HEKLANJE

Blogujete li učinkovito?

TEMU APP 100 E KUPON

Možda “blogiranje” i nije tako ljupka riječ. Za mene, osobno, zvuči kao sročeno mukotrpno način na koji žitarice mogu biti vlažne, nebo može biti maglovito i način na koji umovi mogu biti mršavi. Ali za sada je prekasno preimenovati ovu skraćenu riječ za web-logging. Široko rasprostranjeno vođenje blogova ipak je jedan od najzanimljivijih internetskih događaja u posljednjih nekoliko godina. Kao medij daje mnoge nove i vrijedne glasove i igra novu i vitalnu snagu u oblikovanju mišljenja, političke stvarnosti, trendova, pa čak i našeg jezika.
Vjerujem da je blog jednostavno alat za nekoga tko ima nešto za reći. Dopustite mi da budem jasan kada kažem da je blog loš izbor za nekoga kome je potreban megafon da bi vrisnuo u kiberprostor kako bi izmamio smislen odgovor od korisnika interneta. Ako želite pažnju i želite je sada i očekujete da će vam je blog donijeti, onda će ovo sigurno biti razočaranje. Međutim, ako volite pisati i angažirati druge o temama o kojima imate određeno znanje ili iskustvo, onda je to prekrasna aplikacija s kojom možete komunicirati s ljudima koji dijele slične interese kao i vi. Hip je dobro utemeljen.
U svakom slučaju, evo popisa savjeta za bloganje…
Budite aktualni.
Kohezivnost u poruci nije izborna. Čitatelji mogu ili ne moraju biti zainteresirani za vašu temu, ali ako je vaša poruka nasumična, malo tko će se potruditi da se sjeti vratiti se na vaš blog jer on u biti ne nudi ništa za pamćenje. To ne znači da blogovi ne mogu skakati s teme na temu. Na primjer, blog s humorističkim fokusom ima svu slobodu na svijetu za temu, ali bilo bi glupo da takav blog uključuje i isključuje humor. U takvom primjeru, aspekt humora bio bi ljepilo sadržaja, snaga bloga. Ljepota ostati na točki i na temi je u tome što ćete na kraju, zbog prirode interneta, pronaći one koje zanima samo vaša tema. (za razliku od internetskih dnevnika. Ima ih na milijune na internetu, malo ih ima čitatelja. Pošaljite mi e-poštu s primjerima ako griješim i moći ću vam pokazati zašto mi pokazujete blog, a ne dnevnik.)
Osvježite svoj sadržaj
Napravite raspored i držite ga se. Shvaćajući da bloganje zahtijeva vrijeme i trud, nemojte stvarati nerealna očekivanja i biti nesposobni ispuniti. Općenito se razumije povremeni propust ili odmor, ali čitatelji koji se vraćaju kako bi pronašli ustajali, zastarjeli sadržaji će pronaći drugi blog sa sličnim sadržajem. Novi blogovi i RSS izvori se pojavljuju na dnevnoj bazi. Ako ste naporno radili na razvoju publike i zajednice, ne želite ih izgubiti zbog nedostatka komunikacije.
Očistite jezične brojeve.
Blagoslovljen blog s jasnom logikom. Pišite bez unutarnjih šala, krilatica ili dvosmislene logike. Čitatelji koji prvi put trebaju biti blizu vaše poruke. Vjerojatnije je da će se vratiti na blogove koji ih pozitivno pogađaju. Ako je prvo čitanje zbunjujuće, drugog čitanja neće biti.
Nahranite pauke.
Tražilice primjećuju aktivne blogove, a tražilice blogova posebno su osjetljive na aktivnost. Ako ništa drugo, tražilice su danas pametnije nego što su bile jučer i samo postaju pametnije. U stalnom poboljšanju nastoje agregirati kvalitetu; kvalitetni blogovi ažuriraju se nekoliko puta tjedno, ako ne i svakodnevno, za razliku od jednom ili dvaput mjesečno. Ne želim te plašiti, ali veliki pauk gleda, pa zapleši za njih.
RSS.
Razmišljajte o RSS-u kao o čaroliji za blogerski svijet, jer to je učinak koji je imao. RSS izvori su način da eksponencijalno zvučite svoj glas zainteresiranima. Ovi feedovi su izvrsno sredstvo za povećanje distribucije i čitateljstva vašeg izvornog sadržaja.
Provjera pravopisa.
Hej čovječe, koristi provjeru pravopisa. Jesam – da nisam, vjerojatno ne biste stigli do #6. To traje samo minutu i može vas spasiti da ne izgledate kao hak.
Publika vašeg webloga u početku će biti mala. I, iskreno, tako i treba biti. Tko ste vi da mislite da će vam pola interneta navaliti nakon tri ili četiri posta na vašem blogu?
Ako se potrudite, a pritom zadržite kvalitetu, čitateljstvo će se materijalizirati. Povezat ćete se na dobre, relevantne blogove, a oni zauzvrat na vas. Iako je vaš glas možda jedinstven, vaša niša vjerojatno nije i ako se vaš sadržaj pametno prenosi na internet, ti će relevantni čitatelji odgovoriti kroz čitateljstvo i interakciju. To garantiram.