HEKLANJE

Dijabetes i seksualna disfunkcija: mogućnosti liječenja za oba spola

Pacijenti s dijabetesom trebali bi se usuditi razgovarati s liječnikom o problemima ove prirode, u suradnji s njim pobrinuti se za dobru regulaciju svoje bolesti i bez oklijevanja zatražiti psihološku podršku za koju smatraju da im je potrebna.
Nedvojbeno je da je spolni odnos jedna od osnovnih funkcija ljudskog tijela, a izraz spolnosti neke osobe određuje njezinu osobnost. Stoga se mora liječiti svako patološko stanje ili bolest koja može ometati njegovo slobodno izražavanje. U većini slučajeva, kao i u slučaju dijabetesa, prvi je korak razgovarati o problemu.
Dijabetes melitus je kronična bolest koja može uzrokovati probleme u spolnom životu muškaraca i žena. Zapravo, za pojavu ovih problema odgovorne su komplikacije bolesti zbog dugotrajne slabe kontrole glikemije.
Procjenjuje se da 30-50% muškaraca s dijabetesom ima erektilnu disfunkciju bez razlikovanja ove prevalencije između muškaraca s dijabetesom tipa 1 i muškaraca s dijabetesom tipa 2.
Dijabetes i spolni život: muškarci
Spolna disfunkcija kod muškaraca može se pojaviti zbog erektilne disfunkcije ili ejakulacije (retrogradna ejakulacija). Erektilna disfunkcija može biti prvi simptom dijabetesa – oko 40% muškaraca s poremećajem ima povijest dijabetesa a da to ne zna – pa je stoga potrebno kontrolirati razinu šećera u krvi kod pacijenata s erektilnom disfunkcijom.
Erektilna disfunkcija posljedica je periferne neuropatije i neuropatije autonomnog sustava (oštećenje živčanih funkcija neophodnih za erekciju i popratni dijabetes), kao i vaskularne bolesti koja obično koegzistira s bolešću i odgovorna je za nedovoljnu perfuziju penisa. Različiti lijekovi koji se daju tim pacijentima (npr. Antihipertenzivi), kao i pušenje i alkohol također mogu uzrokovati probleme s erekcijom.
Pretilosti koje se često koegzistiraju u dijabetesa tipa 2 utječe na razine testosterona s naknadnim poremećaja erekcije. Konačno, depresija koja se često javlja kod pacijenata s dijabetesom može biti izravni i neizravni uzrok erektilne disfunkcije, smanjujući želju za spolnim odnosom. Naravno, erektilna disfunkcija sama po sebi može biti čimbenik u nastanku depresije, stvarajući na kraju začarani krug.
Ponavljana ejakulacija viđena je u malog broja pacijenata s neuropatijom. Prema njezinim riječima, spermatozoidi ulaze u mjehur, umjesto da izlaze iz uretre.
Neuropatija također može uzrokovati poremećaje mokraćnog mjehura koji mogu biti odgovorni za češće infekcije mokraćnog sustava (češći u žena), a mogu biti i inhibitorni čimbenik za spolni odnos. Peyroniejeva bolest također je češća kod muškaraca s dijabetesom . Karakteristična za bolest je promjena oblika penisa koja pokazuje abnormalnu fleksiju i pripisuje se manjim ozljedama tijekom spolnog odnosa koje dovode do abnormalnog rasta vezivnog tkiva.
Dijabetes i spolni život: žene
Seksualni problemi žena s dijabetesom obično su višestruki i manje se razumiju. Iako je erektilna disfunkcija evidentna kod muškaraca, učinak dijabetesa na uzbuđenje i estetiku ženskog genitalnog područja nešto je čega je samo ona svjesna. Autonomna neuropatija može utjecati na živce u zdjeličnom području koji su izravno povezani sa ženskim spolnim uzbuđenjem (“erektilna disfunkcija” klitorisa), kao i stvoriti suhoću u rodnici i tako učiniti spolni odnos neugodnim, pa čak i bolnim.
Istodobno, kao što je već spomenuto, žene su sklonije infekcijama mokraćnog sustava i gljivičnim infekcijama rodnice – dijabetes čini ljude osjetljivijima na infekcije – što može utjecati na spolnu aktivnost. Osjećaj pečenja i bol koje mogu stvoriti u području rodnice i mokraćne cijevi, za ženu su inhibitorni čimbenik za svaki seksualni susret . A ako je infekcija kronična, a istodobno kronična je izbjegavanje spolnog odnosa, postoji rizik da će nastavak spolne aktivnosti nakon dugog razdoblja apstinencije biti još teži i bolniji za ženu. Stoga je potrebno posumnjati na žene s ponavljajućim infekcijama mokraćnog sustava bez poznate anamneze dijabetesa i pregledati ih na postojanje dijabetesa. Konačno, kao i u muškoj populaciji, depresija i, često, lijekovi za nju, ozbiljan su, štetan čimbenik za seksualni život.
