HEKLANJE

Hvar

Hvar, otok u Jadranskom Moru, najduži je i najsunčaniji hrvatski otok te jedan od najljepših otoka na svijetu. Razvedena obala, brojne slikovite i kristalno čiste plaže, obilje sunca, netaknuta priroda, veoma bogata povijesna i kulturna baština, mirisi lavande, maslina i vina, kao i uvijek gostoljubivi domaćini razlozi su zbog kojih je otok Hvar nadaleko poznat. Dio je srednjodalmatinskog arhipelaga s površinom od 299.6 km2, dužinom od 68,2 km, širinom do 10,5 km i populacijom od 11,459 stanovnika. Otok Hvar je administrativni dio Splitsko-Dalmatinske županije u Hrvatskoj. Najveća mjesta na obali otoka su: grad Hvar, Stari Grad, Jelsa, Sućuraj i Vrboska. Ostala mjesta na obali su: Milna, Sveta Nedilja, Ivan Dolac i Zavala. Mjesta u unutrašnjosti su: Brusje, Grablje, Selca kod Starog Grada, Dol, Rudina, Vrbanj, Svirče, Vrisnik, Pitve, Humac, Poljica, Zastražišće, Gdinj, Bogomolje i Selca kod Bogomolja.
Otok Hvar od otoka Brača dijeli Hvarski kanal, od Visa Viški kanal, od Korčule Korčulanski kanal te od poluotoka Pelješca Neretvanski kanal. Istočni rt otoka Hvara (Sućuraj) udaljen je samo 3NM (5 km) od kopna (Drvenik na Makarskoj Rivijeri). Ispred zapadnog dijela otoka Hvara (s južne strane) nalaze se Pakleni Otoci, a ispred srednjeg dijela otoka (također s južne strane) nalazi se otok Ščedro.
Po sredini otoka Hvara pruža se bilo s najvišim vrhom Sveti Nikola (628 m); sjeverno od njega je plodno Velo polje. Sjeverna obala otoka, s velikim Starigradskim zaljevom i nizom uvala, mnogo je razvedenija od južne.Otok Hvar poznat je po ugodnoj mediteranskoj klimi s blagim zimama, ugodno toplim ljetima i velikim brojem sunčanih sati (2718 godišnje). Maksimalne temperature nisu nikad toliko visoke da bi smetale poljoprivredi (najviša ikad izmjerena temperature bila je 37°C 1935. godine).Prosječna zimska temperetura je 9.1°C (siječanj 9.1°C, srpanj 24.8°C). Snijeg pada vrlo rijetko, u siječnju su prosječno 3 snježna dana u 10 godina, a u veljači samo jedan. Gospodarstvo se temelji na turizmu, ribarstvu i poljoprivredi (vinogradarstvu, maslinarstvu te uzgoju ružmarina i lavande). Tri ribarska centra na otoku su: Sućuraj, Vrboska i Hvar. Glavna mjesta na otoku povezana su državnom cestom D-116 (Hvar – Stari Grad – Jelsa – Bogomolje – Sućuraj). Trajektne linije: Sućuraj – Drvenik, Stari Grad – Split, Stari Grad – Ancona (Italija). Brodske linije: Hvar – Split i Jelsa – Bol (otok Brač) – Split.
