HEKLANJE

Budite pametni s kreditnom karticom i koristite je mudro

Posjedovanje kreditne kartice nešto je što može biti vrlo pozitivna stvar… sve dok se koristi odgovorno. Postoje mnogi načini na koje ljudi koriste kreditne kartice u svoju korist, ali postoje i načini na koje kreditne kartice mogu dovesti ljude u financijske probleme. Slijedeći nekoliko jednostavnih savjeta u vezi s upravljanjem korištenjem kreditne kartice, kreditna kartica može biti vrlo koristan komad plastike za posjedovanje.

Uspostavljanje kredita
Za svakoga tko nikada prije nije posjedovao bilo kakvu kreditnu karticu i nikad mu nije posuđen novac, vjerojatno će biti vrlo malo informacija (ni dobrih ni loših) u njihovom kreditnom izvješću. Bez kreditne povijesti, tvrtkama koje izdaju kreditne kartice teško je odlučiti trebaju li nekoj osobi ponuditi kreditnu liniju ili ne. U ovoj situaciji, tvrtke koje izdaju kreditne kartice imaju tendenciju griješiti na strani opreza i ne ponuditi karticu.



Međutim, ako postoji jedna kartična tvrtka koja je spremna ponuditi kreditnu karticu s vrlo malom kreditnom linijom nekome bez kreditne povijesti, tu karticu treba odmah nabaviti. Trebalo bi ga koristiti vrlo mudro za kupnju nekoliko jeftinih artikala, a mjesečne uplate za tu kreditnu karticu trebale bi se izvršiti na vrijeme svaki mjesec.

Kako vrijeme prolazi, ovakva vrsta potrošnje i ponašanja mjesečnih plaćanja omogućit će da kreditno izvješće raste samo s dobrim ocjenama. Kreditni rezultat osobe može nastaviti rasti sve više i više kada može pokazati sposobnost rukovanja i plaćanja kupnje kreditnom karticom.

Tijekom vremena, pozitivno kreditno izvješće osobe omogućit će mu ili njoj dobivanje dodatnih kreditnih kartica ili kreditnih kartica koje nude velike kamatne stope i druge vrste pogodnosti.

Nemojte naplaćivati previše
Samo zato što je kreditna kartica dobivena ne znači da se treba previše koristiti ili zlorabiti. Ako nova kreditna kartica ima kreditni limit od oko 1500 USD, pametno je zadržati stanje na toj kartici znatno nižim od maksimalne dopuštene naplate. Dakle, razumno je naplatiti najviše 1000 USD.

Tvrtka koja izdaje kreditne kartice izdaje kreditni limit na temelju toga koliko vjeruje da si osoba može priuštiti. A veća stanja znače da se na saldo mora platiti značajan iznos kamata, što može stvoriti iznos koji se ne može priuštiti.

Ako se kreditna kartica koristi za naplatu veću od raspoloživog kreditnog limita, kartičarska kuća će naplatiti naknadu za prekomjerno terećenje i korisnik neće moći ponovno koristiti karticu sve dok dio salda ne bude plaćen.

Nemojte plaćati kasno
Kada dođe vrijeme da izvršite minimalnu uplatu na stanje kreditne kartice, PLATITE GA! Plaćanja NIKADA ne smiju kasniti. Zakašnjela plaćanja mogu negativno utjecati na kreditno izvješće osobe i zauzvrat smanjiti kreditnu sposobnost osobe. S druge strane, pravodobno plaćanje može pomoći osobi da izgradi dobru kreditnu povijest i zaradi bolji kreditni rezultat.



Znajući da će račun za kreditnu karticu biti zaprimljen poštom otprilike istog datuma svakog mjeseca, pripremite se unaprijed i provjerite ima li dovoljno novca u banci da pošaljete BAREM minimalni iznos duga.

Čuvajte kreditne kartice na sigurnom
U današnjem svijetu u kojem se stvari mogu lako kupovati putem telefona ili interneta, važno je čuvati kreditne kartice i brojeve kreditnih kartica na sigurnom mjestu. Ako bi se bilo tko nepouzdan čovjek dokopao kreditne kartice druge osobe, mogli bi se izvršiti troškovi na toj kartici koje nije odobrio vlasnik kartice. Dok većina tvrtki koje izdaju kreditne kartice ne smatraju vlasnike kartica odgovornima za neovlaštene troškove, nije dobro ako se ovakva situacija dogodi više od jednom (najviše!) tijekom života osobe.

Brzi tečaj o kreditnim rezultatima

Sjednete da prvi put pogledate svoje kreditno izvješće. Ako su vaši rezultati iznad 720, čestitamo! Imate izvrsnu kreditnu sposobnost; prestani