Međutim, glavni problem žena koje pate od dijabetesa, a istodobno imaju poremećaje u spolnom životu, jest činjenica da nerado razgovaraju sa svojim liječnikom o njima, a liječnici istovremeno nisu navikli pitati njihovi pacijenti o njima. Dakle, dijagnoza se odgađa, a prema tome i terapijska intervencija.
Dijabetes i seksualni život: suočavanje
Srećom danas, s napretkom znanosti, nekoliko lijekova i drugih terapijskih praksi dostupno je za liječenje spolne disfunkcije, što također uključuje poboljšanje spolnog života pacijenata s dijabetesom. Pacijentov partner igra ključnu ulogu u cijelom nastojanju da se pozabavi takvim problemom . Partner osobe koja doživljava ovu nevolju može doživjeti slične osjećaje kao i pogođena osoba jer spolni čin razvija dinamiku koja utječe na oba sudionika. Često je potrebna pomoć stručnjaka (psihijatra-psihologa), koji će para podupirati paralelno sa bilo kojom drugom terapijskom intervencijom.
Poboljšanje liječenja dijabetesa kamen je temeljac u liječenju seksualne disfunkcije. Pušenje treba prestati kao otežavajući faktor u arterijskoj bolesti. Svi čimbenici rizika za vaskularne bolesti trebaju biti pravilno regulirani (npr. Hipertenzija). Gubitak težine slijedi dijeta i tjelovježba. Bitno je zaustaviti zlouporabu alkohola. Također treba razmotriti pacijentove lijekove jer može biti odgovoran za erektilnu / spolnu disfunkciju. Konačno, liječnik koji liječi uvijek mora procijeniti razinu ukupnog kardiovaskularnog rizika u ovih pacijenata.
Liječenje muškaraca s erektilnom disfunkcijom uključuje:
1. Oralni lijekovi (sildenafil, vardenafil, tadalafil i avanafil). Ovaj tretman nudi pomoć za 50-60% muškaraca s dijabetesom.
2. Intraoperativne injekcije (s kojima se primjenjuju vazoaktivne tvari koje izazivaju erekciju na zadovoljavajući vremenski period). Muškarac može sam napraviti ove injekcije, prema uputama liječnika.
3. Intraoperativne proteze (postavljaju se operacijom i uzrokuju erekciju kad muškarac to želi).
Suha rodnica u žena liječi se posebnim mastima, a u koegzistenciji lokalnih estetskih poremećaja lokalna hormonska terapija može pomoći. Odgovarajuće liječenje infekcija koje se javljaju i moguće prilagođavanje lijeka za dijabetes potrebno je ako se deregulira sve dok traju. Dobra hidratacija, svakodnevna osobna higijena, pražnjenje mjehura prije i poslije spolnog odnosa, uporaba pamučnog donjeg rublja i izbjegavanje uskih hlača navike su koje sprječavaju pojavu infekcija mokraćnog sustava.
Zaključno, pacijent s dijabetesom trebao bi se usuditi razgovarati s liječnikom o problemima ove prirode, pobrinuti se u suradnji s njim o dobroj regulaciji njegove bolesti i bez oklijevanja zatražiti psihološku podršku za koju smatra da je potrebna. Mogućnosti liječenja modernog doba imaju visoku stopu učinkovitosti i daju osobi koja boluje od dijabetesa priliku da živi uživajući u spolnom odnosu.

Svi časopisi na jednom mjestu

Mojmag je web stranica koja okuplja časopise/novine na jednom mjestu. Naslovnice, zanimljivi isječci i popis sadržaja su lako dostupni preko

Social media marketing – SMM

Social media marketing – SMM se odnosi na proces dobivanja prometa kroz socijalne medije odnosno mreže (Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube…).

Bloganje i zarađivanje

Danas postoje mnogi blogeri koji održavaju svoju web stranicu bloga kao posao. Većinu vremena provode blogirajući i zarađujući. Ovo je