Otok Hvar naseljen je još od prapovijesti. Kasnije su ga naselili Iliri, koji su došli u sukob s grčkim kolonizatorima u 4 st. prije Krista. U Oglavku i Koščaku (kraj Sućurja, na istočnom rtu otoka) živjela je Ilirska kraljica Teuta. Brojne gomile na otoku još su iz ilirskih vremena. Grci su na otoku osnovali antički grad Pharos (danas Stari Grad). Otok Hvar imao je važnu ulogu u vrijeme Ilirsko-Rimskih ratova, koji su završili pobjedom Rimljana. U rimsko doba otok gubi nekadašnje značenje. Nakon propasti Rimskog Carstva Hvar je, zajedno s čitavom Dalmacijom, došao pod bizantsku vlast. U 7. st. potpao je pod vlast Neretljana, s kojima je ušao u sastav Kraljevine Hrvatske (od 925. do 1102. godine). U idućim stoljećima Hvar je priznavao suverenitet hrvatsko-ugarskih kraljeva, bosanskog kralja Tvrtka, Dubrovačke Republike, Venecije, Francuske i Austrije. Poslije prvog svjetskog rata ulazi u sastav Italije, da bi 1921. ušao u sastav kraljevine SHS. Poslije 2. svjetskog rata dio je federativne Jugoslavije od koje se Republika Hrvatska osamostalila 1991. godine. U 16. i 17. stoljeću Hvar je bio centar hrvatske književnosti (Petar Hektorović, Hanibal Lucić). U gradu Hvaru i ostalim mjestima na otoku postoje brojna arheološka nalazišta i kulturne znamenitosti koje svjedoče o bogatoj i burnoj povijesti.
Mjesta:
Grad Hvar- Grad Hvar, sa svojih 3672 stanovnika (2001), najveće je mjesto na otoku Hvaru. Nalazi se na jugozapadnoj obali otoka, u uvali zaštićenoj Paklenim otocima s južne i niskim bilom sa sjeverne strane. Ime Hvar dolazi od grčkog naziva Pharos, antičkog imena za cijeli otok i današnji Stari Grad (grad Hvar postaje centar otoka sredinom 13. stoljeća). Gradska luka je sigurna za brodove jer je od južnih vjetrova štite Pakleni otoci; malo otočje jedinstvene prirodne ljepote te brojnih kristalno čistih uvala i plaža. Na najvećem otoku Sveti Klement nalazi se marina Palmižana. Otočje je povezano s Hvarom brojnim taxi – brodovima .Hvar je centar otočkog turizma, jedna od najpoznatijih destinacija u Hrvatskoj i jedna od najpoželjnijih i najposjećenijih destinacija cijelog Jadrana. Glavne atrakcije grada su: ugodna topla klima s puno sunca, prirodne ljepote, razne mogućnosti smještaja, dobra gastronomska ponuda, sport i rekreacija, aktivni noćni život itd. Brojni restorani i konobe nude odlične riblje, mesne i vegetarijanske specijalitete uz vrhunsko lokalno vino. Turistima su na raspolaganju razne mogućnosti kvalitetnog smještaja. Može se birati smještaj u ugodnim i luksuznim hotelima, privatnim pansionima, sobama i apartmanima, ili u kampovima. Mogućnosti sporta i rekreacije su odlične. U Hvaru postoji više teniskih terena, igrališta za mali i veliki nogomet, odbojku, rukomet i košarku te brojne biciklističke i trim staze. Za ljubitelje podmorja postoji ronilački klub, a može se iznajmiti razna plovila. Niti onima koji vole planinarenje i penjanje po stijenama u Hvaru neće biti dosadno.
Mjesta:
Grad Hvar-sa svojih 3672 stanovnika (2001), najveće je mjesto na otoku Hvaru. Nalazi se na jugozapadnoj obali otoka, u uvali zaštićenoj Paklenim otocima s južne i niskim bilom sa sjeverne strane. Ime Hvar dolazi od grčkog naziva Pharos, antičkog imena za cijeli otok i današnji Stari Grad (grad Hvar postaje centar otoka sredinom 13. stoljeća). Gradska luka je sigurna za brodove jer je od južnih vjetrova štite Pakleni otoci; malo otočje jedinstvene prirodne ljepote te brojnih kristalno čistih uvala i plaža. Na najvećem otoku Sveti Klement nalazi se marina Palmižana. Otočje je povezano s Hvarom brojnim taxi – brodovima .Hvar je centar otočkog turizma, jedna od najpoznatijih destinacija u Hrvatskoj i jedna od najpoželjnijih i najposjećenijih destinacija cijelog Jadrana. Glavne atrakcije grada su: ugodna topla klima s puno sunca, prirodne ljepote, razne mogućnosti smještaja, dobra gastronomska ponuda, sport i rekreacija, aktivni noćni život itd. Brojni restorani i konobe nude odlične riblje, mesne i vegetarijanske specijalitete uz vrhunsko lokalno vino. Turistima su na raspolaganju razne mogućnosti kvalitetnog smještaja. Može se birati smještaj u ugodnim i luksuznim hotelima, privatnim pansionima, sobama i apartmanima, ili u kampovima. Mogućnosti sporta i rekreacije su odlične. U Hvaru postoji više teniskih terena, igrališta za mali i veliki nogomet, odbojku, rukomet i košarku te brojne biciklističke i trim staze. Za ljubitelje podmorja postoji ronilački klub, a može se iznajmiti razna plovila. Niti onima koji vole planinarenje i penjanje po stijenama u Hvaru neće biti dosadno.
