HEKLANJE

Biokovo

Raznolikost prirodne bastine, brojnih endemskih vrsta, reljef, ocuvanost flore i faune, samo su maleni dio spajalice prilikom proglasenja planine Biokovo parkom prirode 1981.godine. Voznjom lokalnom cestom iz smjera Omisa i zavrsetkom Dinare, kod prijevoja Dupci na sjeverozapadu pocinje planinski masiv Biokovo. Proteze se u ukupnoj duzini od 36km uz razvedenu obalu Makarske rivijere, a cine ga dva dijela – planine Sibenik i Matokid kao jedna te Sutvid i Rilic kao drugi segment masiva. Najvisi vrh je Sv.Jura (1762m). Zbog svog polozaja oko sredine ukupne duzine planine Makarani vole reci ‘’Biokovo nad Makarskom’’. Voznja se kroz Tucepe i Podgoru nastavlja dalje prema jugu Hrvatske i uscu rijeke Neretve gdje ova planina i zavrsava. Prosjecna sirina masiva je 7-9,5km. Planina je najposjecenija tokom ljeta kada su organizirani grupni posjeti za turiste. Tokom godine na Biokovu pusu jaki vjetrovi.
To je idealno vrijeme za speleologe u istrazivanju brojnih spilja i jama prosjecnom dubinom od oko petstotinjak metara. Navedimo zanimljivije (Vilimovu i Jamu pod Kamenitim vratima te Staru skolu dubine 576m). Jame su u obliku bunara, a neke od njih na dubinama od 100-150m kriju vjecni snjeg i led. Planina je tokom povijesti u nekoliko navrata mjenjala ime. Razlog tomu je dolazak i osvajanja Hrvatskog teritorija od strane ostalih naroda koji jednostavno nisu uspjeli odoljeti ljepotama ovoga kraja. Reljef je krski, ispresjecan brojnim ponikvama. Suma je ovdje rijetskot upravo zbog krsa. Pasnjaci za ispasu stoke su veoma oskudni, a i planina je pretezno nepristupacna kao i zavojita cesta.
Park prirode Biokovo poseban je i po tri razlicite klimatske regije. U pojasu do 300m nadmorske visine smjestena je zaravan s plodnim tlom, pogodnim za ispasu stoke. Nesto vise u pojasu do 1000m nalazi se stjene urezane u krsu. Iznad 1000m je visoravan prosjecne sirine 3,5km koja pruza fantastican pogled na ostale susjedne vrhove i cijelu rivijeru. Na ovome mjestu zastaje vam dah- sum vjetra, svjez zrak, miris prirode i prekrasan horizont dovoljni su razlozi za opustanje i uzivanje u destinaciji i odabranoj temi ‘’KamoNaVikend?’’. Park prirode je zanimljiv i zbog razlicitih mogucnosti i puteva prema vrhu.
Tri kilometara nedaleko od Zagvozda nalazi se maleni zaseok Milici koji je također jedan od mogucih puteva direktno na vrh Sv.Juru. Laganom polusatnom setnjom dolazi se do bukove sume koja sluzi kao daljni orijentir. Unatoc krsu, Biokovo skriva bogatu floru i faunu. Upravo zbog razlicitosti predhodno navedenih mikroklimatskih uvijeta u sumi se nalazi brojno nisko raslinje. Između kamena u krsu nice zbunje. Zatim sljedi dvosatno uspinjanje do tri kamena bunara s vodom. Ovdje hodajte vec opreznije jer se put nastavlja uz strum kamenu liticu sve do sume gdje se nalazi padina, a daljnim uspinjanjem nekih 300-tinjak metara je vrha sa istoimenom kapelicom. Ovakvim laganim putem prema vrhu mogu se uociti i pojedine endemicne vrste kao patuljasto zvonce ili zecina. Kapelica se po prvi putaspominje u XVII.st., a svake godine mjestani, turisti, i okolno stanovnistvo Makarske rivijere tradicionalno zadnju subotu srpnja odlaze na hodocasce. Drugi nacin puta je Biokovskom cestom koja u smjeru Makarske za Vrgorac povezuje prijevoj stazu s vrhom Sv.Jure. Put je u potpunosti asvaltiran, ali ovdje vrijedi posebna regulacija prometa. Put se naplacuje i moze se koristiti samo tokoma dana. Zbog opasnosti zatvoren je u vecernjim satima. Ukoliko zelite dozivjeti prekrasan pogled preporucamo da skrenete do planinarskog doma na Voscu (1370m) s kojeg se pruza nezobilazan vidik ne samo na rivijeru vec in a susjedne otoke i planine. Dovoljno da se covijek opusti, malo odmori i uziva u svemu. Do planinarskog doma također se moze doci trecim smjerom po planinskoj stazi iz smjera sela Makara udaljenog polusatnom voznjom (40-tak kilometara) od Makarske.
Uspon zbog velikih vrucina tokom ljeta zapocnite rano ujutro, a savjetujemo da uzmete vodica, cijene su veoma prihvatljive. Za sve one koji vise zele odmor s pogledom na planinu, posebno za umirovljenike preporucamo odlazak botanicki vrt u smjeru Makarske prema Biokovom. Vrt se nalazi nesto iznad sela Kotisine, i odlikuje se bogatstvom flore i faune. Mjestani također vole uzgajati ljekovito bilje koje nalaze na planini. Odlazak u park prirode preporucamo kao jednodnevnu destinaciju uz kupanje i uzivanje na plazama rivijere.

Istinita priča o Internetu

Priča o tehnološkoj, kulturalnoj, komercijalnoj i društvenoj revoluciji koja je iz temelja promijenila naše živote. Od osnivača eBaya, Yahooa, Amazona,