HEKLANJE

Crni čaj: korisna svojstva, sastav, kontraindikacije

TEMU APP 100 E KUPON

Crni čaj jedno je od najpopularnijih pića na planeti. U njegovom ugodnom blagom okusu uživaju milijuni ljudi širom svijeta. Crni čaj nevjerojatan je napitak koji može imati ljekoviti učinak na tijelo i naštetiti mu. Iz tog se razloga o njegovim koristima i štetama raspravlja već dugi niz godina. Pokušajmo razumjeti ovaj problem.
Opis crnog čaja:
Crni čaj je čaj u čijoj proizvodnji se čajni listovi podvrgavaju dugom procesu enzimske oksidacije prije konačnog sušenja. Za usporedbu: zeleni čaj ili uopće nije oksidiran, ili je postupak njegove oksidacije vrlo kratak. Naziv “crni” koristi se u Ukrajini, europskim zemljama, Indiji, Americi. U Kini i drugim azijskim zemljama taj se čaj naziva “Crveni čaj”.
Stručnjaci preporučuju da se dnevno pije najviše dvije ili tri male šalice ovog čaja.
Sastav crnog čaja:
Kemijski sastav crnog čaja ovisi o mjestu uzgoja i sorti čajnog grma. Crni čaj sadrži vitamine A, K, P, skupine B (B1, B2, B3 (PP), B5). Sadrži aminokiseline, tanine (tanine), kofein, natrij, magnezij, kalij, kalcij, željezo, fluor, jod, cink, bakar i druge zdrave tvari.
Kalorija crnog čaja:
Kalorični sadržaj crnog čaja u suhom obliku je oko 150 kcal na 100 grama proizvoda. Ali u šalici kuhanog crnog čaja neće biti više od 5 kcal.
Korisna svojstva crnog čaja:
Crni čaj blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav, smanjuje vjerojatnost mnogih vaskularnih i srčanih bolesti, uključujući moždani udar, srčani udar, aterosklerozu. Crni čaj posebno je koristan za hipotenzive.
Redovita konzumacija ovog napitka pomaže jačanju imunološkog sustava.
Crni čaj smanjuje rizik od dijabetesa.
Pozitivno utječe na gastrointestinalni trakt, poboljšava probavu, koristan je kod crijevnih poremećaja i trovanja.
Ubrzava metabolizam u tijelu.
Blagotvoran učinak crnog čaja na bubrege i cijeli mokraćni sustav.
Ovo piće smiruje živčani sustav, pomaže u suočavanju sa stresom, umorom i depresijom.
Poboljšava moždanu aktivnost, povećava koncentraciju, okrepljuje i poboljšava raspoloženje.
Crni čaj bogat je antioksidansima (vitamini A, E, tanini), koji pomažu usporiti proces starenja u tijelu.
Redovita (ali umjerena) konzumacija crnog čaja pozitivno utječe na stanje usne šupljine, jača caklinu, štiti od karijesa.
rni čaj može donijeti gore navedene koristi samo ako se osoba pridržava nekih pravila pripreme i konzumacije ovog napitka, i to:
Morate pažljivo pristupiti izboru crnog čaja i koristiti samo kvalitetan proizvod.
Ne biste trebali piti jako jak čaj.
Količina popijenog čaja dnevno ne smije prelaziti 4 šalice.
Nemojte piti crni čaj prije spavanja.
Crni čaj treba piti samo svježe pripremljen.
Šteta od crnog čaja:
Crni čaj može biti štetan ako ga pijete vrlo jak i (ili) u velikim količinama. To može biti štetno za zdravlje – pospješiti razvoj ili pogoršanje nekih bolesti.
Kontraindikacije za crni čaj:
Crni čaj može biti kontraindiciran u nekim stanjima živčanog sustava (povećana podražljivost, promjene raspoloženja itd.).
Nije potrebno koristiti crni čaj kod pogoršanja različitih kroničnih bolesti, posebno što se tiče peptičnog čira.
Budući da crni čaj povisuje krvni tlak i očni tlak, osobe s hipertenzijom i određenim očnim bolestima ovaj napitak trebaju piti s oprezom, a bolje je da se o tome posavjetuju s liječnikom.
Crni čaj pijte sa zadovoljstvom i budite zdravi!

Kreativnost Bez Granica

Otvorena Vrata Mašti Heklanje je poput platna na kojem možete stvoriti svoje remek-djelo. Sloboda kreiranja vlastitih uzoraka i igra sa

Fini nakit kao dar bogatstva

Fini nakit je nakit koji je izrađen od plemenitih metala poput zlata, srebra i platine, s umetnutim dragim kamenjem. Svatko