HEKLANJE

Gdje ljeti potražiti minerale?

U vrućoj sezoni posebna se pažnja posvećuje održavanju ravnoteže vode i soli i kiselinsko-bazne ravnoteže u tijelu. Stoga je potrebno piti puno vode i jesti hranu koja će pomoći u popunjavanju nedostatka esencijalnih minerala. Fokusiramo se na povrće, bobičasto voće i voće.
Ljeti, kad nastupi vrućina, gubimo više tekućine znojem i kroz pluća. Ako ne nadoknadite izgubljenu vodu, krv se počinje zgušnjavati, a to može dovesti do poremećaja u radu srca, bubrega i krvožilnog sustava. Stoga se toplo preporučuje da pijete više vode.
Pijenje vode i nadopunjavanje esencijalnih minerala važno je ljeti
Također je potrebno imati na umu da s znojem gubimo i minerale – kalij , natrij , kalcij , magnezij , klor . I oni obavljaju niz važnih funkcija u tijelu: održavaju ravnotežu vode i soli, ravnotežu kiselina i baza, koje su odgovorne za kontrakciju srčanog mišića, vaskularni tonus i sudjeluju u prijenosu živčanih impulsa.
Stoga je važno ne samo piti vodu, već i vratiti vrijedne minerale za tijelo kako bi se moglo nositi s dehidracijom i biti zdravo. Glavna stvar je pridržavati se odgovarajućeg režima pijenja, jesti tijekom dana. Vrijedno je obratiti pažnju na ono što pijemo. Baza bi trebala biti obična voda . Najbolje od svega je prirodna stolna voda koja također opskrbljuje elektrolitima.
Mnogi se minerali nalaze u našim prehrambenim proizvodima. Prije svega, morate obratiti pažnju na povrće , bobičasto voće i voće. Ljeti bi oni trebali biti osnova naše prehrane. Sadrže ne samo minerale, već i dovoljnu količinu vode. Tako, na primjer, u krastavcima i rajčicama do 95% tekućine, u bobicama i voću – od 80 do 90%.
Koja hrana sadrži natrij i klor?
Oni se nalaze u gotovo svemu što jedemo. Ali nemojte zanemariti sol na vrućini. Jela možete dodati soli. Mora se imati na umu da postoji ograničenje: oko 5 g soli dnevno.
Sva biljna hrana dobar je izvor kalija.
Uz svježe povrće, voće, bobičasto voće i žitarice, kalij se nalazi i u fermentiranim mliječnim proizvodima, ribi, gljivama i mahunarkama.
Kalcij
Ljeti više pažnje posvetite prirodnim fermentiranim mliječnim proizvodima (kefir, jogurt, jogurt, svježi sir). Jedite bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, brokulu, kelj i cvjetaču. Ovim elementom obogatit će i vašu prehranu.
Hrana bogata magnezijem
To je lisnato povrće, alge, žitarice, mahunarke, kakao, crna čokolada, orasi, kao i nešto bobičastog voća i voća.
Najvažnije je zapamtiti da ljeti gubimo više vode i minerala. Jedite raznoliko i redovito, pijte prugasto povrće, vodu i uživajte u ljetu .