HEKLANJE

Dobar savjet za ulaganje: samo za bogate?

Ako mislite da su dobri investicijski savjeti samo za bogate, niste jedini. Gotovo dvije trećine (65 posto) Amerikanaca investitora vjeruje da oni s više novca mogu dobiti bolji financijski savjet od onih s manje novca. Nadalje, više od četvrtine (26 posto) navodi da je potrebno najmanje 100.000 dolara da bi se dobio vrhunski financijski savjet.

To je prema novom istraživanju koje je provela Retirement Corporation of America, koje također otkriva da više od polovice (56 posto) ulagača vjeruje da financijski savjetnici gube vjerodostojnost kada prihvate naknade ili provizije.



Uzimajući u obzir gornje percepcije, nije iznenađujuće da se 53 posto oslanja na sebe ili se okreće obitelji i prijateljima kada je vrijeme za donošenje investicijskih odluka radije nego da traži profesionalni savjet. Međutim, ulagačima je lakše reći nego učiniti promjenu investicijskih fondova. Istraživanje je pokazalo da je gotovo trećina (31 posto) spremna čekati od jedne do pet godina prije nego što premjesti svoj novac s loše izvedbe na bolju opciju. Čimbenik koji ulagačima najviše otežava razmišljanje o promjenama je nedostatak vremena za provedbu adekvatnog istraživanja, navodi trećina ispitanika. Slijedi 20 posto onih koji navode da su zbunjeni svim dostupnim opcijama i 16 posto onih koji se boje pogrešne odluke.

Retirement Corporation of America provela je ovo istraživanje kako bi bolje razumjela zašto potrošači ostaju uloženi u uzajamne fondove s lošim rezultatima. Njihova novopokrenuta prilika za ulaganje – Money Masters Investment Portfolio – prva je koja nudi nepristrane savjete i pristup investicijskim fondovima s najboljim rezultatima za svakog Amerikanca.

Otklanjanje nagađanja

Dobra vijest za zbunjene američke ulagače je novi registrirani investicijski savjetodavni račun (“R” račun), koji se nudi putem Retirement Corporation of America, bez minimalnog stanja računa, provizija, transakcijskih naknada ili izlaznih kazni. Omogućuje ulagačima pristup potpuno upravljanom investicijskom portfelju Money Masters koji sadrži 15 najuspješnijih svjetskih upravitelja uzajamnim fondovima – “Money Masters”. Money Masters je 10 najboljih dioničkih fondova i pet najboljih upravitelja obvezničkih fondova izabranih među više od 8000 upravitelja fondova koji ispunjavaju vrlo stroge kriterije odabira.

Kako radi

Kada investitor otvori “R” račun, savjetnici Retirement Corporation of America određuju ciljeve pojedinca i toleranciju rizika. Na temelju tog profila kreira se Money Masters Investment Portfolio koji najbolje odgovara potrebama pojedinog investitora.