HEKLANJE

8 razloga za uključivanje kiselog kupusa u vašu prehranu

Kiseli kupus je važna fermentirana hrana i njegove su zdravstvene dobrobiti puno više nego što mislimo. Evo 8 nepoznatih blagodati kiselog kupusa, koje stručnjaci opisuju kao ‘super hranjive’.
Pun je vitamina i minerala
Dijetaljka Maggie Moon naglašava da kiseli kupus nije samo malo kalorija već je i vrlo hranjiv. Kiseli kupus bogat je vitaminima C, K i B6, vlaknima, željezom, manganom i kalijem. Također je i probiotička hrana. Sadrži i flavonoide i antimikrobne spojeve koji štite od oksidativnih oštećenja.
Vrlo dobro za crijeva
Budući da je fermentirana hrana, kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna. “Probiotici su se pokazali učinkovitima u poboljšanju gastrointestinalnih simptoma kao što su zatvor, proljev povezan s upotrebom antibiotika i infekcija te sindrom iritabilnog crijeva”, kaže dijetetičarka Adrienne Ngai.
Podržava imunološki sustav
Ova su dva sustava neraskidivo povezana, jer procjenjuje se da 70 do 80% imunološkog sustava živi u crijevima. Svaka hrana koja podržava zdrava crijeva također podržava zdrav imunološki sustav.
Dobar izvor vlakana
Studije su otkrile da je kiseli kupus jedna od fermentiranih namirnica za koje je klinički dokazano da pomažu IBS-u. Studija je pokazala koristi ovisno o tome je li kiseli kupus pasteriziran (bez probiotika). Istraživači misle da to znači da to više ima veze s prebiotičkim vlaknima nego s probioticima.
Prebiotička vlakna pomažu u hrani dobrih bakterija u crijevima kako bi mogla bolje napredovati. Ta su vlakna presudna za izgradnju zdravog i uravnoteženog mikrobioma koji podržava cjelokupno zdravlje probavnog sustava i crijeva. S druge strane, 1 šalica kiselog kupusa sadrži četiri grama vlakana, što je jednako 15% dnevne preporučene vrijednosti.
Može podržati zdravlje srca
Jedna šalica kiselog kupusa sadrži 15% dnevne preporučene vrijednosti vitamina K. Nedovoljan unos ovog vitamina faktor je rizika za bolesti srca povezane s krvnim žilama. Jedenje kiselog kupusa i druge hrane bogate vitaminom K može podržati zdravlje srca. Uz to, istraživanje je pokazalo da probiotici mogu malo smanjiti krvni tlak i poboljšati razinu šećera u krvi.Ker kiseli kupus sadrži vlakna, on također može podržati zdravlje srca.
Može vam pomoći smanjiti stres
Pokazalo se da probiotici upravljaju anksioznošću i depresivnim simptomima u ljudi zbog osi crijeva i mozga. U studijama u kojima su mikrobiomi u crijevima uništeni, probiotici iz fermentirane hrane smirili su sustav odgovora na stres, koji također može oštetiti kognitivne funkcije kada se pretjerano vozi.
Može podržati zdravlje mozga
Postoji mnoštvo znanstvenih dokaza koji dokumentiraju potencijalni utjecaj probiotika na zdravlje na ekosustave mikrobiote crijeva u vezi s funkcijom mozga. Istraživanja sugeriraju da fermentirana hrana može promicati mentalno zdravlje, a istovremeno dovesti do poboljšanja pamćenja i kognitivnih funkcija.
Vitamini u kiselom kupusu mogu podržati snagu kostiju
Poznato je da vitamin K podržava zdravlje srca, kao i snagu kostiju. Vitamin K koji se nalazi u kiselom kupusu može pomoći kod jačih kostiju, manje lomljenja i manjeg gubitka kostiju.
Jesu li gotovi kiseli krastavci korisni?
Kupljeni kupus kupljen u trgovini može pružiti blagodati sve dok ne sadrži dodani šećer i konzervanse. Važno je da je kiseli kupus zapravo fermentiran. Najbolji način da osigurate da konzumirate fermentirani kiseli kupus je provjera oznake sastojaka.
Ako je ocat naveden, znači da nije fermentirao. Jedini sastojci kiselog kupusa trebali bi biti kupus, sol i drugi prirodni začini i začinsko bilje. Važno je napomenuti da se žive probiotičke bakterije uništavaju zagrijavanjem. Odaberite kiseli kupus u hladnjaku, a ne pasterizirane (termički obrađene) sorte.

Avangate pokreće Affiliates program

Avangate, e-Commerce platforma za elektroničku distribuciju softvera, pokrenula je svoj program za partnere, objavili su danas dužnosnici tvrtke. Veliki dodatak

Radosti kampiranja

Radost kampiranja treba dijeliti s djecom u ranoj dobi. To će im pomoći da se razviju i budu mnogo aktivniji.

Kako se udebljati?

Osobu koja cijeli život sanja o mršavljenju i ulaže sve napore u to, teško je razumjeti onoga tko pita kako