HEKLANJE

Hrana za um – top 10 proizvoda

Što su stariji ljudi, teže im je sjetiti se i najjednostavnijih stvari, a da ne spominjemo veliku količinu informacija koje svakodnevno dolaze iz različitih izvora. Uz to, smanjuje se brzina obrade tih podataka, tj. Osoba počinje puno sporije razmišljati. Da bi se ispravili ti nedostaci, potrebno je povećati aktivnost moždane aktivnosti. Jedan od najboljih načina je promjena prehrane.
Prije svega, trebali biste u prehranu uključiti hranu koja sadrži dovoljne količine vitamina koji pomažu poboljšati rad mozga:
Vitamini B skupine – B6, B12, B9. Kombinacija ovih elemenata može aktivirati kognitivne aktivnosti, poboljšati pamćenje. Uz to, ti vitamini uklanjaju višak aminokiseline homocisteina u ljudskom tijelu, što može negativno utjecati na rad srca. Da bi tijelo bilo “zasićeno” vitaminima B skupine, potrebno je jesti dovoljno salate, žitarica, brokule, graha i graška.
Tokoferol, ili vitamin E, koji štiti tijelo od razarajućih učinaka slobodnih radikala, pomaže u sprečavanju preranog starenja. Uz to, česta uporaba ovog elementa smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti. Visok sadržaj vitamina E u hrani poput orašastih plodova.
Mozak treba energiju za aktivan rad. Čovjek se može “napuniti” redovitim jedenjem ugljikohidrata sadržanih u čokoladi, šećeru, prirodnim sokovima. Ali, nemojte pretjerivati, jer je velik broj ugljikohidrata, a posebno jednostavan, pravi put za pretilost.
Da bi tijelo imalo dovoljno važnih omega-3 masnih kiselina, potrebno je jesti puno ribe i nerafiniranog biljnog ulja.
Stanice mozga posebno oštro reagiraju na nedostatak tekućine, jer troše puno energije. Čak i malo smanjenje potrebne razine tekućine može dovesti do smanjenja moždane aktivnosti. Uz to, voda je potrebna kao otapalo za glukozu, glavni „opskrbljivač“ energijom.
Naravno, možete uzimati ljekarničke multivitamine, koji su u stanju nadopuniti tijelo dnevnom dozom hranjivih sastojaka. Ali bolje ih je ostaviti za hladno vrijeme.
A ljeti i u jesen trebali biste jesti prirodne, svježe ubrane iz vrtnih proizvoda. Između ostalog, za normalno funkcioniranje mozga osoba ga treba trenirati. Da biste to učinili, pročitajte više i izvodite jednostavne logičke zadatke. A ovdje je za uređaje potrebno potrošiti manje vremena.
Top 10 proizvoda za mozak
Prvo mjesto: Orasi
Sve trudnice znaju da je potrebno imati barem malo, ali jedite orahe kako bi dijete rodilo pametno. Orašasti plodovi sadrže esencijalnu tvar lecitin koja je odgovorna za aktivaciju neuronskih procesa u moždanoj kori. Uz to, pet orašastih plodova dovoljno je da pokrije dnevnu normu vitamina C. I na kraju, sam Ivan Michurin dokazao je da orasi mogu spriječiti starenje mozga i izloženost zračenju. Ali trebali bi ih konzumirati u strogo reguliranim količinama, mjereno u gramima. Kalorična – grozno!
Drugo mjesto: Prirodni kakao
Naravno, svi su čuli za čokoladu. Ne postoji ništa lakše nego pojesti pola čokolade, a i najteži ispit činit će se sitnicom. Ali, također svi znaju i užasan kalorijski sadržaj čokolade koji se postiže zahvaljujući održavanju u ovim delicijama dvije apsolutno suvišne komponente – šećera i kakao maslaca. Uklonite ih i dobit ćete koncentrirani eliksir za mozak bez ijedne dodatne kalorije! Prirodni kakao, pomiješan s nemasnim mlijekom i prirodnom zamjenom šećera, napunit će energijom i sigurno obdariti mozak potrebnim antioksidansima i energijom, bez štete za lik.
Treće mjesto: Riba i plodovi mora
Nije ni čudo što se toliko govori o ribi i fosforu koji se u njoj nalaze. Odavno je primijećeno da konzumacija morskih plodova i ribljih delicija pozitivno utječe na mentalne sposobnosti, ako se, naravno, prehrana sastoji samo od njih. Riba i plodovi mora sadrže jod, omega masne kiseline i korisne bjelančevine potrebne za izgradnju novih stanica. Cerebralni uključujući.
Četvrto mjesto: Maslinovo ulje
Isti “omega”, plus vitamini A, E i D sadržani su u nerafiniranom svježem maslinovom ulju. Može se koristiti za začinjanje salata od povrća, ali na njemu se ne smije pržiti, sve blagodati toplinske obrade isparavaju. Usput, da biste jela učinili manje kaloričnim, upotrijebite poseban raspršivač-sprej za ulje, vrlo je prikladno dozirati “mikrograme”, a salata se ravnomjerno navodnjava.
Peto mjesto: borovnice
Borovnice su dobre ne samo za oči već i za mozak. Sadrži ogromnu količinu antioksidansa koji mogu poboljšati stanje nabora. Čak se i amnezija liječi svježim sokom od borovnice! A borovnice pomažu poboljšati elastičnost krvnih žila koje opskrbljuju mozak, pa sprječava moždani udar bolje od bilo kojeg drugog sredstva.
Šesto mjesto: Rajčica
Rajčica je bogata dvjema važnim tvarima za mozak – likopenom, antioksidansom koji pomaže u obnavljanju moždanih stanica i melatoninom koji sprečava proces starenja. I, naravno, bioflavonoidi, koji se također nalaze u čokoladi, pomažu u poboljšanju raspoloženja! A kalorija u rajčici – prilično malo.
Sedmo mjesto: crni ribiz
Crni ribiz je savršena kombinacija najvažnijeg vitamina C koji se ne sintetizira u tijelu, antioksidansa i polifenola. Ovaj koktel puni mozak energijom, sprečava prerano starenje stanica i povećava brzinu reakcija.
Osmo mjesto: Brokula
Bor, koji sadrži brokula, također je odgovoran za živost uma. Uz to, vitamin K dobro utječe na koncentraciju.
Deveto mjesto: Sjemenke bundeve
Sjeme bunde nekada je bilo čak i sirovina za proizvodnju popularnih lijekova, toliko je korisno! Sadrže rijetku kombinaciju desetak hranjivih sastojaka, međutim, da biste dobili dnevnu dozu, trebate naluzagi pola čaše sjemenki. Ako se uklapa u vašu dnevnu dozu kalorija – ogulite za zdravlje!
Deseto mjesto: Jabuke
I na kraju, jabuke. Njihove su koristi za probavu neupitne, a fruktoza koja se u njima nalazi također savršeno hrani mozak. Pektini, flavonoidi i druge hranjive tvari nesumnjivo su važni. Jabuke su došle na deseto mjesto zbog činjenice da njihova česta upotreba može uzrokovati preosjetljivost zuba, kao i pogoršati gastritis. Ali, ako nemate problema s kiselošću, grizite barem svaki dan!

Dragulj boje

Iako općenito mislimo da su dijamanti čisti i bezbojni, činjenica je da je boja jedna od četiri karakteristike dijamanata koja