HEKLANJE

Glavni mitovi o bolesti prehlade

Prehlada je jedna od najčešćih, periodično se javlja kod svakog od nas. Informacije o prehladi su masovne, na ovom su području postojala brojna istraživanja koja pružaju razne informacije. Međutim, o tome postoji niz mitova koje treba razbiti. U ovom ćemo članku pokušati razbiti glavne mitove o liječenju prehlade.
Antibiotici mogu izliječiti prehladu
Ova je izjava lažna. Zadatak antibiotika je boriti se protiv bakterija, prehlada se pak širi poput virusa. Znanost je potvrdila da oni ne donose nikakvu korist protiv virusa. Unatoč nedostatku dobrobiti, najjači udarac nanosi se ljudskoj jetri, paralelno se uništava korisna mikroflora, što je razlog disbakterioze. Uzimanje antibiotika za gripu ili prehladu provodi se samo u slučaju komplikacija povezanih s povećanjem bakterijske pozadine. To se opaža kod upale pluća i bakterijskog tonzilitisa.
Odsutnost temperature jamstvo je odsutnosti virusa
Ako očitanja termometra pokazuju normalnu temperaturu, to ne znači da nema virusa. U većini slučajeva prehlade se javljaju bez temperature. A gripa je tijekom određenog razdoblja uglavnom asimptomatska. Stoga, ako nema temperature, ali postoji kašalj, curenje iz nosa, pacijent stalno kihne, tijelo je započelo borbu protiv virusa. Ovdje, kako ne biste zarazili druge ljude, pokušajte ih kontaktirati što je manje moguće. Nabavite bolovanje ili, ako je moguće, radite od kuće. U suprotnom koristite zaštitnu masku kako biste što više zaštitili druge ljude od bolesti.
Pojava prehlade povezana je sa hladnim vremenom
Ova je zabluda najčešća. Ali kako objasniti prehladu u zemljama u kojima je uvijek vruće. Koliko god to čudno zvučalo, ali bolest dolazi kad je osoba dulje vrijeme u zatvorenom, sa zagušljivim zrakom, a vani je prilično hladna temperatura. U zatvorenom smanjuju ventilaciju, što plodno djeluje na sve veću koncentraciju mikroba u prostoru. To im je dovoljno da kroz respiratorni trakt uđu u tijelo. Nakon toga se razvija upala. Iz toga slijedi da se bolest razvija ne zbog prehlade, već kao posljedica zaraze virusima.
Bez obzira na liječenje, bolest će trajati najmanje tjedan dana
Ako pustite da sve krene naopako, postoji velika vjerojatnost da se vrijeme bolesti poveća za 3-4 tjedna, ili čak i više. Dakle, odgodom liječenja postoji velika vjerojatnost komplikacija. S tim u vezi, prehlada se liječi u ranim fazama razvoja. Borba protiv virusa bit će učinkovitija, što pomaže ubrzanju oporavka. Do danas postoji mnogo alata koji sprečavaju razvoj bolesti, ali bolje je koristiti narodne lijekove, jer nemaju nuspojave, ali pomažu u aktiviranju zaštitnih reakcija tijela.
Ako ste prehlađeni, ne možete prozračiti sobu
Zapravo je točno suprotno. Prostor u kojem je zaražena osoba treba prozračiti. Već je gore spomenuto o šteti ustajalog zraka. Tople i prilično vlažne prostorije izvrsno su okruženje za razvoj virusa. U zatvorenoj sobi tijelo neprestano prima zrak bogat patogenima, postaje teško nositi se s njima. Otvoreni prozor uklonit će višak nakupina virusa, omogućujući vam udisanje čistog zraka. Stručnjaci preporučuju provjetravanje mjesta pacijenta otprilike 4 puta dnevno ili prozor uopće ostavite otvorenim.