HEKLANJE

Grozno lajanje pasa, što napraviti?

TEMU APP 100 E KUPON

Imam veliki problem zbog groznog lajanja pasa. Živimo u stanu u stambenoj zgradi i drugi stanari su mi se više puta žalili zbog buke. Ako ne pronađem drugo rješenje, morat ću se odreći pasa. Ima li tu pomoći?
Lajanje je normalno ponašanje kod pasa. Neke pasmine laju više, a neke manje – prema tome za što su te pasmine bile korištene u prošlosti. Zato što imate dva psa, dovoljno je da jedan počne lajati, pa da mu se drugi pridruži. Dakle, Vaši psi nikada neće prestati lajati, ali se odgovarajućim postupcima može smanjiti učestalost i intenzitet lajanja.
Prvo i najvažnije pravilo je da psu ne odgovarate na lajanje. Psi su vrlo društvene životinje, i naučeni na život uz čovjeka, pa ako Vi njima nešto pričate, i oni će Vama odgovoriti. Nadalje, psi vrlo brzo nauče da lajanjem privlače Vašu pažnju, odnosno uvijek ih pogledate i nešto im kažete, pa će ponekad lajati kako bi im posvetili još malo više vašeg vremena. Bilo bi dobro da svoje pse vodite u dugačke šetnje, i to na onakva mjesta gdje mogu slobodno trčati. Nakon duge šetnje, psi će biti umorni i manje nervozni, pa će se odmarati i manje lajati.
Zatim biste trebali utvrditi razloge zbog kojih Vaši psi počinju lajati. Kada budete znali što ih potiče na lajanje, onda ćete ih moći preduhitriti, odnosno privući im pažnju prije nego počnu lajati. Bilo bi dobro da nauče osnovne naredbe (dođi, sjedni i sl.) i da ih na taj način zaustavite u namjeri da laju. Ako već počnu lajati, tada bi ih trebali naučiti naredbi „tišina“ ili „šuti“. Naučiti psa tim naredbama možete sami, prema uputama u knjigama o kućnim ljubimcima, ili možete zatražiti pomoć trenera.
Dvije stvari koje Vam ne bi preporučila za pomoć s pretjeranim lajanjem su ogrlice protiv lajanja i operacija glasnica. O ogrlicama postoji vrlo različito mišljenje među znanstvenicima i onima koji ih koriste, ali s vremenom se psi na njih naviknu i onda više nisu korisne. Operacije glasnica umanjuju kvalitetu života psa, čine ga frustriranim, a nakon nekog vremena psi ponovno promuklo laju. Ipak, ne vjerujem da bi mogli pronaći veterinara koji bi to bio spreman učiniti psu.