HEKLANJE

Automobilske nesreće: brza cesta do sljedećeg života

TEMU APP 100 E KUPON

Prema nedavnoj studiji, automobilske nesreće zauzele su deveto mjesto od deset najvećih uzroka smrti u svijetu. Također je zauzeo prvo mjesto među deset najvećih smrtnih slučajeva uzrokovanih nesrećama. Više od 100.000 ljudi pogine u automobilskim nesrećama svake godine. Svakih deset sekundi netko sudjeluje u prometnoj nesreći. Procjenjuje se da svakih 12 minuta jedna osoba pogine u prometnoj nesreći. Automobilske nesreće vodeći su uzrok smrti starijih od 35 godina i mlađih.
Koji su vodeći uzroci prometnih nesreća?
Prometne nesreće se često mogu pripisati nesmotrenosti ili nemaru vozača, vozilima koja su sudjelovala u nesreći te uvjetima na cesti i vremenskim uvjetima u trenutku nesreće.
Nemar vozača može se manifestirati u mnogim oblicima. To može biti zbog gumiranja, vožnje pod utjecajem alkohola, vozačevog nedostatka iskustva ili agresivnog ponašanja u vožnji.
Zbog nemara vozača, gumiranje je prijavljeno kao glavni uzrok prometnih nesreća. To se događa kada se vozači zaustavljaju kako bi pogledali druge nesreće pored kojih prolaze i izgube koncentraciju na cesti ispred sebe. Ova distrakcija završava u lancu nesreća koje su se mogle izbjeći. U SAD-u je strogo zabranjena vožnja pod utjecajem alkohola. Ovo se smatra kaznenim djelom i ne shvaća se olako. Prijavljenih četrdeset posto svih smrtnih slučajeva povezanih s prometom pripisuje se vožnji u alkoholiziranom stanju. Prometnim nesrećama doprinose i neiskusni vozači koji nisu u pratnji odrasle osobe s važećom vozačkom dozvolom. U jednoj četvrtini prijavljenih prometnih nesreća sudjelovali su vozači tinejdžeri. Agresivno ponašanje u vožnji poput izazivanja drugih vozača na uličnu utrku nasred ceste, prisiljavanje na usijecanje u traku, ne ustupanje mjesta drugim automobilima također pridonose rastućoj statistici prometnih nesreća.
Neispravni auto dijelovi, dizajn vozila i/ili održavanje automobila također su glavni uzroci prometnih nesreća. Neispravni zasuni na vratima, sigurnosni pojasevi, zračni jastuci, nasloni sjedala, krovovi, sustavi za paljenje i sustavi goriva pridonose šteti uzrokovanoj prometnim nesrećama. Općenito neispravan dizajn automobila čini nesreće i štete vjerojatnijim. Dizajn SUV-a čini automobil manje stabilnim na cesti i četiri puta većom vjerojatnošću da će se prevrnuti u nesreći u usporedbi s osobnim automobilima.
Razumljivo je da ovaj uzrok zapravo nije nešto na što čovjek može imati nikakvu kontrolu. Međutim, odabir izlaska na cestu bez prethodnog uzimanja u obzir vremena i stanja na cesti također se može smatrati nemarom od strane vozača.
Kako mogu izbjeći prometne nesreće?
Odgovorna vožnja ključ je da izbjegnete sudjelovanje u prometnoj nesreći. Za vozače tinejdžere, nemojte izlaziti u vožnju bez nadzora. Izbjegavajte unos previše alkohola dok vozite, ne samo da ćete moći jasnije vidjeti cestu, već će vam biti i bolja koncentracija. Usredotočite se na cestu, zanemarite sve ometanja tijekom vožnje. Ako je doista potrebno da odvojite trenutak kako biste prihvatili bilo kakvu smetnju, parkirajte svoj automobil na sigurnom području, a zatim se pobrinite za ono što vam treba hitna pozornost. Vozite obrambeno umjesto da budete agresivni na cesti. Uvijek budite u toku s vremenskim uvjetima prije izlaska. Uvjerite se i provjerite ima li u vašem vozilu problema čak i prije nego krenete na cestu. Bolje je biti spreman i siguran nego upasti u nesreću na cesti.