HEKLANJE

Deset uobičajenih mitova o pravilnoj prehrani

Pravilna prehrana i zdrav način života idu ruku pod ruku. Nemoguće je osjećati se lagano, energično i dobrog zdravlja ako svoje tijelo hranite brzom hranom, nepreglednim slastičarnicama i masnom hranom. Mnogo ovisi o prehrani i dnevnoj rutini, ali što je najvažnije – krajnjem rezultatu. Međutim, danas postoji toliko informacija o pravilnoj prehrani da se lako zbuniti. Uz to, ova je tema već obrasla neprovjerenim činjenicama i neutemeljenim informacijama. Za vas smo odabrali 10 najčešćih mitova o pravilnoj prehrani koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću.
1: Organska hrana je lijek
Pametni trgovci imaju vremena brzo razumjeti trenutne trendove i kupcu ponuditi točno onaj proizvod koji očekuje. Isto se može reći i za organske proizvode. Podaci na pakiranju navode da ne sadrže GMO, pesticide, razne aditive za hranu. Međutim, u stvarnosti to nema nikakve veze sa stvarnošću i takvi se proizvodi malo razlikuju od uobičajenih. Jedino što je nekoliko puta skuplje.
2: Izbjegavajte masnoće
Iz nekog se razloga vjeruje da su pravilna prehrana i masti nespojive. Navodno kvare lik i vrlo su štetni za opće stanje tijela. Ovo nije točno. Ljudskom tijelu trebaju prave masti. Ključna riječ ovdje je “točno”. Govorimo o ribi, orašastim plodovima, avokadu, maslinovom ulju. Sadrže omega-3 i omega-6 polinezasićene masne kiseline, koje su izuzetno korisne. Poboljšavaju rad kardiovaskularnog sustava, jačaju imunološki sustav, pomažu u smanjenju razine lošeg kolesterola u krvi, ali njihova korisna svojstva tu ne završavaju.
3: Ne možete jesti nakon šest navečer
Tipičan mit onih koji mršave, a koje brzo uzimaju na oružje – izjava je da je nakon šest sati navečer strogo zabranjeno jesti. Ova zanimljiva činjenica samo je djelomično istinita. Ako idete spavati u deset sati navečer, zadnji obrok trebao bi se održati u šest sati. Stoga radimo jednostavne izračune i razumijemo da večera treba biti 4 sata prije spavanja. Usput, ako je osjećaj gladi jači, dopustite si malu količinu prirodnog jogurta ili čašu jogurta. Bolje je nego odlaziti u krevet i patiti, slušati tutnjanje trbuha.
4: Grickalice su štetne
Još jedan popularni mit o zdravoj prehrani pokazuje da morate jednom zauvijek zaboraviti na grickalice. To vrijedi ako volite sendviče, kolače, kolačiće, čokoladice, brzu hranu. Rezultat takvih grickalica uskoro ćete vidjeti na pojasu. Uz to, ti proizvodi na neko vrijeme suzbijaju osjećaj gladi, a zatim ga izazivaju novom snagom.
Grickalice bi trebale biti korisne. A oni su prijeko potrebni kako tijelo ne bi gladovalo i ne osjećalo stres. Napravite smoothieje, ponesite zdrave sendviče od pravih sastojaka, volite štapiće od povrća i prirodni jogurt, hrskave orašaste plodove i suho voće. Mnogo je korisnih opcija za međuobroke.
5: Sokovi su jednako korisni kao i svježe voće
Ovaj je predmet posvećen svim ljubiteljima sokova. Iz nekog se razloga vjeruje da su izuzetno korisni za tijelo i treba ih piti što je više moguće. Razotkrivamo ovaj mit.
Na sokove u pakiranjima možete potpuno zaboraviti. Imaju previše šećera, konzervansa, boja i drugih dodataka. Međutim, ne treba se pouzdati ni u svježe cijeđene sokove. U procesu stvaranja takvih sokova gube se korisna vlakna, što je toliko važno za ljudsko tijelo. Zato pokušajte jesti više svježeg voća.
6: Zaboravite na ugljikohidrate
U svijesti mnogih ljudi ugljikohidrati su nespojivi s pravilnom prehranom i zdravim načinom života. Ovo je još jedna pogreška. Treba imati na umu da su ugljikohidrati različiti, a na tijelo djeluju različito. Postoje jednostavni i složeni ugljikohidrati. Prvi su čokolada, šećer, slastičarstvo, džemovi, slatki napitci, bijeli kruh, pa čak i krumpir. Njihovu upotrebu doista treba smanjiti i ograničiti. Ali složeni ugljikohidrati, naprotiv, trebali bi biti u vašoj prehrani. To su žitarice, mahunarke, bobičasto voće, povrće i zelje. Dugo zadržavaju osjećaj sitosti i daju tijelu naboj snage i energije.
7: Crni kruh zdraviji je od bijelog
Preferirate li crni kruh? Mislite li da je puno korisnije? To nije sasvim točno. Smeđi kruh daju, na primjer, karamelne boje. Stoga to nije uvijek pokazatelj korisnosti. A što se tiče kalorija, crni i bijeli kruh su identični. Ako ne možete bez kruha, odaberite kruh od mekinja i beskvasni kruh od cjelovitih žitarica ili musli sa žitaricama. Ovi proizvodi zaista poboljšavaju probavni sustav i sadrže vitamine.
8: Sushi i kiflice su dijetetski proizvodi
Požurujemo uznemiriti sve ljubitelje japanske kuhinje. Sushi i kiflice nisu lagan ručak ili večera, a da se ne našteti figuri. Bijela riža i krem sir ne spadaju u kategoriju dijetetskih proizvoda. Stoga su sushi i kiflice vrlo kalorični i imaju visoku energetsku vrijednost.
Uz to se japanska kuhinja obično jede s umakom od soje koji sadrži čak i više kalorija od sushija i kiflica. Osim toga, vrlo je slan i zadržava vodu u tijelu, što može uzrokovati edeme.
9: Odvojena hrana – ključ gubitka kilograma
Pristalice zasebne prehrane vjeruju da samo takva prehrana može pomoći riješiti se suvišnih kilograma i poboljšati zdravlje. Međutim, takva izjava nema čvrstu osnovu. Ljudski želudac i gušterača proizvode skupinu enzima koji istovremeno mogu probaviti proteine, masti i ugljikohidrate. Koja je tajna uspjeha nekih ljudi? Pitanje je samo psihologije. Odvojenom prehranom pažljivije odabirete hranu, nadgledate kalorijski sadržaj prehrane i, kao rezultat toga, gubite kilograme.
10: Zamrznuto voće i bobice gube svoja korisna svojstva
Bojite li se smrznuti svježe voće i bobice? Ne boj se! Suprotno uvriježenom mišljenju, oni ne gube sva svoja korisna i hranjiva svojstva. Nemojte ih smrznuti samo šećerom. Brojka vam definitivno neće biti zahvalna. Usput, opcije trgovina također imaju pravo biti na vašem stolu. Suvremene tehnologije zamrzavanja omogućuju očuvanje korisnih svojstava voća i bobica, proizvod uopće ne pati od toga.

Nešto dodatno za vaše klijente

Kao pisac, urednik, web dizajner, voditelj foruma, itd. [dečko, zvučim multitalentirano!] Svojim klijentima a/k/a kupcima pokušavam dati nešto više kad