HEKLANJE

Hrana koja smanjuje apetit

TEMU APP 100 E KUPON

Kada gubite kilograme, morate se strogo pridržavati tri aspekta: uravnotežene prehrane, vježbanja i ne podleći gladi. Posljednji od ovih aspekata nije ništa manje teško, a možda i najteže, provesti. A sve zato što osoba s prekomjernom težinom neprestano želi jesti, ona obično ima povećan apetit. U ovom smo članku pokušali shvatiti što je povećani apetit, zašto se javlja, kako smanjiti apetit, a također nudimo i popis proizvoda koji smanjuju apetit.
Zašto je povećan apetit?
Glad je stanje koje je programirala priroda, a koje se javlja kada nedostaje tvari potrebnih za normalno funkcioniranje tijela. Ovo je SOS signal koji naše tijelo šalje kad mu nedostaje energije. Glad se očituje fizičkim senzacijama, poput tutnjanja u trbuhu i osjećaja “sisanja” ispod žlice.
Apetit je, zapravo, psihološka komponenta gladi. Može se pojaviti čak i kada osoba zapravo nije gladna, a tijelu nije potrebna nova doza energije iz hrane. Povećani apetit može uzrokovati prekomjernu težinu. Pa zašto se apetit povećava, a ponekad čak postaje i “brutalan”? Evo nekoliko najčešćih razloga:
Skokovi u šećeru u krvi. Ako je razina šećera u krvi ispod određene vrijednosti, osoba će osjetiti snažnu želju da hitno nešto pojede. Pri prekomjernoj težini krši se rad hormona – posebnih tvari koje reguliraju procese u organizmu. Za osjećaj sitosti odgovoran je hormon leptin. Zbog neuspjeha u “programu”, mozak ne dobiva na vrijeme signal o zasićenosti tijela, kao rezultat – prejedanje.
Neuravnotežena prehrana: višak jednostavnih ugljikohidrata i fruktoze. Jednostavni ugljikohidrati (poput slatkiša, peciva, bijelog kruha) samo uzrokuju skokove šećera u krvi, a fruktoza ne zasiti tijelo. Inače, mnogi kafići s brzom hranom posebno su zamijenili šećer u gaziranim pićima fruktozom kako bi povećali prodaju. Pijenjem takvih pića ne udovoljavamo osjećaju gladi i možemo kupiti puno više hrane nego što je stvarno potrebno.
PMS (samo za žene). Hormon progesteron, čija razina raste prije menstruacije, povećava apetit.
Problemi s probavnim sustavom. Na primjer, kod gastritisa postoje takozvani “bolovi od gladi”. Da biste ih zaustavili, morate jesti.
Stres, umor, pretjerano vježbanje. U tom se slučaju povećava razina hormona kortizola, što također utječe na rast apetita.
Povećani apetit također može biti povezan sa sljedećim slučajevima: hormonalni poremećaji, disfunkcija štitnjače, dijabetes, nedostatak hranjivih tvari u tijelu, stalni stres, bolesti mozga i tako dalje.
Kako razlikovati glad od apetita? Zapravo je sasvim jednostavno. Kad počnete misliti da bi bilo dobro nešto prigristi, trebali biste se usredotočiti na svoje osjećaje. Ako počnete osjećati nelagodu, prazninu u želucu, pojačano slinjenje – ovo je definitivno glad, siguran znak da je vrijeme za jelo. Ako nema fizičkog osjećaja, ali postoji osjećaj tjeskobe, uzbuđenja ili umora, to je najvjerojatnije apetit, a ne stvarna potreba za hranom.
Hrana za smanjenje apetita
Dijelimo s vama popis korisnih proizvoda koji će vam pomoći zavarati želudac i smanjiti apetit. Doprinose potpunom zasićenju tijela, ali istodobno eliminiraju potrošnju dodatnih kalorija.
Voda
Malo ljudi zna, ali nedostatak tekućine u tijelu izaziva porast gladi. Činjenica je da naš mozak nije u stanju razlikovati simptome dehidracije i znakove gladi. Kao rezultat toga, kad u tijelu nedostaje vode, osjetit ćemo akutnu glad.
Da vam se ovo ne dogodi, naučite zavarati mozak vodom ako ne želite na vrijeme prigristi. Najvjerojatnije će bol od gladi nestati, a vi ćete se spasiti skupa dodatnih kalorija.
Domaći sir (svježi sir)
Domaći sir izvrstan je izvor proteina, koji se može jesti čak i noću, suprotno uobičajenom mitu da je jedenje nakon 18 sati štetno. Domaći sir također savršeno utažuje glad i smanjuje apetit.
Međutim, u našim je trgovinama prilično teško pronaći kvalitetan proizvod, ali prirodni sir možete napraviti kod kuće:
Uzmite mlijeko ili kefir i ulijte u lonac, pustite da kuha na štednjaku dok se sadržaj “ne raspadne” na ostatke sirutke i sira. Sir procijedite finim sitom ili gazom. Domaći sir je spreman!
crvena riba
