HEKLANJE

Antioksidans protiv starenja – nova ljepota

Biljne hranjive tvari igraju ključnu ulogu u sprječavanju starenja. Voće, povrće i biljni ekstrakti imaju niz kemijskih sastojaka, zvanih fitokemikalije ili fitonutrijenti, koji su iznimno korisni za zdravlje i ljepotu kože.

U biljkama, fitokemikalije daju karakteristike poput boje, što može pomoći biljci pružajući atraktivan svjetionik pčelama u prolazu kako bi pomogli u oprašivanju. Ili imaju zaštitni učinak na biljku kako bi spriječili insekte da je ozlijede ili odbijaju životinje koje pasu. Ali često se pokazalo da imaju koristi za ljudsko zdravlje kada se analiziraju u laboratorijima. Upravo te kemikalije u biljkama čine voće i povrće puno vrjednijim od jednostavno makronutrijenata poput vitamina C.



Antioksidansi su jedna klasa fitonutrijenata, iako ih ima mnogo. Antioksidansi djeluju opskrbljujući dodatnom molekulom kisika one molekule kojima jedna nedostaje, zvane slobodni radikali. Ako antioksidansi slobodnim radikalima ne opskrbe nedostajuću molekulu kisika, slobodni radikali će uzeti molekulu kisika iz drugog spoja u tijelu, čineći onu koja je prethodno bila zdrava i netaknuta i sama slobodnim radikalom. Slobodni radikali nisu ‘zločesti’, samo nestabilne kemijske molekule, ali učinak koji imaju na tijelo je negativan jer mogu oštetiti stanice. Slobodni radikali nastaju kao normalan nusproizvod metaboličkih procesa naših stanica, kao i našeg imunološkog sustava dok se suprotstavlja učincima patogena i okoliša.

Trik je u održavanju ravnoteže u tijelu gdje postoji dovoljno zaliha antioksidansa da se nosi s tjelesnom proizvodnjom slobodnih radikala.

Slobodni radikali utječu na kožu na tri glavna načina. Oni mogu promijeniti masne slojeve u vašim staničnim membranama. Ovi masni slojevi osiguravaju strukturu stanice i kontroliraju koje hranjive tvari i drugi agensi mogu ući i izaći. Oni mogu promijeniti DNK unutar stanica, što osim potencijala da se razviju u ozbiljne bolesti, može učiniti vašu kožu sklonom borama i opuštenosti prije svog prirodnog biološkog vremena. Izmijenjeni DNK stvara nacrt za vlakna kolagena i elastina koja ne funkcioniraju kao zdrava, normalna. A što je još gore, pore kože trebaju zdrava vlakna kolagena i elastina kako bi ostale zategnute i male. Drugi neželjeni rezultat su otvorene, velike pore.

Slobodni radikali također dovode do procesa koji se naziva unakrsno povezivanje kolagenih vlakana. To se događa u dermisu kože, kao rezultat vlakana kolagena i elastina koja postaju tvrda, debela i zatim se vežu zajedno. Umrežena vlakna stvaraju bore, opuštaju kožu i uzrokuju da se vaše pravilne bore trajno urezuju u lice. Sa zdravim vlaknima kolagena i elastina ove bi bore jednostavno nestale kada biste mišiće lica pokrenuli na drugačiji način. A enzime koji metaboliziraju kolagen potiču slobodni radikali, koje je, s obzirom na važnost kolagena za mladenački izgled kože, najbolje svesti na minimum.

Ostali fitonutrijenti u biljkama koji su važni za ljepotu kože su karotenoidi i flavanoidi. Flavanoidi su izvrsni za zdravlje krvnih žila. Jačaju kapilare koje opskrbljuju stanice kože važnim hranjivim tvarima, kao i podupiru stanične membrane. Zdrave stanične membrane brzo se regeneriraju i usporavaju proces starenja. Karotenoidi također jačaju stanične membrane. Čini se da mrkva nije dobra samo za vid! A flavanoidi pomažu smanjiti upalu, kao i povećati razinu glutationa, koji je antioksidans.

Reference: Erica Angyal, Prekrasna koža u 30 dana (Lothian Books, 2005.)