HEKLANJE

Cvijećem protiv štetnika

Razno ljetno cvijeće pored svoje dekorativne uloge u cvijetnjacima ima i manje poznato svojstvo, da popravljaju tlo od raznih uzročnika bolesti i štetnika.
Naime, intenzivnim korištenjem povrtnjaka ne dopušta se odmor tla u njemu. A kako se zemlja ne bi iscrpila, potrebno je češće provođenje prihrane, zbog čega dolazi i do jačeg napada raznih bolesti i štetnika. Zbog toga se preporuča svake godine ‘liječiti’ po jednu gredicu u povrtnjaku, a tako da na nju sadimo neku od cvjetnih vrsta koje će povoljno utjecati na zemlju. Te biljke istovremeno u povrtnjaku smanjuju napad raznih štetnika, kao što su, primjerice, lisne uši i sl.
Koje cvjetne vrste saditi?
Ljekovita svojstva za tlo imaju biljke iz porodice glavočika, kao što su: kadifica, pupavica (rudbekija), kokarda, neven i dr. U prirodnom vrtu kadifice spadaju u najvažnije cvjetne vrste. Tjeraju štetnike, a imaju i osobinu reguliranja plodnosti tla. Poželjno ih je sijati između luka i stabljika rajčice, a mogu se sijati i na cijeloj gredici koja se liječi. To su nezahtjevne jednogodišnje biljke intenzivnog mirisa. Rudbekija je skromna biljka koja se vrlo često, zajedno s nevenom, sije kao predkultura krumpiru.
Kokarda svojim cvjetovima živih boja, zlatnih, crvenih i smeđih nijansi, doprinosi šarolikosti vrta, ali također i obogaćuje tlo, pa je vrlo poželjna u povrtnjaku. Kako je trajnica, u jesen je možemo presaditi na drugu gredicu, ali je osjetljiva na hladnoću pa je reko zime moramo zaštititi.
Neven je vrlo omiljena i jednostavna biljka za uzgoj, pa ga nalazimo u gotovo svakom vrtu kao ukrasnu biljku. Budući da neven regulira zdravlje zemlje i susjednih biljaka, dobro ga je saditi i u povrtnjaku. Neven zemlju liječi od nematoda koje su neprijatelj svakog vrta.
Gredicu koju liječimo u osmom mjesecu prekopamo i posijemo sjeme nevena. U listopadu, prije mraza biljke pokosimo za zelenu gnojidbu. Zatim strnište prekopamo i gredicu prekrijemo zelenom masom i kompostom. U proljeće skinemo pokrov, zemlju pograbimo i ponovno sijemo mješavinu biljaka za liječenje zemlje. To je uobičajeni postupak liječenja tla u prirodnom, ekološkom vrtu.

BESPLATNA WEB SHOP SKRIPTA?

Zašto platiti par tisuća kuna za dobro modificiranu oscommerce web shop skriptu kada postoji besplatno rješenje. Ukoliko želite napraviti web