HEKLANJE

Blogovi, podcasting i RSS unutar e-trgovine

Vjerojatno ste u zadnje vrijeme jako često čuli sve te pojmove. Pitate se što ove tehnologije rade? Koju vrijednost oni pružaju? Ako niste u toku s ovim novim aplikacijama i načinom na koji one utječu na maloprodajnu internetsku interakciju, pročitajte dalje ovaj sažetak.

Hoće li ove tehnologije utjecati na vas? Da budem iskren, prerano je reći – ali svijest pokreće inovacije i možda će vaš tim razviti ideju/aplikaciju koja doista mijenja dio vašeg e-trgovinskog poslovanja.



Evo sažetka:

blogovi

Što je:

Vjerojatno najpoznatiji od tri, blogovi omogućuju svakodnevnim ljudima da brzo razviju web stranicu i distribuiraju bilo koju vrstu sadržaja koju žele. Mnogi web poduzetnici koriste ovu funkcionalnost za razvoj internetskih trgovina unutar tržišnih niša, dok koriste popularnost pretraživanja kako bi nadmašili veće trgovce prema određenim uvjetima unutar tržišta.

Blogovi imaju smisla unutar ciljanih online zajednica. Određeni autori blogova razvijaju veliku bazu specifičnih posjetitelja, stoga stranica postaje ciljno tržište za viralni marketing. Integriranjem imidža svoje robne marke u iskustvo stranice na tom SPECIFIČNOM blogu, vi kao mrežni marketinški stručnjak možete uistinu segmentirati svoj marketing PRIJE pretvaranja nekoga u kupca.

Treba li vam biti stalo:

Ako imate vrlo jedinstvenu ponudu vrijednosti ili prodajete vrlo specifičnom ili visokovrijednom segmentu kupaca, blogovi mogu biti izvrstan način za povećanje ukupne svijesti o robnoj marki. Možete se bolje povezati sa svojim klijentima i pružiti pojedinosti o trenutnoj prodaji/promocijama koje nudite.



Podcasting

Što je:

Pocasting bi se trebao zvati jednostavno video emitiranje putem mobilnih uređaja – Appleov marketinški/razvojni tim napravio je sjajan posao s brendiranjem svog uređaja vrsti medija u nastajanju! Slično tradicionalnom radiju i televiziji, mobilno video emitiranje isporučuje brendirani sadržaj u plaćenom/besplatnom okruženju, na nečijem mobilnom MP3 playeru (Apple trenutno radi samo video, ali to će se uskoro promijeniti). Trgovci na malo mogu koristiti ovaj komunikacijski kanal za daljnje povezivanje sa svojim kupcima putem promotivnih događanja, istovremeno prenoseći specijalizirane programe kako bi zadovoljili potrebe interesa.



Treba li vam biti stalo:

Ne baš. Sve dok se prodor video podcastinga ne poveća, to je još uvijek ograničen kanal za oglašavanje. Najbolja trenutno dostupna aplikacija bila bi segment mrežnog sadržaja koji se digitalno isporučuje na popis za prijavu. Kako tehnologija napreduje, potencijalno to možete učiniti sa svoje trenutne stranice za uključivanje sa svoje web stranice, a ne s Appleove platforme iTunes.

RSS



RSS je kratica za Real Simple Syndication i metoda je za elektroničku distribuciju sadržaja. RSS se prenosi putem interneta, ali ono što ga čini jedinstvenim jest to što krajnji primatelj sadržaja ne mora ulagati nikakav napor pri preuzimanju. Struji trenutno. Potrošači mogu imati čitače vijesti na svojim računalima, bilo integrirane u emal klijent ili agregiranu web aplikaciju kao što je News Gator, i mogu dobiti informacije koje se odnose na njihove interese.

Čini se da je RSS vrijedan način da se kupcima proguraju vijesti, ponude i informacije. Putničke tvrtke svojim segmentima kupaca mogu pružiti ponudu last minute ponuda zrakoplovnih karata, a da ti korisnici ne moraju otvoriti e-poštu ili posjetiti web stranicu.

Treba li vam biti stalo:

Ovisi o prirodi vašeg posla. Nudite li stalno nove cijene? Dobivate li stalno nove komade u svom asortimanu? Imate li iznimno lojalnu bazu kupaca do koje želite doprijeti slanjem poruka? Ako je tako, RSS bi mogao biti još jedan kanal za pomoć u izgradnji vašeg brenda.