HEKLANJE

Dukan dijeta – koliko želite smršaviti?

TEMU APP 100 E KUPON

Dukan dijeta, također poznata kao dijeta princeza je dijetni plan izmišljen u Francuskoj. To je dijeta bazirana na proteinima dizajnirana od strane francuskog doktora Pierrea Dukana. Iako je Dukan svoju dijetu promovirao 30 godina, veću popularnost je stekla nakon izdavanja njegove knjige 2000. godine. Njegova knjiga Dukan dijeta je prodana u više od 10 milijuna kopija u svijetu. Knjiga je od tada prevedena na 14 jezika i objavljena u 32 zemlje. Dukan dijeta je u Ujedinjenom Kraljevstvu izdana u svibnju 2010. a u Ujedinjenim Državama u travnju 2011. Kao i neki drugi dijetni planovi, Dukan je lansirao online uslugu vođenja, kao i online trgovine.

Povijest dukan dijete



1975. Pierre Dukan je bio liječnik u Parizu kada se prvi puta suočio sa slučajem pretilosti. U to vrijeme, pretjerana težina ili gojaznost su se tretirali niskim kalorijama i malim obrocima. Dukam je smislio alternativni put kako bi spriječio pacijente od povratka izgubljenih kilograma. On je dizajnirao pristup u 4 faze, uključujući stabilizaciju i integraciju. Nakon više od 20 godina od istraživanja Pierrea Dukana, njegovi pronalasci su objavljeni 2000. u njegovoj knjizi Je ne sais pas maigrir (Ja ne znam kako smršaviti) koja je postala best seller. U srpnju 2011. francuski sud je sudio protiv Dukana u njegovom pokušaju da tuži suparnika nutricionista Jean-Michel Cohena za klevetu, nakon što je Cohen kritizirao njegovu metodu u javnosti.

Faze dukan dijete

Dijeta se bazira na popisu od više od 100 dopuštenih namirnica kao i sa četiri specifična temeljna stupa poznata kao faze: napadni, kruži, integriraj i stabiliziraj. Faza napada je osmišljena da omogući osobi koja je na dijeti da brzo izgubi 2 do 3 kilograma u 2 – 7 dana odjednom potičući metabolizam. Osobe koje su na dijeti smiju jesti koliko žele od neke od 68 namirnica bogatih proteinima. Faza kruženja omogućuje osobama da postepeno postižu težinu koju žele jedući hranu bogatu proteinima sa dodatkom jedne od 28 povrtnih namirnica. Duljina ove faze je obično izračunata sa gubitkom 1 kilograma po tjednu, ali ovo ovisi od osobe do osobe. Tolerirane namirnice su dozvoljene u programu, no bilo kakvo dobivanje na težini ih zabranjuje. Faza integracije je osmišljena kako bi spriječila bilo kakvo buduće veliko dobivanje na težini. Tijekom ove faze, voće, kruh, sir i namirnice sa škrobom se ponovno uvode u normalnu prehranu ostavljajući dva obroka tjedno prema planu. Na kraju u fazi stabilizacije, osobe smiju jesti što god žele ne dobivajući na težini ako prate nekoliko pravila: proteini jednom tjedno, jedući zobene mekinje svaki dan i obvezati se na hodanje. Prema Dukanu, ljudi bi se trebali držati zadnje faze do kraja života kako bi izbjegli povratak kilograma. Glikemijski index (na skali od 1 do 100) konzumiranog karbohidrata je također važan ( pogledajte Gl dijetu).

Slične dijete:

Atkinsova dijeta: Ovu dijetu je stvorio Dr. Robert Atkins 1972. godine a fokusira se na visoku masnoću, ublažava proteine i ograničava količinu karbohidrata. Ističe hranu koja ima nisku glikemijsku razinu. Ovo je prva metoda koja ne predlaže brojanje kalorija što se svojevremeno smatralo revolucionarnim potezom. Dukan dijeta je slična, iako ne dopušta masnoće i ulja, predlaže relativno malo brojanja kalorija i inzistira na svakodnevnoj konzumaciji zobenih mekinja. Ketogena dijeta je dijeta bazirana na visokoj masnoći, dovoljno proteina i niskoj razini karbohidrata koja se prvenstveno koristila za tretiranje teško kontrolirajuće (uporne) epilepsije kod djece. Dijeta oponaša aspekte gladovanja prisiljavajući tijelo da sagorijeva masti prije karbohidrata. Kao kod Dukana i Atkinsa ova dijeta se fokusira na sagorijevanje masnoća eliminirajući karbohidrate.

Izlaganja u medijima Ujedinjenog Kraljevstva

14. svibnja 2010., BBC Radio 4 je emitirao 10 minutni intervju/raspravu između tri strane od Jenni Murray, u kojem je gostovao Dr. Dukan emitirano u emisiji Ženski sat, istražujući i ocjenjujući dijetnu strategiju. Francuski magazin L’Express je objavio popis 20 knjiga tjedna 27.prosinca 2010. koji je smjestio La Methode Dukan Illustree na 19. mjesto. Channel Four je uvrstio Dukan dijetu u program Hoće li me moja udarna dijeta ubiti? 26.siječnja 2011. U 2010., 2011. i 2012. Britanska dijetetska udruga je proglasila Dukan dijetu prvom koju ne preporučuju.



Nemamo puno vremena …

Moji su prijatelji izgubili sina. Ni beba. Dječak, već prilično odrastao … Još jedan poznanik – također su izgubili dijete,