Oko Hvara nalaze se brojne stjenovite i šljunčane plaže (većina na Paklenim otocima). Najpoznatije među njima su:
Jerolim– poznata naturistička plaža s tuševima, trgovinom i restoranom.
Ždrilca– uvala na Paklenim otocima s više šljunčanih plaža, okružena gustom šumom s nekoliko restorana.
Stipanska – naturistička plaža s tuševima, restoranom i trgovinom.
Palmižana – prostrana uvala s plitkim šljunčanim dnom, okružena gustom borovom šumom i raznim egzotičnim biljkama. U blizini se nalazi nekoliko atraktivnih restorana.
Pokonji dol – šljunčana uvala nedaleko od grada.
Mekićevica – dvije šljunčane plaže 2,5 km istočno od centra grada.
Hvar je grad jedinstvenog kulturnog i povijesnog naslijeđa. Najpoznatije znamenitosti su: tvrđava, katedrala sv. Stjepana, Franjevački samostan, gradska lođa, Hektorovićeva palača, arsenal i kazalište. Za više informacija o navedenim znamenitostima kliknite ovdje. Posjetiteljima su na raspolaganju brojne galerije, muzeji i izložbe. Hvar je postao slavan i moćan za vrijeme Srednjeg vijeka, kada je bio važna luka Mletačke Republike. Rimsko naselje nalazilo se uz luku u 3. stoljeću, a kasnoantičko na podnožju brežuljka, gdje poslije 1278. počinje izgradnja gradskih zidina. Središte staroga dijela grada oblikovano je u 15. stoljeću. Na sjevernom obronku iznad trga stoje dijelom sačuvane palače hvarskih plemića. Hvar je danas važno turističko odredište sa stoljetnom tradicijom organiziranog turizma (1868. u Hvaru je osnovano Higijeničko društvo, koje se brinulo za ugodan boravak stranaca u gradu).
Jelsa- je mjesto smješteno u uvali sa sjeverne strane središnjeg dijela otoka Hvara. U blizini su dva najveća vrha na otoku: Sv. Nikola na zapadu i Hum na istoku. Jelsa se sastoji od dva glavna dijela: Vela Banda na južnoj i Mala Banda na sjevernoj obali. Jelsa je važno turističko središte s bogatom turističkom tradicijom (najstariji hotel Jadran izgrađen je 1911. god.). Mjesto je od davnine poznato i po kvalitetnom vinu. Turistička ponuda sastoji se od: kulturno-zabavnih programa, kvalitetnih smještajnih objekata (hoteli, apartmani, kampovi, sobe…), sportsko-rekreacijskih sadržaja (nogomet, košarka, odbojka, tenis, mini-golf, boćanje, vodeni sportovi, škola ronjenja…), kvalitetnih restorana i konoba te izleta (Bol na Braču, Makarska, ostala mjesta na otoku Hvaru…). Može se iznajmiti brodice, glisere, bicikle, motore i automobile.
Jelsa ima obalu s brojnim slikovitim uvalama u kojima posjetitelji mogu u miru uživati. Plaže su pješčane, šljunčane i stjenovite. Najpoznatije među njima su:
Mina– pješčana plaža s restoranom, oko 500 m od centra mjesta, idealna za djecu.
