HEKLANJE

Apple će početi koristiti čipove proizvedene u SAD-u od 2024

Apple navodno planira početi kupovati čipove za svoje uređaje u tvornici u izgradnji u Arizoni – što je veliki korak u smanjenju oslanjanja tvrtke na azijsku proizvodnju.

Prema Bloombergu, najavu je objavio izvršni direktor Applea Tim Cook tijekom internog sastanka s inženjerima i trgovcima u Njemačkoj. Cook je također dodao da bi Apple mogao proširiti svoju ponudu čipova iz tvornica u Europi.



“Odlučili smo kupiti tvornicu u Arizoni i ona će početi s radom 2024. godine, tako da imamo još oko dvije godine, možda malo manje”, rekao je Cook.

U izvješću se kaže da će tvornicom u Arizoni upravljati Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) – Appleov ekskluzivni partner za proizvodnju čipova, s otvaranjem koje je planirano za 2024. Osim toga, TSMC je također stavio na raspolaganje drugu tvornicu u SAD-u kao dio šireg programa povećanja proizvodnje čipova u zemlji.

Navodno, Intel također gradi tvornice u Arizoni s ciljem otvaranja već 2024. Intel je glavni Appleov dobavljač već dugi niz godina, no teško je vratiti ovaj posao nakon što Apple zamijeni Intelove procesore u Macovima i drugim proizvodima vlastitim procesorski čipovi.

TSMC je rekao da će nova tvornica u početku imati kapacitet od 20.000 čipova mjesečno i koristiti 5nm proizvodni proces. Dok Apple već koristi 4nm čipove u svojim proizvodima i priprema se prijeći na 3nm, tvrtka bi mogla koristiti svoj proizvodni pogon u Arizoni za manje složene komponente dok čeka da TSMC prijeđe na bolju tehnologiju obrade.