HEKLANJE

Adsense i Yahoo nastavljaju svoju borbu za prevlast u oglašavanju!

Dva najveća imena na Internetu su Yahoo i Google. Više ne čudi što će postojati konkurencija između ova dva diva. Kada je Google pokrenuo svoju adsense kampanju, počeo je dominirati internetom, ali naravno Yahoo neće samo tako dopustiti da ovo prođe bez kreiranja vlastite. Ako Google ima Adsense, Yahoo je sa svoje strane stvorio Yahoo izdavača. Ali uspoređujući cjelokupni dizajn ova dva programa vidjet ćemo da su donekle slični u nekim aspektima.

Za bolje razumijevanje ova dva programa bilo bi najbolje da o njima razgovaramo odvojeno.



Googleov Adsense

Počnimo sa zloglasnim programom Adsense. Ovaj program je automatizirani oglasni servis koji malim vlasnicima weba omogućuje prikazivanje oglasa na vlastitim web stranicama, a zauzvrat će dobiti dio ili udio prihoda od plaćanja po kliku koji će Google generirati iz Adsensa. Ovo je dodatni prihod za vlasnike web stranica.

Googleov adsense u jednom pogledu može izgledati kao jednostavan koncept, ali iza njega stoji komplicirana tehnologija koju samo najpametniji i najpametniji tim Googlea može učinkovito ostvariti. Program adsense potpuno je automatiziran i koristi alat za indeksiranje koji procjenjuje sadržaj na web stranici izdavača. Nakon što je procjena dovršena, Google će izdavaču dati neki Javascript kod za ugradnju na svoje stranice.

Ako se ikada Javascript aktivira, Google se poziva natrag kako bi izvukao neke oglase iz adsense programa. Generirani oglasi bit će u skladu sa sadržajem koji se nalazi na stranici. Na primjer, ako se sadržaj stranice bavi invalidskim kolicima, tada će se pojaviti svi oglasi koji se odnose na invalidska kolica. Ako želite dobiti više od adsensea, bilo bi najbolje prilagoditi boje kao i formate kako bi odgovarali temi vaše stranice.

Time će se adsense činiti kao da je izvorni dio stranice. To će navesti posjetitelje vašeg web-mjesta da pomisle da se radi o poveznici na jednu od stranica vašeg web-mjesta te bi stoga kliknuli na njega za dodatne informacije koje bi im mogle biti potrebne.

Yahooov izdavač

Postoji nekoliko značajki koje razlikuju Yahooov izdavač od Google AdSensea, a one su sljedeće:



1. Nećete vidjeti Googleov poznati slogan—”Google oglasi”
2. Oglasni blokovi koje koristi Yahoo ne dodiruju se
3. Još jedna očita razlika je da je tekst unutar bloka odrezan i završava elipsom.

Ovo su samo neke od istaknutih značajki koje razlikuju Yahooov izdavač od Googleovog Adsensa. Ali za razliku od Yahooa, Google zahtijeva od svojih oglašivača da se suzdrže od korištenja nepotpunih fraza i da ograniče fraze na određeni broj znakova po retku.

Kada koristite Yahoo Publisher, kada kliknete na oglase, prebacujete se na stranicu oglašivača, ali prvo morate proći kroz poslužitelj Overture. Usput, ovaj Overture Server je podružnica Yahooa ili će uskoro postati Yahoo Search. Glavna funkcija ovog poslužitelja je posluživanje oglasa.



Sada kada znate značajke i prednosti oba programa, sada možete odlučiti koji bi od ova dva bio povoljniji za vaše stranice.