HEKLANJE

GDJE I KAKO ZAPOČETI ČIŠĆENJE KUĆE?

TEMU APP 100 E KUPON

Da bismo očistili kuću bez napora, krenimo od usvajanja metode čišćenja. Postoje čišćenja koja treba raditi svaki dan. To su oni koji vam omogućuju da imate kuću koja je uvijek u redu, toliko da možete dočekati iznenadne goste bez potrebe da se osjećate posramljeno. Ostalo se mora raditi tjedno, a velika spremanja i čišćenja nekoliko puta godišnje.
Imati metodu znači stvoriti dnevnu rutinu koja vam omogućuje da pronađete prostor za sve aktivnosti. Uobičajene uzimaju samo nekoliko minuta, upravo zato što je čišćenje često puno jednostavnije i brže od obavljanja tek kad situacija postane kritična.
Zatvaramo ovu premisu vrlo važnom napomenom: organizacija kućnog čišćenja nema nikakve veze s time da kuća ima savršen red i glačanje. Savršenstvo je često vrlo blizu opsesije, a to je doista teško postići, pogotovo kad imate posao s punim radnim vremenom. Red i čistoća o kojima govorimo u ovom postu je ono što nam omogućuje da se osjećamo dobrodošlo u svom domu, kao da je naše utočište, unatoč njegovim nesavršenostima. Što nam omogućuje da izbjegnemo osjećaj nereda i kaosa kad uđete u kuću i osvrnete se oko sebe, preplavljeni stvarima koje su tu preostale za obaviti.
Svakako je organizacija kuće manje komplicirana kada nemate posao koji vas navodi na izlazak rano ujutro i povratak kasno navečer. Ipak možete pronaći učinkovit način organiziranja čišćenja kuće čak i kad radite. Izradite tjedni planer dnevnog čišćenja koje će se provoditi , što također uključuje čišćenje koje po potrebi treba rjeđe obavljati. Svakom danu njegov zadatak. Očito je da je ovaj planer smjernica i ne treba ga se strogo slijediti. S obzirom da se potrebe mogu mijenjati tijekom tjedna, dobro je održavati određeni stupanj elastičnosti.
Uspostavite dnevnu rutinu u kojoj ćete dobiti oko pola sata dnevno za svakodnevno čišćenje. Primjerice, možete ujutro posvetiti 10 neupitnih minuta uređivanju kreveta, pospremanju rublja večer prije i davanju kupatila propusnici; još 10 minuta kada se vratite kući usisati i konačno 15 minuta nakon večere za pranje posuđa i pranje rublja. Postavite timer kako biste izbjegli maniju savršenstva i potrošili više vremena na čišćenje nego što imamo na raspolaganju (i što je potrebno). Ovom metodom dobivamo rutinu koja nam omogućuje urednu i čistu kuću bez napora koji je veći od naših snaga ili vremena koje imamo na raspolaganju.
U tjednoj tablici čišćenja moramo uzeti u obzir dvije vrste aktivnosti: one koje se moraju provoditi svakodnevno i one koje treba provoditi jednom, koje su uglavnom najzahtjevnije. Naš je savjet da se tijekom radnih dana usmjerite samo na prve, dok se vikendom ili slobodnim danima, kad nas manje žure, možemo koncentrirati na one rjeđe. Kada radite, vrijeme posvećivanja čišćenju kuća nedvojbeno je kratko. Tendencija je odgađanja i odgađanja do vikenda, kada se tada nađemo u kući na rubu katastrofe i istrošimo se, sve čistimo, a onda počinjemo ispočetka u ponedjeljak. Rezultat je uredna i čista kuća samo dva dana u tjednu.
U stvarnosti postoji vrlo jednostavna i ne baš zamorna metoda da se kuća diskretno održava u redu čak i tijekom tjedna: posvetite nekoliko minuta čišćenju ujutro i navečer, ali stalno svaki dan. Tipičan dan mogao bi biti: deset minuta za pospremanje prije izlaska, a zatim još deset kada se vratite kući, a zatim nakon večere mirno zaključite s najnovijim aktivnostima. U slobodne dane, međutim, možemo posvetiti više vremena čišćenju, ali bez pretjerivanja i bez naleta na maratone, inače riskirate da si pokvarite dan. U početku se može činiti teškim, ali nakon nekoliko dana usvojit ćete ritmove i vidjet ćete da će biti puno lakše i puno manje zamorno održavati kuću u redu. Radnja koja se ponavlja svaki dan postaje rutina i provest će se sa sve manje težine, pogotovo ako joj odjednom posvetimo malo vremena. Tjedni raspored može vam pomoći uravnoteženo podijeliti svakodnevno čišćenje kuća. Ovdje ćete pronaći faksimil stola za čišćenje kuće koji možete uzeti kao primjer.
Aktivnosti koje treba uključiti su tri vrste:
Dnevne aktivnosti. Postoje zadaci koje treba obaviti svaki dan, poput namještanja kreveta, čišćenja kuhinje, čišćenja stola, pranja rublja.
Tjedne aktivnosti. Ostalo čišćenje može se obavljati jednom tjedno ili svaka dva ili tri dana. Kako usisati i očistiti, očistiti prašinu, očistiti kupaonicu.
Povremene aktivnosti. Ova kategorija uključuje čišćenje koje se mora provoditi svaka dva ili tri mjeseca, kao što je pranje perilice rublja, čišćenje hladnjaka, ladice za pribor za jelo, roleta, sofe.
Polugodišnje aktivnosti. Oni koje treba obaviti dva puta godišnje, poput pranja zavjesa, čišćenja ormara i ladica, okretanja madraca, pranja jastuka i popluna.

Mitovi o aktivnim ženama

Prvi mit. Žena aktivne naravi je muškarac. Budući da želi raditi sve odjednom, a kod kuće joj je tijesno, teži

Lampice na instrument tabli?

Bok vozači! Upozoravajuće lampice na instrument tabli mogu biti prava enigma, zar ne? U ovom članku ćemo vam otkriti značenje