HEKLANJE

Akumulacijski bojleri

Ako u kući nema tople vode, problem će riješiti bojleri za skladištenje vode. Izbor takvog uređaja ovisi o proizvođaču, karakteristikama i karakteristikama određenog modela. Također vrijedi uzeti u obzir broj ljudi u kući ili stanu, količinu potrošene električne energije, potrošnju vode i izgled proizvoda. Preporučljivo je obratiti pažnju na recenzije korisnika.
Akumulacijski bojler je uređaj s termoizolacijskim spremnikom u kojem se nalazi grijaći element. Takvi uređaji djeluju kao termoze. Voda prikupljena u njima zagrijava se na određenu temperaturu (50-60 stupnjeva), a zatim automatski održava na ovoj razini. Tijekom otvaranja slavine, vruća voda počinje istjecati iz spremnika, a slobodni prostor zauzima hladnoća.
Otvoreni ili zatvoreni tip
Akumulacijski bojleri podijeljeni su na:

  • bez pritiska (otvoren);
  • pritisak (zatvoren).

Otvoreni bojleri obješeni su na zid neposredno uz slavinu za vodu. Kod ove vrste bojlera pritisak se ne pumpa. Voda se stalno održava na određenoj temperaturi. Vruću vodu zamjenjuje hladna. Prekomjerno pregrijana voda odvodi se na izlazni priključak.
Zatvorene bojlere postavljaju stručnjaci. Mogu se ugraditi u vodoopskrbni sustav. Unutar takvih uređaja ugrađeni su posebni osigurači. To sprječava porast tlaka u sustavu. Dizalice bilo kojeg broja povezane su s opremom. Voda određene temperature može se čuvati bilo koje vrijeme. Postoje i bojleri sa suhim i mokrim grijačima. U prvom slučaju, grijač se ne pere vodom, u drugom – u izravnom je kontaktu s njim.
Plinski uređaji
Svaki spremnik bojlera pripada jednoj od kategorija: pod (120-1000 litara) i zid (10-100 litara). Njihova razlika leži u količini zagrijane vode. Zidni uređaji koriste se za potrebe jedne obitelji i ugrađuju se u stanove. Podne jedinice nalaze se na teritoriju tvrtki. Mnogi grijači vode za skladištenje rade na plin, ali su dizajnirani da rade na tekuće gorivo po potrebi. Grijač vode sami ćete instalirati.
 
Plinski bojleri nisu toliko popularni kao protočni bojleri. To se objašnjava visokom cijenom i impresivnom veličinom takvih uređaja. Njihov nedostatak je također inercija, koja je veća nego kod protočnih uređaja. Pri odabiru bojlera trebali biste pročitati recenzije kupaca koji su već kupili uređaj.
Korisnik neće moći dobiti toplu vodu do određenog vremena nakon pokretanja uređaja. Različiti se modeli razlikuju u različitim intervalima – od 30 minuta do nekoliko sati. Na to prije svega utječe volumen spremnika.
Prednosti:



  • Minimalna ovisnost o tlaku vode ili plina. To znači da uređaj može raditi s minimalnim tlakom u cijevima za plin i vodu.
  • Sposobnost trenutnog opsluživanja 2-3 točke opskrbe vodom. Ovo se pravilo poštuje čak i ako se troši velika količina vode.
  • Takvi su uređaji manje skloni skaliranju na grijaćem elementu.

 
Plinski bojleri opremljeni su sigurnosnim sustavom koji isključuje dovod plina ako se plamen plamenika ugasi. Popravke plinskih bojlera smije izvoditi samo stručnjak.
Električni grijači
U glavnim sustavima, poput plinskih uređaja, voda se zagrijava neko vrijeme. Potrošač također mora pričekati dok ne bude spreman za upotrebu. Na vrijeme zagrijavanja utječe volumen spremnika i performanse uređaja.
Glavni elementi električnog uređaja za pohranu uključuju grijaći element i unutarnji spremnik. Spremnik može imati od 10 do 200 litara. Ovi su uređaji opremljeni grijačem do 2,5 kW. Vrijeme zagrijavanja tekućine ovisi o tim pokazateljima.
 
Na primjer, za jedinicu od 10-15 litara to može trajati 30-40 minuta. S volumenom spremnika od 200 litara, voda se zagrijava 5-8 sati. Uređaj u svojoj konstrukciji ima ne samo osnovne elemente, već i magnezijevu anodu, koja uklanja koroziju uređaja iznutra. Uz to, jedinica ima toplinski izolacijski sloj koji osigurava maksimalnu sigurnost topline vode spremne za upotrebu. Pri odabiru uređaja posebna se pažnja posvećuje recenzijama korisnika.
Kako tip električnog bojlera radi:

  • U uređaju se nalazi termostat koji postavlja potrebne temperaturne parametre. Sigurnosni ventil ispušta prekomjerni tlak.
  • Glavna prednost električnih akumulacijskih bojlera je sposobnost automatskog održavanja zadane temperature vode. Voda koja dolazi iz vodoopskrbnog sustava zagrijava se postupno.
  • Takvi bojleri za skladištenje prikladni su za korisnike kojima je potrebna velika količina tople vode dnevno, ali priključak u njihovom stanu nije namijenjen za rad snažne opreme.