Svi znaju o korisnim svojstvima crvene ribe. Obogaćen je esencijalnim hranjivim sastojcima i sadrži veliku količinu omega-3 masnih kiselina. Uz to, crvena riba ima jedinstvena svojstva da istovremeno zasiti tijelo, a da ga ne optereti dodatnim kalorijama.
Ako vam je stalo do vašeg zdravlja i figure, pokušajte jesti crvenu ribu barem jednom tjedno. Uvođenje tako korisnog sastojka u prehranu pozitivno će utjecati na opću dobrobit, kao i smanjiti rizik od bolesti poput dijabetesa i pretilosti.
Grah
Zapamtite: grah, slanutak, leća i grah neki su od vaših najboljih prijatelja tijekom dijete. Prvo, sadrže korisne biljne bjelančevine. Drugo, oni normaliziraju razinu glukoze u krvi i daju vam energiju za cijeli dan.
Želite li jesti manje i ne osjećati glad? Tada biste definitivno trebali voljeti grah.
Grejp
Grejp je bogat vitaminima, ubrzava metabolizam i može smanjiti apetit. Smatra se da ako pojedete pola grejpa dnevno prije jednog od obroka, možete izgubiti dva kilograma u mjesec dana.
Avokado
Avokado je izvrstan izvor korisnih masnih kiselina i vitamina. Ovaj proizvod sadrži oleinsku kiselinu koja nastavlja tjelesni osjećaj sitosti. Jesti avokado pomaže jesti manje kalorija čak i u sljedećim obrocima.
Pokušajte tijekom večernjeg obroka pojesti pola avokada. Tako ćete izbjeći osjećaj gladi navečer i noću.
Sjeme lana i chia
Sjeme lana i chia vrlo je dobro za naše tijelo. Djeluju zaštitno, reguliraju probavni sustav i poboljšavaju opću dobrobit. Zahvaljujući masnim kiselinama koje su dio njih, jedenje chia sjemenki i lana pomaže u održavanju jakog imunološkog sustava.
Uz to, ova su dva korisna proizvoda sposobna upiti ogromne količine vode. Ovo jedinstveno svojstvo pomaže im u potpunosti ispuniti želudac, što pridonosi osjećaju sitosti i smanjenom apetitu.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi smatraju se vrlo učinkovitima u smislu suzbijanja apetita. Naravno, ovaj je proizvod jedan od najkaloričnijih, ali ako pojedete nekoliko ukusnih orašastih plodova u jednom potezu, to neće naštetiti figuri.
Orašasti plodovi mogu brzo smanjiti apetit i normalizirati šećer u krvi. Kaši, musliju i siru možete dodati neke omiljene orašaste plodove. U ovoj se kombinaciji u potpunosti otkrivaju njihova korisna svojstva.
Čili paprika
Ispada da čili papričica može suzbiti apetit. Sadrži tvar kapsaicin, koja osim što suzbija glad, pomaže i sagorijevanju masti. Uz to, dodatak čak 1 g ovog korisnog proizvoda može pospješiti gubitak kilograma.
Međutim, s ovim sastojkom treba biti oprezan. Ljute paprike nemojte dodavati jelima svaki dan. Ako želite da svojstva papra u sagorijevanju masti i dalje utječu na vas, jedite ga ne više od jednom tjedno.
Nana
Većina nas navikla je koristiti infuziju metvice kao učinkovito sedativ i za liječenje raznih bolesti. Ali čaj od mente ne samo da može osvježiti tijelo, već i suzbiti apetit.
Pijejući barem jednu šalicu ovog mirisnog napitka dnevno, možete normalizirati i probavni sustav, riješiti se žgaravice i žučnih kamenaca.
Cimet i đumbir
Cimet i đumbir pomažu u smanjenju šećera u krvi. I kao što znate, upravo on kontrolira naš apetit. Da ne biste stekli puno kalorija, stvorite naviku: za doručak jedite zobene pahuljice s cimetom i pijte čaj od đumbira. Na taj način možete ne samo zasititi svoje tijelo na dulje vrijeme, već ga i obogatiti korisnim elementima u tragovima koji će dati potrebnu energiju.
Jaja
Jaja se smatraju jednom od najučinkovitijih namirnica koja smanjuju apetit. Jesti jaja za doručak pomaže u održavanju osjećaja sitosti do večere. Budući da jaja sadrže puno proteina, tijelu pružaju potrebnu energiju tijekom dana. A ako jedete ovaj visokoproteinski proizvod tijekom jutarnjeg obroka, tijekom dana unosit ćete manje kalorija.
Korisno je u prehranu uključiti hranu koja smanjuje apetit. Zbog niskog udjela kalorija omraženi kilogrami postupno se gube, a prehrana nije stroga, pa je vjerojatnost kvarova svedena na minimum.

Slike plastične kirurgije

Poduzima se plastična kirurgija u svrhu poboljšanja vlastitog izgleda. U procjeni potencijalnih plastičnih kirurga, slike plastičnih operacija prethodnih pacijenata su

Suočavanje s dugom

U dobru i zlu, živimo u društvu koje napreduje na kredit. Gotovo svaki proizvod moguće je kupiti na rate. Kreditne