HEKLANJE

Affiliate marketing: Kontrolni popis za partnerske programe

TEMU APP 100 E KUPON

Autorsko pravo 2006. Tom Washington

“Sve internetske tvrtke nisu stvorene jednake!”



Kada gradite uspješne internetske tvrtke za promicanje povezanih proizvoda i usluga, prvo morate dobro razumjeti istraživanje tržišta i vještine testiranja. Sve prilike za internetsko poslovanje i partnerski programi nisu jednaki. Partnerski programi, suradnički programi, programi preporuke ili partnerski programi dobri su onoliko koliko su dobre tvrtke koje stoje iza njih.

Neka vam cilj bude identificiranje najboljih affiliate programa dostupnih u vašoj niši. Istražujte i testirajte dok ne otkrijete koje tvrtke imaju proizvode, usluge i sustave označavanja koji pretvaraju promet koji im šaljete u profit.

Besplatna franšiza? Identificiranje najboljih affiliate programa je kao pronalaženje uspješnih malih poslovnih franšiza, osim što su potpuno besplatni. Tipovi vlasnika tvrtki koje je najbolje ciljati već su dizajnirali, testirali i optimizirali sustav prodaje i marketinga na koji se njihova pridružena prodajna snaga može lako uključiti i profitirati od njega. Povezane tvrtke tada se mogu usredotočiti na upućivanje što je više moguće kvalificiranih potencijalnih klijenata na web stranicu tvrtke.

Kontrolni popis partnerskog programa:

Evo sjajnog popisa kriterija koje treba uzeti u obzir pri ocjenjivanju partnerskih programa za promicanje u vašem internetskom poslovanju:

• Provjerite radi li softver za praćenje web stranice ispravno. Neki softver za praćenje affiliate-a nije točan koliko biste željeli, stoga budite sigurni da se vaš ID affiliate-a točno prati u cijelom sustavu sve do plaćanja.

• Potražite automatizirani sustav praćenja koji promovira vaše partnerske veze. Većina prodajnih pretvorbi ostvaruje se nakon nekoliko popratnih poruka e-pošte. Kupci vrlo rijetko kupuju pri prvom posjetu web stranici, pa su vam potrebni pametni automatski odgovori s naknadnim prodajnim pismima koja se automatski šalju vašim preporukama. To može biti u obliku tečaja putem e-pošte, e-zina ili biltena koji sadrži prodajne poruke koje promoviraju vaše pridružene veze. Ako možete pristupiti vezama i zamijeniti ih vlastitim URL-ovima za praćenje, to je idealno. Za potpunu kontrolu imajte pametne automatske odgovore instalirane na vlastitom web poslužitelju i kreirajte vlastitu seriju praćenja e-pošte.



• Alati za affiliate marketing. Potražite unaprijed testirane oglase i primjerke e-pošte, bannere za partnere, svjedočanstva zadovoljnih korisnika koje možete uključiti u vlastitu kopiju prije prodaje, izvješća o virusima i e-knjige, itd. Gdje god je to moguće, personalizirajte prodaju i marketing partnerskih programa materijala i dodati dodatnu vrijednost ponudi. To ćete htjeti učiniti jer se u mnogim slučajevima natječete sa stotinama drugih podružnica za prodaju.

• Potreban je jak program upravljanja partnerima. To znači odgovornog vlasnika ili upravitelja podružnice kojega je lako kontaktirati i koji nudi više oblika kontakta kao što su telefon, online podrška i e-pošta. Glavna stvar je da je osiguran brz i koristan odgovor.

• Trening internet marketinga. Ako računate na zaradu od prodaje podružnica koje ste uputili u program, uzmite u obzir da će mnogi od tih ljudi biti novi u poslu internet marketinga. Da bi uspjeli, trebat će im dobar paket obuke.



• Precizan softverski sustav za praćenje posjetitelja i prodaje kojem možete pristupiti putem interneta. Virtualni ured podružnice gdje se broj posjetitelja, konverzije prodaje i statistika mogu pratiti kako bi se utvrdilo koji su promet i izvori oglašavanja isplativi.

