HEKLANJE

Brzi tečaj o kreditnim rezultatima

Sjednete da prvi put pogledate svoje kreditno izvješće. Ako su vaši rezultati iznad 720, čestitamo! Imate izvrsnu kreditnu sposobnost; prestani se brinuti. Ako vaši rezultati nisu iznad 700, nema problema — bacimo se na posao. Utješite se činjenicom da je nacionalni prosjek bodova oko 676 prema organizaciji Gallup. Ako su vaši rezultati ispod 400, 500 ili 600, definitivno postoji prostor za napredak i postoji samo jedan način da se ide gore!

Ako vam brojevi koje sam spomenuo nemaju smisla ili nemate pojma što znače, nemojte se uzrujavati – objasnit ću vam. Kreditni rezultati se kreću od 350 do 850. Sva tri kreditna biroa — Equifax, Experian i Transunion — nude FICO kreditne rezultate koristeći složenu matematičku formulu koju su razvili Fair, Isaac and Company, ali svaki od njih daje različitim nazivima rezultatima: At Equifax, FICO je poznat kao Beacon kreditni rezultat; u TransUnionu se zove Empirica; au Experianu se to zove Experian/Fair, Isaacov model rizika.



Ako je vaš kreditni rezultat iznad 720, imate odličan kredit i moći ćete dobiti najbolje dostupne kamatne stope. Kako vaš kreditni rezultat pada, kamatna stopa koju ćete dobiti za stambeni kredit će rasti: to je poznato kao višestruko određivanje cijena. Što veći rizik zajmodavac preuzme na vas, to će vaša kamatna stopa biti viša. Osim toga, svi zajmodavci imaju vlastite točke prekida između razina. To znači da jedan zajmodavac može povisiti kamatnu stopu ako rezultat padne ispod 700, dok drugi zajmodavac neće dati višu stopu dok rezultat ne padne ispod 690. Ukratko, trebali biste učiniti sve što je u vašoj moći da održite dobru kreditnu sposobnost rezultate i budite sigurni da kupujete okolo i radite svoju zadaću kada tražite stambeni zajam jer nisu svi zajmodavci stvoreni jednaki. Mislim da ste već shvatili moral članka, ali za slučaj da niste, evo ga: Dobri kreditni rezultati štede mnogo, mnogo novca i svakako mudro odaberite zajmodavca kako biste dobili najbolju stopu za svoj rezultati.