HEKLANJE

Covid-19 i seksualnost

TEMU APP 100 E KUPON

“Proglašenjem pandemije COVID-19 od strane Svjetske zdravstvene organizacije 11. ožujka 2020., puno se toga promijenilo u životu svakog od nas. Zemlje su počele poduzimati neke mjere kako bi spriječile širenje virusa i smanjile stopa smrtnosti, započete su karantenske prakse. To je bolest koja se javlja uslijed virusa korone 19 i javlja se uglavnom nakon kontakta s putem kapljica, slinom ili zaraženim površinama. Primjenjuje se i pravilo fizičko-socijalne udaljenosti između ljudi jer ovaj se prijelaz svodi na najmanju moguću mjeru. U ovom se trenutku mijenja rad i društveni život ljudi, oni uglavnom ostaju kod kuće.
s druge strane seksualnostStudije na tu temu ubrzale su se u cijelom svijetu posljednjih godina, a nove publikacije o COVID-19 i seksualnom zdravlju / životu također su došle do izražaja. Dostupni podaci nisu dovoljni da pokažu da je COVID-19 spolna bolest. Uz to, počele su se pojavljivati ​​nove informacije da ih se može prenositi spermom. Uz to, prisutnost dijelova poput ljubljenja i fizičkog kontakta u seksualnostispolni život i izazvao niz upozorenja o zdravlju.
Zdrav seksualni život moguć je bez prisile, ako obje strane uspostave intimnost vlastitom voljom. Ta blizina može stvoriti priliku za prijenos COVID-19. Situacije u kojima je rutina poremećena, poput fizičkih ograničenja, povećanog vremena provedenog u zatvorenom, preseljenja posla kući ili više vremena s partnerom, ponekad mogu dovesti do negativnosti u seksualnom životu i bliskim odnosima. Opet, psihološki učinci poput promjena u vlastitom raspoloženju pojedinca, egzistencijalnih tjeskoba, suočavanja s bolestima i smrću također mogu utjecati na razinu seksualne želje ili uzrokovati promjene u spolnim funkcijama. Pa na što bismo trebali obratiti pažnju kako bismo zaštitili svoje seksualno zdravlje, koje je jedan od dijelova našeg postojanja , i imali siguran spolni život u ovom nepoznatom životnom razdoblju ?
Prije svega, ako već nemate partnera, niste u sigurnom razdoblju za upoznavanje novog partnera i seks. Naša glavna preporuka za pojedince u ovoj skupini je da se za sada klone partnerskog seksualnog života. S druge strane, suzbijanje seksualnih nagona možda neće biti moguće za pojedince. Ovo razdoblje možemo procijeniti kao vrijeme za otkrivanje vlastite individualne seksualnosti i povratak sebi te uspostavljanje dobrog odnosa sa vlastitim tijelom, umjesto traženja novog partnera. Stoga su aktivnosti samozadovoljavanja i uporaba sigurnih seksualnih igračaka za osobe koje nemaju partnera u tom razdoblju prikladne su metode za seksualno zadovoljstvo.
Također mogu doći do promjena u seksualnoj intimnosti za osobe s partnerom i koji žive odvojeno. U pojedinaca koji žive u različitim okruženjimakoronatreba razmotriti kontakt s virusom. Stoga ovim parovima preporučujemo seksualnu bliskost putem telefona ili SMS-a, dijeljenje seksualnih maštarija i aktivnosti poput masturbacije. Ne zaboravimo da je seksualnost oblikovana fizičkim, vizualnim, slušnim ili psihološkim podražajima, a drugi podražaji mogu nastupiti u odsutnosti fizičke intimnosti.
Ako partneri žive u istoj kući, ako pojedinci ne pokazuju znakove COVID-19 i ne poštuju pravila pandemije, čini se da ne postoji problem za seksualnu intimnost i aktivnosti. Ako jedan od parova pokaže simptome, to zahtijeva prekid spolnog odnosa. Istraživanje provedeno u travnju 2020. na parovima koji žive u istom kućanstvu pokazalo je da je 72,5% parova imalo spolni odnos između 1 i 5 puta tjedno. Također je poznato da je seksualna intima korisna za mentalno i fizičko zdravlje pojedinaca, a povećava sreću i opće zadovoljstvo životom. Uz to, zbog straha od kontaminacije i psiholoških učinaka koji proizlaze iz trenutne situacije, kod parova se može primijetiti smanjenje seksualne želje i zadovoljstva ili seksualne disfunkcije.
Kao rezultat toga, treba znati da, iako COVID-19 nije spolno prenosiva bolest, on će uzrokovati promjene u seksualnom ponašanju i zadovoljstvu, jer se može prenijeti kontaktom. Učinak ovog procesa na ljudsko spolno zdravlje i život postat će jasniji u sljedećim godinama.