HEKLANJE

Estetska kirurgija ukratko

Estetska kirurgija, kao i drugi oblici elektivne kirurgije, uključuje fizičku promjenu nečijeg izgleda. Također poznata kao plastična kirurgija, postoje dvije vrste: kozmetička i rekonstrukcijska. Ovo posljednje uključuje vraćanje osjećaja sebe nakon nekog oblika ozljede i/ili bolesti. Prvi omogućuje sposobnost prevladavanja fizičkih karakteristika s kojima je netko rođen. Na neki način, ovo prvo predstavlja prvi korak u tome kako promjene u tehnologiji mogu omogućiti promjene na ljudskom tijelu.

Ova operacija postoji u svim vrstama, od upotrebe protetike kao kod povećanja grudi i liposukcije do neinvazivnih oblika operacije poput laserskog uklanjanja dlačica ili čak laserske korekcije očiju kako bi se uklonila potreba za naočalama.



Međutim, ništa od ovoga ne dolazi bez cijene. Osim financijskih pitanja, ostaje odgovornost pojedinca koji će se podvrgnuti takvoj operaciji. Iz tog razloga im je potrebna podrška onih oko njih. To je vrsta potpore koja ne samo da utječe na njihovu odluku, već i na njihovu sposobnost da asimiliraju kirurške promjene na tijelu.

U slučaju operacije u kozmetičke – za razliku od rekonstrukcijske – svrhe, pitanje je estetike. Oni oko njih moraju razumjeti značaj koji društva pridaju izgledu. Kako izgled nekoga može promijeniti način na koji ga se percipira ne samo kao osobu, već i kao ljudsko biće. Kirurgija iz estetskih razloga pruža ljudima mogućnost prevladavanja stigme vezane uz njihov izgled. Međutim, ono što je najvažnije je da je to izbor.

Mnogo je – savršeno valjanih – argumenata koji govore suprotno u vezi s kirurgijom u kozmetičke svrhe. Međutim, ostaje činjenica da ljudska bića već duže vrijeme mijenjaju svoj izgled.

Estetska kirurgija je značajna, ne samo zbog onoga što može postići, već i zato što je to izbor osobe koja joj se podvrgava. To je osobna odluka o vlastitom tijelu.

Još jedno razmatranje za pojedinca, izvan njihovog sustava podrške, je da bi trebali napraviti što je više moguće vlastitog osobnog istraživanja o različitim vrstama operacija dostupnih za svaki postupak. Na primjer, trenutačno korištene kirurške tehnike i potencijalna zakonska ograničenja, kao što je često slučaj sa silikonskom protetikom. Osim toga, vaganje prednosti i mana svake tehnike. Konačno, i sami kirurgi. Uvijek se preporučuje početna konzultacija, kao i kod bilo kojeg oblika elektivne operacije.