HEKLANJE

Alexa prometni rang: što je to i zašto bi vas trebalo (ili ne) zanimati

Alexa je tvrtka u vlasništvu Amazona koja je poznata po svojoj usluzi rangiranja javnog prometa putem svoje web stranice alexa.com. Vodiči za promociju web-mjesta često se bave time kako poboljšati svoj rang na Alexa jer je prva pozicija često povezana s visokim profitom. Kao novi webmaster, morate razumjeti nekoliko vrlo važnih točaka o Alexinoj usluzi. Ovaj će članak objasniti što znače podaci koje prikuplja Alexa i zatim opisati zašto bi vas to trebalo zanimati ili ne.

Postoje tri brojke koje Alexa izvješćuje, doseg, pregledi stranica i ukupni rang. Doseg se odnosi na postotak svih korisnika weba koji su posjetili vašu stranicu. Alexa prijavljuje ovaj broj kao “doseg po milijun korisnika”. Na primjer, ako Alexa prijavi doseg od jednog, to znači da u prosjeku od milijun web surfera jedan posjeti vašu stranicu. Prikazi stranica jednostavno mjere prosječan broj stranica koje surfer pregledava na vašoj web stranici. One web stranice s puno sadržaja i ciljanim posjetiteljima imaju tendenciju generiranja većeg broja pregleda stranica. Ukupni Alexa rang kombinacija je dosega i broja pregleda stranice tako da što su oba veća, to će niži rang stranice biti; za Alexu, manji rang označava važniju web stranicu. Alexa izvještava o ovim brojevima za svaki dan, jedan tjedan i tromjesečne prosjeke i ukupnu promjenu u razdoblju od tri mjeseca. Dakle, kako Alexa prikuplja te podatke?



Na dnevnoj bazi Alexa prikuplja statistiku o broju posjetitelja i pregleda stranica za svaku web stranicu na Internetu. Zapravo, nema podatke za sve stranice. Vidite, prikupljanje podataka događa se putem web surfera koji su preuzeli i instalirali alatnu traku Alexa za svoj preglednik Internet Explorer. Kada jedan od tih korisnika posjeti i istražuje stranicu, alatna traka šalje te informacije Alexa-inim poslužiteljima. Ono što to znači za webmastere je da će samo one stranice koje posjećuju korisnici koji su odlučili instalirati alatnu traku zapravo imati prikupljene podatke za njih. Osim toga, budući da samo mali podskup svih mogućih web surfera zapravo koristi alatnu traku, poredak je statistički prosjek koji nije nužno pravi pokazatelj kvalitete i broja čitatelja stranice. Zapravo, broj je stvarno netočan za stranice s malim brojem posjetitelja i Alexa priznaje da to vrijedi za one stranice koje nisu među prvih 100.000.

Da stvar bude gora, alatna traka dostupna je samo za Internet Explorer. Naravno, IE je preglednik koji koristi većina korisnika interneta, a podaci pokazuju da ga koristi oko 83% njih (onestat.com). To nije problem osim ako je vjerojatnije da vaša publika pripada ostalih 17% surfera, tj. onih koji radije koriste Firefox, Safari, Operu ili neki drugi alternativni preglednik. Na primjer, slashdot.org je stranica s tehnološkim vijestima s publikom koja je poznata kao vrlo anti-Microsoft; Slashdotov moto je “Novosti za štrebere. Stvari koje su važne.” Očekuje se da će većina njegovih korisnika koristiti bilo koji preglednik osim IE, a zapravo je nedavno objavljeno da procijenjenih 65% čitatelja Slashdota koristi preglednik koji nije IE. U trenutku pisanja ovog teksta (12. srpnja 2006.), Slashdotov rang bio je 176. s dosegom od 5450 na milijun surfera. Slashdot je poznat po nečemu što se zove “Slashdot efekt”, a to je kada priča na naslovnoj stranici povezuje na web mjesto, prima toliko posjetitelja da poslužitelji često nisu u stanju podnijeti nagli porast prometa. Drugim riječima, očekivao bih da je Alexin rang zapravo podcijenjen od Slashdotinog stvarnog ranga.

Sa statističke točke gledišta, Alexin rang ne može se smatrati nepristranom statističkom mjerom. Uzorak ljudi koje Alexa koristi za prikupljanje podataka nije slučajno odabran skup, već je pristran prema korisnicima Microsoft Windowsa i Internet Explorera, kao i onima koji su voljni instalirati alatnu traku i poslati Alexi informacije o svom ponašanju pregledavanja. Ako je vaša publika slična Slashdotovoj, nemojte očekivati točne rezultate. Očekujte isto ako vaša publika uključuje ljude koji se zalažu za privatnost i nikada ne bi instalirali alatnu traku koja poziva kući, čime bi njihovo ponašanje pri pregledavanju bilo poznato velikoj korporaciji.

Dakle, ako stvarno želite točnost u pogledu broja korisnika vaše web stranice i pregleda stranica, bolje je koristiti analitički softver, na primjer Google Analytics, umjesto Alexe. Međutim, mnogi oglašivači koriste Alexin rang kao neutralnu procjenu treće strane popularnosti stranice; konzultiraju se s Alexom kako bi odredili koliko oglasnog prostora vrijedi na vašoj stranici. To je razlog zašto mnogi webmasteri prikazuju svoj Alexa rang na naslovnoj stranici. Ako ste slučajno na gornjem kraju Alexa poretka, trebali biste imati koristi od toga; ako niste, vjerojatno ne biste trebali gubiti previše sna zbog toga. Usredotočite se na dodavanje svježeg sadržaja na svoju stranicu; na taj ćete način moći privući više prometa na svoje web mjesto putem glavnih tražilica i natjerati posjetitelje da se vraćaju.

Heklanje kao Duhovna Praksa

Heklanje postaje duboka duhovna praksa koja spaja heklača s unutarnjim duhovnim svijetom i širim univerzumom. Kroz ovu vještinu, heklači otvaraju