HEKLANJE

Blogerski ratovi – WordPress protiv Bloggera, 1. dio

TEMU APP 100 E KUPON

U blogosferi je u tijeku rat i to nema nikakve veze s blogerima koji vrijeđaju jedni druge na svojim web stranicama. Rat je oko kontrole nad blogosferom od strane nekoliko sjajnih, mnogo dobrih i gomila užasnih blogerskih platformi. Prosječni novajlija sada ima “previše” opcija za odabir, a bitka za prevlast u blogiranju je žešća nego ikad.

Na mojoj web stranici i blogovima uvijek mi postavljaju pitanje “Je li WordPress bolji od Bloggera?”. Odgovor je, naravno, “Da”. Ali da biste doista razumjeli zašto, važno je pogledati obje platforme za bloganje jednu pored druge i vidjeti koja vam stvarno treba.



Također morate razumjeti da postoje različite verzije WordPressa, prva koja se sada naziva “WordPress” na WordPress.org, i hostirana verzija slična Bloggeru koja se sada naziva “WordPress.com” koja je naravno dostupna na WordPress.com. Samo potonji dolazi s besplatnim hostingom na računu poddomene. O tome ćemo raspravljati u 2. dijelu.

Za 1. dio ovog članka gledamo samo verziju WordPressa s vlastitim hostom. Evo ljestvice za usporedbu:

1) Jednostavnost postavljanja i korištenja

Da, puno je lakše postaviti blog s Blogspot.com i dobiti vlastiti Bloggger račun. Možete biti gotovi za 10 minuta. Nakon što ste sve postavili, možete odmah početi objavljivati. Ako svom blogu želite dodati dizajnerski štih, besplatno je dostupna i gomila predložaka za blogere.

Međutim, instaliranje WordPressa može biti velika glavobolja ako ne znate što radite. Budući da ćete ga hostirati na vlastitom računu, morat ćete preuzeti instalacijske datoteke, učitati ih na svoj poslužitelj, postaviti bazu podataka i pokrenuti konfiguracijsku skriptu.

Međutim, ako znate koji hosting račun dobiti, možete odabrati onaj s uključenim Cpanelom. Pomoću Cpanela možete jednim klikom izvršiti instalaciju, nadogradnju i uklanjanje vaše WordPress platforme.

2) Prilagodba i napredna upotreba



Blogger ne dopušta kategorije. Ne možete sortirati svoje članke u različite fokuse, osim ako ne znate kako hakirati platformu. S WordPressom ne samo da možete dodavati kategorije, već također možete prikazati svaku kategoriju drugačije na svojoj glavnoj stranici. Zapravo s ispravnim dodacima možete čak pretvoriti svoj WordPress u portal nalik časopisu.

Objavljivanje na Bloggeru može biti izuzetno frustrirajuće. Objavljivanje članaka može potrajati zauvijek, osobito ako mijenjate cijelu web stranicu. Uz WordPress, objavljivanje je mnogo brže, iako ako svoj sustav opteretite svim vrstama zvona i zviždaljki to može biti jednako frustrirajuće.

S Blogger računom možete dobiti dodatne značajke kao što su “Shout Boxes” koje poboljšavaju interakciju na vašoj web stranici. Također možete dobiti lijepe teme i zgodne male alate koje možete dodati osnovnim datotekama predloška. Međutim, to je ono što možete ići s Bloggerom.



Međutim, s WordPressom, nebo je granica. Koliko god to zvučalo klišejski, ne samo da možete dobiti teme, dodatne “dodatke” i napredne alate, već možete i proširiti WordPress na mnogo više od platforme za bloganje.

Danas se govori o korištenju WordPressa kao cjelovitog, korisniku jednostavnog sustava za upravljanje sadržajem ili CMS-a. Za razliku od kompliciranih prethodnika kao što su PHPPostNuke, B2, Mambo ili čak Joomla, WordPress je jednostavan za korištenje. Osim toga, dostupnost izvornih kodova u ovom sustavu otvorenog koda zajedno s jakom zajednicom omogućuje korištenje WordPressa kao sustava za upravljanje člancima, sustava malih oglasa, stranice za izravnu prodaju, pa čak i stranice za plaćeno članstvo.

4) Autorska prava i vlasništvo nad sadržajem



Počeo sam s Bloggerom i neću reći da je loš. Ali nakon nekog vremena počeo sam biti frustriran Bloggerom, a evo zašto: Google posjeduje vaš sadržaj

Google ima ovlasti ugasiti vaš račun bez upozorenja ako im se ne sviđa ono o čemu pišete na blogu. Nemate apsolutnu kontrolu nad vlastitim blogom. Uz WordPress, vi posjedujete naziv domene, a blog se nalazi na vašem vlastitom računu. Imate potpunu kontrolu nad svojim sadržajem.

S verzijom WordPressa koju sami hostirate (ne WordPress.com), slobodni ste pisati o čemu god želite i koristiti softver na bilo koji način. Da, Blogger vam dopušta objavljivanje na vlastitoj domeni, ali oni i dalje posjeduju bazu podataka koja sadrži vaš sadržaj! Ne zaboravi to!

5) Optimizacija za tražilice i promet

Postoji ta propaganda da budući da Google posjeduje Blogger, oni imaju tendenciju favorizirati Blogger račune. Neću reći da je to nelogično, ali iz mog iskustva nema takvog pogodovanja.

Čuo sam mnogo priča o brzom indeksiranju i visokom rangiranju u tražilicama od korisnika WordPressa i Bloggera. Sve dok je sadržaj dobar, pauci će doći.

Kada objavljujete u Bloggeru, možete “pingati” samo ograničenu količinu stranica, dok s WordPressom na vlastitoj domeni možete pingati onoliko direktorija blogova koliko želite i početi dobivati više prometa.

Kao zaključak, rekao bih da WordPress tek neznatno prednjači po pitanju optimizacije za tražilice, te stvaranja velike količine prometa.

6) Potencijal za zaradu

Nema sumnje da je lakše započeti s Google Adsenseom ako imate Blogger račun. U stvari, sada se možete prijaviti za Adsense unutar Blogger računa. Nije posve iznenađujuće s obzirom na činjenicu da su oba u vlasništvu iste tvrtke.

S WordPressom to može biti nezgodno. Zadana instalacija nije dovoljna. Trebat će vam nekoliko dodataka, pa čak i bolja tema kako biste maksimalno iskoristili Adsense potencijal. Međutim, čini se da ovo postaje sve lakše i postoje čak i dodaci za “dijeljenje prihoda od AdSensea” koji vam omogućuju dijeljenje prihoda od oglasa s drugim suradnicima i piscima za vaš blog.

Kada počnete koristiti WordPress za izradu svojih Adsense web stranica, uskoro ćete otkriti na što mislim. To je nešto što morate sami iskusiti. Ipak, mogu vam reći jednu stvar – kada prijeđete na WordPress, ne vraćate se natrag.

Ozbiljna njega kože

Ozbiljna njega kože sastoji se u održavanju blistave i zdrave kože tijekom cijelog života. Kako starite, tjelesni prirodni mehanizmi za