HEKLANJE

Apple je pokazao novi iPhone 14: ukratko o glavnim promjenama

Apple je na svom prvom jesenskom predstavljanju 7. rujna predstavio liniju pametnih telefona iPhone 14. Ona uključuje četiri modela: iPhone 14 (osnovna verzija) – 6.1, iPhone 14 Plus – 6.7, iPhone 14 Pro – 6.1, iPhone 14 Pro Max – 6.7.

Što je novo u iPhoneu 14 i iPhoneu 14 Plus?



Nove boje

Dizajn osnovnih modela ne razlikuje se od iPhonea 13, ali pojavile su se nove boje kućišta – plava i svijetlo lila. Pametni telefon je postao malo tanji i lakši. Mini verzija nije prikazana, ali, kao što su analitičari predviđali, vratili su Plus sa 6,7 ​​″ zaslonom – poput Pro Maxa.  

Poboljšane performanse

IPhone 14 dobio je modificirani Apple A15 Bionic procesor – nema četiri, već pet jezgri video akceleratora, a RAM je povećan na 6 GB. Pametni telefon je postao 25% brži! 

Ažurirana kamera

Kamera u osnovnoj verziji iPhonea i dalje je od 12 megapiksela, ali uz “lakšu” f/1.5 leću bit će bolje za snimanje u mraku. Dodan algoritam za obradu fotografija Photonic Engine za detaljne snimke pri slabom osvjetljenju i autofokus za selfie kameru.

Sada je moguće snimanje u 4K 24 fps u kinematografskom načinu rada. Prije je bila dostupna samo 1080p. Postoji nova značajka Action Mode za stabilizaciju videa u pokretu. 



Baterija

Kapacitet baterije značajno je porastao – obećavaju najsnažniju bateriju u liniji! 

Uvijek uz glazbu



Novost podržava Bluetooth 5.3 – to bi trebalo poboljšati kvalitetu zvuka bežičnih slušalica i produljiti njihovo vrijeme rada.

Što je novo u iPhoneu 14 Pro i Pro Maxu?

interaktivni otok



Pro verzije iPhonea 14 značajno su se promijenile. Najzanimljivija novost je da je uobičajeni urez zamijenjen duguljastim izrezom na vrhu zaslona, ​​koji Apple naziva Dynamic Island (dinamički otok). Postao je dio sučelja i prikazuje iOS obavijesti i animacije: AirPods vezu, glazbu, pozive, događaje u kalendaru itd.

Najsnažniji procesor u povijesti Applea

Firmware je nova generacija Apple A16 Bionic procesora, najbržeg mobilnog čipa na tržištu. Procesor je sposoban izvesti do 17 trilijuna operacija u sekundi! 

Nevjerojatan prikaz

Svjetlina ekrana porasla je na 1600 nita, a u HDR modu može doseći 2000 nita – sve će biti vidljivo čak i na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Zaslon koristi OLED i Retina tehnologiju. Zahvaljujući ovoj kombinaciji, slika je svijetla, sočna i što detaljnija. 

Dodan način Always-On Display – zaslon se ne gasi u potpunosti, čak i ako je iPhone zaključan, i nastavlja prikazivati ​​datum, vrijeme, vremensku prognozu i druge informacije.

Najbolja Apple kamera

Po prvi put u povijesti, Pro i Pro Max imaju kameru od 48MP. Podsjetimo, zadnji put je Apple promijenio rezoluciju kamera prije sedam godina. Osim nevjerojatnih detalja, 48 MP otvara iPhone Pro za snimanje videa u 8K rezoluciji. 

Dodana ultraširokokutna kamera od 12 MP i novi način zumiranja: 0,5x, 1x, 2x i 3x. Bljeskalica je napravljena prilagodljivo – njezina svjetlina varira ovisno o kameri koja se snima. Pro verzije također imaju značajke Action Mode i Photonic Engine.

Nove boje

Osim zlatne i srebrne, Phone 14 Pro dostupan je u dvije nove boje – svemirsko crnoj i tamnoljubičastoj. Potonji je već postao najpopularniji među korisnicima.

Vodič za njegu kože

Zima je doba godine kada naša koža često postaje suha. Putovanje niz otok po hidratantnu kremu može se pokazati zastrašujućim.

CCTV sigurnosni sustavi

Televizija zatvorenog kruga, poznatija kao CCTV, tehnologija je dizajnirana za vizualni nadzor. Svrha mu je praćenje aktivnosti u brojnim okruženjima.

Kućni solariji

Ovo su najpopularniji i najprodavaniji kućni, nekomercijalni solariji koji se mogu naći na tržištu s cijenama između 1500 i 5000