnje je vratiti prirodnu želučanu ravnotežu i funkcionirati.
Jesti puno prerađene hrane i šećera siguran je način za pogoršanje GERB-a jer će poremetiti ravnotežu bakterija u želucu i crijevima.
Umjesto toga jedite puno povrća i ostale visokokvalitetne, idealno organske, neprerađene hrane. Također iz svoje prehrane uklonite osnovne uzroke prehrambenih problema. Dalje, morate biti sigurni da unosite dovoljno korisnih bakterija iz prehrane.
To će vam pomoći uravnotežiti crijevnu floru, što će pomoći prirodnom uklanjanju H. pylori bez pribjegavanja antibioticima. Također će vam pomoći da pravilno probavite i upijete hranu. Idealno bi bilo da se probiotici dobivaju iz fermentirane hrane. Ako ne konzumirate fermentiranu hranu, najvjerojatnije ćete redovito trebati uzimati probiotičke dodatke.
Druga mogućnost ako imate premalo želučane kiseline je uzimanje dodatka betain klorovodične kiseline, koji se može dobiti u slobodnoj prodaji u trgovinama zdrave hrane. Uzmite onoliko koliko je potrebno da osjetite lagano peckanje, a zatim smanjite dozu za jednu kapsulu. To će pomoći vašem tijelu da bolje probavi hranu, a također će pomoći u ubijanju H. pylori i normalizaciji simptoma.
4. Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) – Ako kronično kašljete i imate puno sluzi (posebno ujutro), vaš je kašalj možda posljedica HOBP-a. Tipično se kašalj pogoršava ujutro, a danju se poboljšava. Također možete osjetiti otežano disanje (posebno s tjelesnom aktivnošću), piskanje, umor i stezanje u prsima.
Pušenje je glavni uzrok KOPB-a, koji uključuje i emfizem i kronični bronhitis. S emfizemom plućne alveole s vremenom gube elastičnost i počinju se pogoršavati. Kronični bronhitis nastaje kad natekne sluznica pluća i oteža se disanje.
5. Kašalj povezan s lijekovima – Lijekovi poznati kao ACE inhibitori, koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka, mogu izazvati suhi kašalj kod oko 20 posto pacijenata. Ako primijetite kašalj nekoliko tjedana nakon što počnete uzimati ovaj lijek, to može biti razlog.
Iako ne biste trebali prestati uzimati lijekove za krvni tlak bez preporuke liječnika, važno je znati da se povišeni krvni tlak često može liječiti promjenom načina života. Ako vam je dijagnosticiran povišen krvni tlak, strategije prehrane bit će presudne za održavanje vašeg krvnog tlaka pod kontrolom.
Jedan od glavnih uzroka visokog krvnog tlaka je kada vaše tijelo proizvodi previše inzulina i leptina kao odgovor na prehranu bogatu ugljikohidratima (tj. Bogatom šećerom) i prerađenom hranom.
Moja je preporuka broj jedan da izbjegavate prerađenu hranu ako imate visok krvni tlak. Sveobuhvatan fitnes program je još jedna strategija koja može poboljšati krvni tlak i zdravlje srca bez pribjegavanja lijekovima.
6. Upala pluća – Upala pluća započinje suhim kašljem, ali prelazi u vlažni kašalj sa žutom, zelenom ili crvenom sluzi. Kašalj može biti popraćen vrućicom, jezom, otežanim disanjem ili bolovima prilikom kašljanja ili dubokog udisaja. Kad god iskašljate višak sluzi ili flegma, ispljunite ga umjesto da ga progutate, jer gutanje viška sluzi može iritirati vaš želudac.
Većina ljudi s upalom pluća može sigurno izliječiti kod kuće ako piju puno tekućine i odmaraju se. Međutim, u težim slučajevima starijih osoba ili djece, upala pluća može zahtijevati hospitalizaciju zbog tekućina, postupaka disanja i terapije kisikom.
Upala pluća može uzrokovati virus ili bakterija. Iako se ponekad propisuju antibiotici, oni neće biti učinkoviti kod virusne upale pluća.
7. Veliki kašalj – hripavac izaziva silovit kašalj koji završava bučnim udisanjem.
Ako mislite da imate hripavac, trebali biste odmah potražiti liječničku pomoć, posebno ako ga ima malo dijete. Međutim, postoje neki prirodni tretmani koji mogu pomoći (a sigurno neće naštetiti).
Izbjegavajte hranu koja stvara sluz poput mlijeka, brašna i jaja te šećera
Jedite laganu hranu poput povrća, juha od češnjaka i biljnih čajeva
Homeopatski lijekovi protiv velikog kašlja uključuju kaktus Coccus i nosodu. Pertusin. Kapljica rose preporuča se kod napadaja kašlja nakon čega slijedi gušenje, podrigivanje ili povraćanje. Bakar može biti indiciran protiv napadaja kašlja nakon kojih slijedi otežano disanje ili iscrpljenost
Pastile od kore divlje trešnje smiruju grlo
Pij puno vode
Uzimajte do 5.000 miligrama vitamina C dnevno sedam dana
Neka vaša soba i dom budu dobro prozračeni i bez dima
Koristite topli ovlaživač za esencijalno ulje.
