HEKLANJE

Europska perika od ljudske kose – koliko stvarno košta?

TEMU APP 100 E KUPON

Siguran sam da ste se pitali što je istina o cijenama perika izrađenih od europske ljudske kose. Od trgovine do trgovine pronaći ćete velike varijacije u cijenama – od 300 USD do čak 10.000 USD (!). Dopustite mi da vas provedem kroz svaki korak procesa proizvodnje visokokvalitetnih ručno izrađenih perika i pokažem stvarne troškove.

Prvo, uzmite stjecanje kose. Cijena kose za jednu periku (0,2 do 0,4 kg) varira od 30 do 40 USD u većini istočnoeuropskih zemalja. Tu ima malo varijacija, ali značajan dodatni trošak stvaraju visokokvalitetni izrađivači vlasulja koji sakupljaju kosu na prikladan i dobro kontroliran način. Najbolji vlasuljari posjećuju frizere i sami njeguju kosu, bez posrednika. Oni ne kupuju kosu od veletrgovaca jer veletrgovci miješaju kosu, jer je potrebno puno vremena za nabavu stvarno dobre kose. Među klijentima frizera jednostavno treba pronaći djevojku koja ima lijepu, zdravu kosu i želi je ošišati. Frizer može ponuditi besplatnu uslugu takvoj djevojci i zapravo joj platiti frizuru – i jasno je da obje strane imaju koristi od takve transakcije. Ali to pokazuje da, po svojoj prirodi, stjecanje kose dobre kvalitete ne može biti jednostavan automatski proces velikih razmjera. To objašnjava zašto izvan istočne Europe cijena nabave kose dobre kvalitete vrtoglavo raste – ne zato što je kosa sama po sebi skupa, već zbog svoje rijetkosti. Teško je zamisliti veliki jeftini proces stjecanja visokokvalitetne ljudske kose u europskim zemljama.



Drugo, uzmite druge materijale koji se koriste u izradi perika. One nisu skupe i njihova cijena ne prelazi 50 USD za tipičnu periku. Ovo su materijali koji se koriste za izradu kape. Sve više i više vlasuljara sada kupuje gotove kapice, takozvane “monofilamente”, koje su sve popularnije, a njihova cijena nije jako visoka.

Treće, uložite trud u izradu visokokvalitetnih ručno rađenih perika. Ovo je glavni faktor troškova. Ručno izrađenu periku treba najmanje tjedan dana da je izradi iskusan stručni radnik. Potreban je tjedan dana mukotrpnog rada, pri čemu se svaka dlaka na kapu plete vrlo malom iglom za heklanje ili lijepi posebnim ljepilom. U slučaju duge kose, vrijeme izrade može biti dva do tri tjedna. Pouzdani izrađivači vlasulja pletu kosu s dvostrukim čvorom što konstrukciju čini mnogo izdržljivijom, ali zahtijeva dodatno radno vrijeme. Ovisno o vrsti perike, duljini kose i vrsti kape cijena rada je od 150 do 300 USD.

Konačno, ne možete zaboraviti ostale tipične poslovne troškove – amortizaciju ulaganja, troškove upravljanja, poreze, osiguranja, najamninu i dobit. Sve u svemu, cijena ručno rađene perike od ljudske kose od europske kose ne može biti niža od 500-600 USD čak ni za najkraću kosu. Ne postoji gornja granica i ovisi samo o tome koliko je kupac spreman platiti, ali prije nego što platite 1000 USD ili više za svoju periku sjetite se stvarnih troškova njezine izrade.

A sada prava misterija. Zašto se europske perike od ljudske kose ne proizvode u Kini gdje su troškovi rada mnogo niži nego u Poljskoj, Rusiji ili Češkoj? Glavni razlog je nedostatak kvalitetne europske ljudske kose u dovoljno velikim količinama da bi se omogućila profitabilna velika proizvodnja u Kini. To je zato što izrađivači perika u istočnoeuropskim zemljama kupuju svu dostupnu kosu za vlastitu proizvodnju. Iznenađujuće? – ali to je tako. I zato je većina perika proizvedenih u Kini izrađena od azijske kose ili miješane kose široko dostupne na veleprodajnom tržištu.