HEKLANJE

Devet znakova da bubrezi ne rade ispravno

Neki simptomi mogu ukazivati ​​na razvoj širokog spektra bolesti (na primjer, visoka temperatura). Ovih 9 stanja tijela ukazuju na vjerojatnu patologiju bubrega. Na što je važno obratiti pažnju kako biste na vrijeme prošli pregled i dijagnosticirali problem, ako postoji.
9 znakova da bubrezi ne rade ispravno
Mnoge bubrežne bolesti nemaju očite simptome, pa se otkrivaju kasno i mogu postati kronične. Kako prepoznati ranu bolest bubrega? Nudimo popis neočiglednih simptoma koji ukazuju na početnu fazu bolesti.
Simptomi poremećaja rada bubrega
Svrbež i suha koža
Funkcija bubrega – uklanjanje štetnih tvari, sudjelovanje u procesu hematopoeze i održavanje mineralne ravnoteže. Suha koža, svrbež, prekomjerna pigmentacija, osip i lagani ikterični nalet pokazuju da postoji disfunkcija bubrega. Razlog za takve simptome je višak minerala fosfora koji se ne izlučuje iz tijela ili opijenost metaboličkim proizvodima.
Zimica
Umor, otežano disanje, poremećaj spavanja, hladnoća tipični su simptomi anemije (anemije). Bolesti bubrega dovode do činjenice da ne proizvode dovoljno hormona eritropoetina. Aktivira proizvodnju crvenih krvnih stanica u koštanoj srži. Kronična anemija može biti znak upozorenja da je oštećena funkcija bubrega.
Snažan miris iz usta
Loš zadah simptom je širokog spektra bolesti. Na primjer, infekcije mokraćnog sustava. Oslabljena funkcija bubrega dovodi do nakupljanja otpadnih tvari u tijelu, prodirući u probavni trakt i dajući metalni okus u ustima i miris amonijaka pri disanju.
9 znakova da bubrezi ne rade ispravno
Podbulost
Edem – pojavljuje se s viškom vode u međustaničnom prostoru. Primarne zone edema su stopala, lice, kasnije se šire po tijelu. Karakteristična značajka bubrežnog edema su jamice. Kada pritisnete na otečeno područje, ostaje fossa koja prolazi nakon 3-5 sekundi. Istodobni znakovi edema kod bolesti bubrega su neurološki simptomi (pospanost, migrena, bolovi u kostima i mišićima).
Tahikardija
Ako bubrezi ne rade dovoljno dobro, kalij se ne izlučuje pravilno iz tijela. Višak ovog minerala negativno utječe na stanje kardiovaskularnog sustava . Postoji kršenje srčanog ritma.
Visoka temperatura i bolovi u donjem dijelu leđa
Mučne bolove u križima, praćene visokom temperaturom, čestim porivima za mokrenjem – to su znakovi infekcije bubrega. Žene su zbog posebne strukture genitourinarnog sustava posebno izložene riziku od razvoja takve infekcije.
9 znakova da bubrezi ne rade ispravno
Grčevi u mišićima
Kronični grčevi u mišićima mogu uzrokovati neravnotežu elektrolita u tijelu. Minerali magnezij i kalij neophodni su za normalan rad mišića, a abnormalnosti mogu dovesti do grčeva. Višak tekućine također je kriv za bolne grčeve: s oticanjem pritišće živčane završetke mišića i uzrokuje bolne senzacije.
Visok pritisak
Visok krvni tlak negativno utječe na bubrege – zbog njega su krvne žile oštećene, a postoji i rizik od razvoja zatajenja bubrega . Ako je intenzitet protoka krvi veći od normalnog, žile se istežu, slabe, što otežava uklanjanje otpada iz tijela. Previše tekućine povisuje krvni tlak i dodatno komplicira stvari.
Napadi panike
Sustavna pojava simptoma panike (lupanje srca, znojenje, padovi pritiska) može biti signal za razvoj tumora nadbubrežne žlijezde – feokromocitoma.