Isprobajte bosiljak, cipar, mažuran, majčinu dušicu, zimnicu, čajevac, kamfor, lavandu, kamilicu, paprenu metvicu ili eukaliptus t
Utrljajte esencijalna ulja nosačem (poput kokosovog ulja) u pacijentova prsa ili leđa
Akupunktura može biti korisna (Svjetska zdravstvena organizacija priznala je hripavac)
Odmorite se i izbjegavajte naporne aktivnosti
Rasporedite jastuke tako da pacijent može biti uspravniji dok spava
Kuhajte svježi korijen đumbira u vodi 20 minuta, a zatim dodajte vodu u kupku za noge da se kuha na pari 20 minuta
Zakuhajte vodu u loncu, a zatim dodajte nekoliko kapi ulja majčine dušice. Neka pacijent diše iznad pare iz tave (pokrijte mu glavu ručnikom, pazeći da ne zagori)
Vlažite kožu dnevnom masažom kokosovog ulja
Kašalj može potrajati i više od dva tjedna
Izvještaj objavljen u Annals of Family Medicine pokazao je da tipična odrasla osoba u Sjedinjenim Državama vjeruje da kašalj u prosjeku traje sedam do devet dana. Zapravo, prosječni kašalj traje oko 18 dana. Ova neusklađenost očekivanja pacijenata za vrijeme trajanja kašlja često dovodi do posjeta liječniku … i zahtjeva za propisivanjem antibiotika ako kašalj traje duže od tjedan dana.
Zapravo, najteži kašalj posljedica je virusnih bolesti poput prehlade i gripe, kojima antibiotici ne pomažu. Kada liječnici propisuju antibiotike kad nisu potrebni, postoji nekoliko negativnih posljedica.
Prvo, prekomjerna upotreba antibiotika uzrokuje prirodnu mutaciju normalnih bakterija, što na kraju dovodi do stvaranja novih rezistentnih sojeva. Također imate priliku dobiti neželjenu reakciju svaki put kad uzmete antibiotik, a oni također uzrokuju neravnotežu u crijevnoj flori. Antibiotici se prepisuju nepotrebno češće nego što mislite.
Čini se da obrazovanje može pomoći ovom problemu. U jednoj studiji, kada su se zdravstvene ustanove koristile tiskanim brošurama i plakatima ili računalnim uputama za sprječavanje antibiotika za kašljanje, recepti su se smanjili za 12%, odnosno 13%.
Što smiruje kašalj?
Prehlade s najmanje komplikacija, koje često dovode do kašljanja, traju osam do devet dana, ali oko 25 posto traje dva tjedna, a 5-10 posto tri tjedna. Koliko će brzo prehlada nestati, puno ovisi o vašem načinu života i stanju vašeg imunološkog sustava.
Lijekovi protiv kašlja i prehlade bez recepta NEĆE izazvati brži oporavak. Med , posebno sirovi med , puno je bolja opcija. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) opisuje med kao sedativ koji ublažava iritaciju u ustima ili grlu stvaranjem zaštitnog filma.
Istraživanja pokazuju kako med djeluje na isti način kao i dekstrometorfan, čest sastojak lijekova protiv kašlja koji se prodaju bez recepta, za smirivanje kašlja i povezanih problema sa spavanjem zbog infekcije gornjih dišnih putova kod djece. Udruga organskih potrošača također je objavila ovaj jednostavni recept za sirup za kašalj od meda i limuna koji vam ostaje pri ruci ako imate dosadan kašalj. (Roditeljima se savjetuje da ne daju med bebama mlađim od 1 godine; bebe mlađe od ove dobi imaju rizik od zaraze botulizmom od meda.)
Sirup za kašalj s medom i limunom
Limun promiče zdravlje brzom alkalizacijom vašeg tijela, a med ubija većinu bakterija smirujući grlo. Savršen je izbor za brzo ublažavanje kašlja.
Priprema
Stavite pola litre sirovog meda u lonac na VRLO laganu vatru (med nemo kuhati, jer će to promijeniti njegova ljekovita svojstva).
Uzmite cijeli limun i pirjajte u malo vode u zasebnoj posudi 2-3 minute da limun omekša i ubije sve bakterije koje mogu biti na koži.
Ostavite da se limun ohladi, a zatim narežite na kriške i dodajte pola litre meda na štednjaku.
Neka smjesa krčka na toploj vatri oko sat vremena.
Zatim procijedite med, pazeći da se uklone sve sjemenke limuna.
Smjesu pustite da se ohladi, a zatim ulijte u posudu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku.
Ovaj se sirup čuva u hladnjaku 2 mjeseca.
Da biste smirili kašalj, dajte ½ čajne žličice djetetu od 25 lb i 1 žličicu djetetu od 50 lb, otprilike 4 puta dnevno ili po potrebi. Odrasli mogu uzeti 1 žlicu.