HEKLANJE

Bloganje i SEO – savršena kombinacija za mala poduzeća na Internetu

Bloganje i SEO – savršena kombinacija za mala poduzeća na Internetu

Postalo je prilično očito da su blogovi postali važan dio marketinga za gotovo sve vrste online poslovanja. Oni su resursi bez premca kada je u pitanju povezivanje s klijentima i potencijalnim kupcima.



No, postoji dodatna prednost koju ne treba zanemariti: postoji utjecaj na vaše napore u optimizaciji tražilice. Blogovanje može uvelike poboljšati prirodne rezultate pretraživanja bilo koje web stranice kroz redovite objave i prirodno postavljanje ključnih riječi. Zapravo ne postoji jači način besplatnog oglašavanja web stranice od bloganja s prirodnim ključnim riječima.

Slično marketingu članaka, svakodnevno objavljivanje blogova s uključenim ključnim riječima vašeg poslovanja može imati izvanredne učinke na rangiranje vaše stranice u bilo kojoj tražilici, a time i više prometa. Jedan od ključeva za dobivanje više prometa od ključnih riječi je korištenje ‘nišnih’ ključnih riječi. To su ključne riječi ili ključne fraze koje se rjeđe traže, ali imaju manju konkurenciju. To znači da biste mogli biti mnogo viši u rangu za ovu ključnu riječ. Primjer: ključni pojam “bejzbol” sigurno se često pretražuje, ali postoje milijuni web stranica optimiziranih oko ove ključne riječi. Međutim, izraz ključne riječi poput “vijesti o bacaču Atlanta Bravesa Johnu Smoltzu” imao bi manje konkurenata. Dulja ključna riječ također povećava vjerojatnost da vaš blog sadrži upravo ono što posjetitelj traži.

Biti pokupljen u tražilicama može dovesti do povećanja količine prometa koji ide na vašu stranicu svaki dan. Postoje vrhunski postavljači ključnih riječi koji koriste blogove kako bi zadržali ogromne količine dnevnog prometa na svojim stranicama samo integracijom niza ključnih riječi u svoje postove. Nevjerojatna stvar u vezi s blogovima je to što ih tražilice često pokupe gotovo jednako brzo kao što se na njima objavi, što ih čini još moćnijim alatom za SEO svrhe. Naše je iskustvo pokazalo da se blogovi koji koriste Googleov Blogger ili WordPress brzo indeksiraju.

Drugi način na koji bloganje može pomoći u rangiranju vaše stranice u tražilici je ocjena kvalitete. Većina tražilica, uključujući Google, rangira web-mjesta ocjenom kvalitete, što je jedinstveniji sadržaj koji pružaju korisnici, čini se da je ocjena kvalitete viša. Ako je web stranica samo prodajna stranica i nekoliko slika, ocjena kvalitete najvjerojatnije će biti niska. Ali ako web mjesto ima blog na sebi, sa svježim, dnevnim postovima, ocjena kvalitete postaje puno bolja, a samim time web mjesto postaje mnogo više rangirano kada ljudi pretražuju vašu nišu ili ključne riječi.

Ako niste razmišljali o blogu zbog čistog marketinškog aspekta, vjerojatno je vrijeme da ga razmotrite iz perspektive SEO-a. Nemate što izgubiti osim posjetitelja web stranice.