• Višestruki oblici plaćanja koji se mogu prihvatiti na sigurnom poslužitelju. Neki od glavnih oblika plaćanja su glavne kreditne kartice kao što su Visa i Mastercard, debitne kartice, eCheck, Paypal, eGold, itd. Što više opcija bude ponuđeno, to bolje. To uključuje vaše plaćanje, a ne samo plaćanja korisnika

• Snažni back-end proizvodi od kojih ćete profitirati. Provjerite omogućuje li vam program dodatnu zaradu od drugih proizvoda koje vaša preporuka kupi dok ste na affiliate web stranici. Program bi vam trebao dati proviziju za svaki kupljeni proizvod, a ne samo za onaj na koji ste uputili pretplatnika. Jedna prodaja trebala bi dovesti do druge, svaki proizvod stvara želju za više.



• Dugoročni kredit za prodaju ostvarenu nakon prvog posjeta. Životni vijek je najbolji, godina je dobra, 6 mjeseci je malo prekratko, a manje od 30 dana je prerizično. Budući da većina pretplatnika neće kupiti prilikom prvog posjeta, ako se odluče na kupnju, to će biti nakon što prime otprilike 6 ili 7 naknadnih poruka.

• Struktura plaća koja je poštena prema vama i prema tvrtki. Koliko će vam web stranica trgovca biti spremna platiti? Postoji nekoliko načina da zaradite provizije kao što su zarada po kliku ili plaćanje za posjetitelja koji slijedi trag od vaše web stranice do stranice trgovca. Ili platite po potencijalnom kupcu, što zahtijeva da posjetitelj podnese pojedinosti na obrazac za potencijalnog klijenta. Ove podatke možete pronaći ako ih zatražite od voditelja programa. Ne biste trebali razmatrati programe koji su ispod 0,10 dolara jer oni neće donijeti dovoljan prihod.

• Brzi plan plaćanja. Nastojte biti plaćeni što je brže moguće. Većina programa plaća jednom mjesečno, iako postoji nekoliko onih koji plaćaju dvomjesečno, a ima čak i nekoliko onih u kojima možete biti plaćeni dnevno.

• Nizak prag za isplatu provizije. Ovo je iznos prodajne provizije koju morate zaraditi prije nego što vam se isplati. Ne smije biti previsoka. Ako vam ne budu plaćene mjesečne provizije zbog praga, pobrinite se da se isplata prebaci na sljedeći mjesec.

• Preostali potencijalni prihod. Možete iskoristiti svoje vrijeme i trud prodajom usluga temeljenih na pretplati kao što su programi za članstvo koji naplaćuju mjesečno i plaćaju preostale provizije. Na ovaj način dobivate mjesečni prihod od svakog referala sve dok su članovi. Također možete stvoriti preostali prihod promicanjem višeslojnih affiliate programa koji vam plaćaju za regrutiranje ili upućivanje drugih webmastera kao affiliates.

• Brza automatizirana isporuka proizvoda. Što prije kupac dobije dobar proizvod prilikom narudžbe, to su veće šanse da kupi više proizvoda u budućnosti.

• Odlična korisnička služba. Provjerite ima li web-mjesto trgovca dobar program za korisničku podršku koji je dostupan vašim preporukama ako imaju komentare, pitanja ili trebaju dodatnu pomoć.

• Dobra reputacija. Ima li web mjesto trgovca dobru reputaciju i kod kupaca i kod suradnika? Ovo je jedan od najvažnijih čimbenika kada se radi o trgovačkoj stranici. Da biste dobili predodžbu o reputaciji trgovačke tvrtke, razgovarajte s drugim podružnicama koje su dio programa. Oni će vam reći jesu li zadovoljni tretmanom koji primaju.

Mnogi dobri programi ne ispunjavaju sve ove kriterije. No, što veću podršku imaju, veće su vaše šanse da izgradite uspješan marketing prihoda za male tvrtke na internetu.”