HEKLANJE

Dodaci protiv starenja – Borite se protiv bora iznutra

Odabir antioksidansa za dopunu vaše redovne rutine kože pristup je koji je znanstveno potvrđen. Istraživanje francuskih znanstvenika pokazalo je da su žene koje su uzimale vitamin C, vitamin E i betakaroten imale 23% manje novih bora, a smanjenje postojećih bora za 8%. Antioksidansi zaustavljaju razgradnju kolagena i elastina slobodnim radikalima.

Namirnice s najvišim razinama antioksidansa, prema mjerenju ORAC-a (kapacitet apsorpcije kisikovih radikala), navedene od najvećih: suhe šljive, grožđice, borovnice, kelj, brusnice, špinat, maline, prokulice, šljive i brokula.



Vitamin A je još jedan važan nutrijent za kožu. Manjak vitamina A smanjit će učinkovitost tretmana kože. Vitamin A potreban je za normalan rast i obnovu stanica kože. Naše stanice kože neprestano zamjenjuju jedna drugu, a nove se guraju na površinu dok se stare skidaju. Ne samo da je vitamin A antioksidans, već i hrani masni sloj ispod kože. Vitamin A održava kožu gipkom i može spriječiti oštećenje kože.

Simptomi nedostatka vitamina A uključuju suhu i grubu kožu, lokalizirane akne, krhku kožu, kožu sklonu borama, lošu teksturu kože i nokte koji pucaju.

Jedna stvar koju treba zapamtiti kod uzimanja dodataka vitamina A je da ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu, jer se on može nakupiti u vašem tijelu ako ga uzmete u prekomjernim količinama. Uzimanje 10000 IU dnevno je u redu.

Vitamin C još je jedan važan dodatak ljepoti. Ne samo da pomaže u obnavljanju kože izgradnjom kolagena, već su niže razine vitamina C u koži povezane sa starenjem i oštećenjem UV zračenjem. Preporučuje se uzimanje 500 mg do 2000 mg dnevno, u podijeljenim dozama.

Izvrstan antioksidativni dodatak za uzimanje je alfa lipoična kiselina (ALA), posebno ako uzimate druge antioksidanse, vitamine C i E i koenzim Q10. Alfa lipoična kiselina nije samo antioksidans sama po sebi, već ima sposobnost recikliranja ovih drugih antioksidansa. Alfa lipoična kiselina također je protuupalno sredstvo i poboljšava otpornost na inzulin. Inzulinska rezistencija povezana je s pretilošću i bolestima srca. ALA povećava brzinu kojom se glukoza uklanja iz krvotoka i pomaže tijelu u detoksikaciji metala koji su se nakupili. Alfa lipoična kiselina također sprječava križno povezivanje vlakana, što dovodi do starenja i razvoja bora.

Alfa lipoičnu kiselinu proizvodi tijelo, ali samo u malim količinama. Stanice ga koriste u proizvodnji stanične energije, a od njegovih antioksidativnih učinaka imamo koristi samo ako je količina ALA u našem tijelu veća od one koja je našim stanicama potrebna za normalno funkcioniranje. I, nažalost, razine ALA u našem tijelu opadaju kako starimo.

Jedna od prednosti alfa lipoične kiseline je to što je topiva u mastima i vodi. To znači da može djelovati u svim dijelovima našeg tijela, što ga čini vrlo svestranim. Većina antioksidansa je topiva u mastima ili vodi, ali ne oboje. Na primjer, vitamin A je topiv u mastima, a vitamin C je topiv u vodi.



Predloženo je uzimanje oko 50 do 100 mg dodataka alfa lipoične kiseline dnevno, iako ovaj dodatak nije testiran na trudnicama ili dojiljama.

Literatura: Priroda i zdravlje, travanj/svibanj 2006

Govorite li jezik novca?

Znati zašto trošite jednako je važno kao i znati koliko trošite. Zbog toga su finacijaši u suradnji s psiholozima u