Zbog niske potrošnje električne energije, potražnja za takvim uređajima je relativno velika. Ugradnju bojlera bolje je povjeriti profesionalcima.
 
U slučaju gradskih stanova, mali izvor grijanja ne može se uvijek uklopiti u uobičajenu kupaonicu standardne višespratnice. Uz to, nema smisla postavljati takvu bačvu samo nekoliko tjedana kako bi ljeti pružali toplu vodu. U ovom je slučaju prikladan spremnik zapremine 15 litara. Vrijedno je napomenuti da je u urbanim uvjetima temperatura hladne vode uvijek viša nego izvan grada. To objašnjava zašto morate odabrati različite energetske uređaje za stan i privatnu kuću.
Nedostatak električnih sustava je ograničenje zapremine spremnika. To gotovo uvijek znači da nakon određenog razdoblja korištenja tople vode završava. Ako povećate volumen spremnika, povećat će se dimenzije samog uređaja.
Ovo je rješenje neprihvatljivo za male sobe. Trenutno su dostupni različiti modeli bojlera za skladištenje vode koji se mogu instalirati i u okomitom i u vodoravnom položaju. Stvarne recenzije pomoći će vam da razumijete nijanse rada uređaja. Instalacije “uradi sam” najbolje je izbjegavati.
 
Kotlovi za neizravno grijanje
Takvi uređaji su emajlirani čelični spremnici s ugrađenom toplinskom izolacijom. Montira se zajedno s kotlom. Načelo rada grijalice relativno je jednostavno. Unutar jedinice nalazi se zavojnica oko koje prolazi rashladno sredstvo. Voda ili antifriz mogu igrati ulogu. Rashladna tekućina cirkulira iz kotla u bojler za skladištenje vode pomoću pumpe. Kao rezultat, voda u spremniku postupno se zagrijava. Prilikom ugradnje snažnog kotla, sustav se zagrijava za pola sata.
Ako ste kupili podno grijanje, bolje ga je instalirati pored kotla. Zidni kotlovi imaju ograničenu zapreminu spremnika – samo 200 litara. Svaki je kotao opremljen sigurnosnim sustavom koji sprječava pregrijavanje vode i pretjerani pritisak u spremniku. Ako bojler dulje vrijeme radi bez rada, voda se mora ispustiti.
 
Izbor unutarnjeg premaza
Kako odabrati bojler? Da bi se model pravilno odredio, potrebno je ispitati neke značajke različitih uređaja. S unutarnje strane spremnik je presvučen titanom ili staklenim porculanom. Životni vijek spremnika izravno utječe na vijek trajanja cijelog kotla. Zidovi jeftinijih modela zaštićeni su caklinom. Kad se jako zagriju, na njima se mogu pojaviti male pukotine. S tim u vezi, nemojte dopustiti maksimalno zagrijavanje kotla. Također je bolje ne povisiti temperaturu vode iznad 60 stupnjeva. Povremeno zagrijavanjem kotla u maksimalnom načinu rada moguće je spriječiti razvoj bakterija.
Spremnici izrađeni od nehrđajućeg čelika vrlo su pouzdani. Međutim, jamstvo na ove uređaje je 7-10 godina. Na primjer, proizvodi koji imaju stakleni porculanski premaz mogu imati samo 1 godinu jamstva. Unutar uređaja smještena je magnezijeva anoda koja štiti spremnik od hrđe. Mijenja se jednom godišnje. Na spremnicima od nehrđajućeg čelika nisu instalirane nove anode. Pročitajte kritike prije kupnje kotla.
 
Napajanje uređaja
Trajanje vremena na kojem uređaj može zagrijati potrebnu količinu vode ovisi o indikatoru napajanja. Plinski uređaji imaju veću brzinu grijanja. Za električne modele često se istovremeno ugrađuju dva grijaća elementa koja imaju manju snagu. To smanjuje opterećenje mreže.
Mnogi moderni kotlovi imaju dodatne funkcije koje povećavaju udobnost i sigurnost njihovog rada. Zahvaljujući termostatu moguće je regulirati temperaturu zagrijavanja vode. To će vam omogućiti da ga držite na 60-65 stupnjeva.
Ako želite automatski održavati temperaturu na zadanoj razini, trebali biste odabrati kotao s visokim stupnjem toplinske izolacije. U većini modela voda se hladi danju. Prilikom stvaranja velikih grijača, proizvođač može uštedjeti na toplinskoj izolaciji, što utječe na vrijeme zadržavanja potrebne temperature. Također se mora obratiti pažnja na veličinu magnetske anode. Ako je impresivne veličine, morat će se mijenjati puno manje.
Instalacija bojlera najbolje je povjerena stručnjacima. Da biste sami izveli instalaciju, morate razumjeti karakteristike priključaka za struju i vodu.

Mjere pomoći gospodarstvu

Vlada je na sjednici u utorak, 17. ožujka, donijela ukupno 66 mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Mjere se