HEKLANJE

Erektilna disfunkcija: Signal za opasnost zdravlja

Nemogućnost odgovaranja na seksualne dužnosti glavni je razlog za frustracije, ali možda i tjeskobu. Pročitajte o ozbiljnim zdravstvenim problemima na koje može ukazati erektilna disfunkcija
Pogled iznerviranog partnera zbog vaše nepostojeće erekcije ponovno je posljednje što bi vas trebalo zabrinuti. Prema znanstvenicima, velika učestalost erektilne disfunkcije može sakriti značajne zdravstvene probleme, ponekad i opasne po život.
” Ne bismo pretjerali ako bismo kvalitetu erekcije nazvali jednim od najboljih pokazatelja zdravlja muškaraca “, komentira grčki znanstvenik, Christos Vasilakos, direktor i seksualni terapeut na Andrology International Andrology u Londonu, pojašnjavajući da je to dobra erekcija ne znači nužno dobro opće zdravlje. Kako objašnjava, uzroci erektilne disfunkcije često su česti s onima drugih ozbiljnih stanja poput hipertenzije , kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma ili nedostatka testosterona.
Doktor Vasilakos preporučuje poboljšanje općeg zdravlja odgovarajućim snom, dobrom prehranom i tjelovježbom. Na koje bolesti, međutim, upozorava problematična erekcija?
1. Bolesti srca
Erektilna disfunkcija može ukazivati na postojeće ili buduće srčane probleme. Tipično, to može biti posljedica niskog znojenja zbog ateroskleroze. U jednoj studiji 67% hospitaliziranih srčanih bolesnika imalo je problema s erekcijom prije moždanog udara, dok, prema dr. Vasilakosu, erektilna disfunkcija može prethoditi kardiovaskularnom moždanom udaru 3-5 godina.
2. Depresija
Erektilna disfunkcija se dijeli na organsku i psihogenu . U drugom slučaju, češći u mlađoj dobi, psihološki uzroci poput anksioznosti, depresije, brige ili niskog samopoštovanja odgovorni su za poremećaj moždanih kemikalija koje signaliziraju stimulaciju penisa i uključene su u seksualnu želju.
3. Nizak testosteron
Testosteron potiče tkiva penisa da proizvode dušikov oksid, kemikaliju uključenu u širenje krvnih žila. Stoga je njegova insuficijencija uzročno povezana s erektilnom disfunkcijom, iako je za neke znanstvenike problem erekcije izravno povezan s drugim zdravstvenim stanjima, poput ateroskleroze, a ne sa smanjenom erekcijom.
4. Zlouporaba alkohola
Alkoholizam može biti stalna prepreka za dobru erekciju jer alkohol ometa prijenos poruka u mozak o perfuziji penisa, a također je povezan i sa smanjenjem testosterona. Prema studijama, 33% muškaraca s ovisnošću o alkoholu pati od erektilne disfunkcije, a 37% od prerane ejakulacije.
5. Visoki kolesterol i hipertenzija
To su dva glavna uzroka erektilne disfunkcije kroz aterosklerozu, za koje ne postoje simptomi upozorenja. Konkretno, hipertenzija, “tihi ubojica” kako se naziva, može dovesti do moždanog udara, aneurizme trbušne aorte , bolesti bubrega, vaskularne demencije i zatajenja srca, dok je visoki kolesterol povezan sa slučajevima perifernih arterijskih bolesti i cerebralne paralize.
6. Dijabetes
Teorija vezu između dijabetesa i erektilne disfunkcije pripisuje slabim krvnim žilama i živcima koji uzrokuju visoku razinu šećera u krvi. Iako nije dovoljan znak dijabetesa, erektilna disfunkcija uobičajeno je stanje za mnoge dijabetičare već pet do deset godina od početne dijagnoze bolesti.