HEKLANJE

Bolesti lukovica

Plamenjača luka

Plamenjača luka iznimno je opasna bolest koja u kišovitom proljeću može prepoloviti urod. Napada luk, poriluk i češnjak. Izvor bolesti su zaražene lučice, biljke ostaju patuljaste i zavinutih listova, a često su listovi prelomljeni i više.



Na listu se pojavi pepeljastoljubičasta prevlaka koja potječe od sporonosnih organa. Na kraju listovi propadnu i klonu, osuše se i potpuno odumru. Na takve se biljke često nasele saprofitske gljive, a listovi im poprime tamnu boju. Kasnije se zaraze šire ljetnim sporama, koje u lipnju i srpnju mogu potpuno uništiti nasade luka u roku od samo 10 -14 dana.

Zaštita

Osim preventivnog programa prskanja, posebno je važno suzbijanje korova u luku te pridržavanje plodoreda. Luk uzgojen iz sjemena ili lučice potrebno je vrlo rano zaštititi fungicidom Daconilom. Kasnije, u fazi najbujnijeg rasta, nužno je nastaviti zaštitu od bolesti Ridomilom Gold MZ (do 3 puta). U fazi umjerenog rasta najbolje se iskorištavaju brojne prednosti fungicida Quadrisa i Daconila. Razmake između prskanja potrebno je prilagoditi vremenskim prilikama, a prosjek je 7-10 dana.

Siva plijesan listova luka (Botrytis squamosa)

Bolest se često pojavljuje u kišovitim proljećima. Na listovima luka pojavljuje se velik broj manjih, većinom ovalnih ili okruglih, blijedožutih, malo uleknutih pjega raspoređenih po cjelokupnoj lisnoj površini. Sve dok se pjege ne spoje, za tu je bolest karakteristično vodenasto tkivo oko pjega. Znakovi bolesti na listu često se mogu zamijeniti nedostatkom hranjiva, štetama od insekata ili herbicida jer su simptomi vrlo slični. Najprije propadnu vrhovi listova, a kasnije, za vlažna vremena, pjege se spoje i odumre cijeli list. Bolest može prouzročiti trulež glavica luka u skladištu.

Zaštita

Nužno je primijeniti posebne fungicide, tzv. botriticide npr. Switch 62,5 WG u preventivnom programu s fungicidom Daconilom.



Fascinacija dizajnom tetovaže

Tetovaže još uvijek dobivaju na popularnosti. Dizajn tetovaža radikalniji je nego ikad prije, kao i mjesta na koja se postavljaju.

Ocjena kreditnog izvješća

Ocjena kreditnog izvješća pomaže da saznate koliko ste bili kreditno sposobni. Kreditno izvješće je vaše osobno financijsko izvješće, drugim riječima,

Kvaliteta spavanja

Kronična bol je stanje koje pogađa milijune ljudi širom svijeta. Posljedice se osjećaju na raznim područjima, od kojih su neka