Grebišće– pješčana plaža s restoranom i klubom, oko 1,5 km istočno od Jelse.
Zenčišća– plaža koja se nalazi 3 km istočno od Jelse.
Bočić– kupalište svega 300 m udaljeno od centra mjesta.
Uvala svetog Luke (ili Crkvica)– šljunčana plaža 4 km istočno od Jelse (također i važno arheološko nalazište).
Na brdu južno od Jelse nalazi se Tor, masivna utvrda iz 4. stoljeća prije Krista, sagrađena od velikih pravilno obrađenih kamenih blokova koji su naslonjeni jedan na drugoga bez ikakvog veziva. Tor je bio grčka osmatračnica koja je sagrađena na temeljima starije ilirske utvrde, a imao je važnu ulogu i u srednjem vijeku. Jelsa je nastala u 14. stoljeću kao luka sela Pitve, koje se nalazi na brdu 3 km južno od Jelse. U 19. stoljeću Jelsa se ubrzano razvija zahvaljujući brodogradnji i pomorstvu. U to vrijeme mjesto se urbano oblikovalo te postalo centar središnjeg dijela otoka. Jelsa se također može i pohvaliti brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima.
Stari Grad- (antički Faros) je grad i luka koja se nalazi na kraju zaljeva dubokog 4 nautičke milje uz sjeverozapadnu obalu otoka Hvara. Grad je okružen vinogradima, maslinicima i borovom šumom. Stanovništvo se bavi vinogradarstvom, vinarstvom, maslinarstvom, voćarstvom, ribarstvom i posebno turizmom. Stari Grad je moderni turistički centar. Razne mogućnosti smještaja (hoteli, apartmani, sobe, kampovi i bungalovi), dobra gastronomska ponuda (domaći specijaliteti i lokalno vino), kao i raznovrsne mogućnosti sporta i rekreacije (tenis, košarka, nogomet, vodeni sportovi, jedrenje na dasci, ronjenje…) privlače brojne posjetitelje. U ljetnim mjesecima organiziraju se mnogobrojne kulturne i sportske manifestacije: Starogradsko ljeto, koncerti, recitali, zabavne priredbe i Međunarodna ljetna glazbena škola. Prve nedjelje u rujnu održava se Faros maraton, međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju. More koje okružuje Stari Grad poznato je po bogatoj morskoj flori i fauni. Plaže su uglavnom šljunčane, stjenovite i betonske. Manje plaže nalaze se u uvalama unutar Starogradskog zaljeva, a podvodni ribolov moguć je uz južnu obalu poluotoka Kabal koji zatvara zaljev.
Najpopularnije plaže u Starom Gradu su:
Lanterna – gradska plaža koja se nalazi oko 800 m od centra mjesta
Maslina – pješčana uvala u blizini trajektnog pristaništa.
Banj – gradska plaža koja se sastoji od šljunčanog dijela i betonskih ploča.
Hotelsko kupalište- kupalište koje se nalazi pored hotelskog kompleksa u Starom Gradu.
Paklena, Baba, Zavala, Žukova – šljunčane i kamenite plaže koje se nalaze na poluotoku Kabal.
Srebrenjak Farosa (4. st. prije Krista)Stari Grad je najstarije naselje na otoku Hvaru, osnovano daleke 385./384. godine prije Krista. Utemeljili su ga grčki kolonizatori kao nezavisni polis Faros, a u vrijeme rimske kolonizacije zvao se Pharis. Od formiranja Hvarske komune 1278. god., kada Hvar postaje glavni grad na otoku, Stari Grad gubi prvobitni značaj. Većina ostataka drevnog Farosa zatrpana je do današnjih dana, a samo neki otkriveni dijelovi upućuju na to kako je grad nekad izgledao. Najbolje sačuvani ostaci su dijelovi 11 metara dugog grčkog zida koji je bio dio sjevernih gradskih zidina i ostaci istočnih zidina pored crkve sv. Ivana. Kameni blokovi gradskih zidina koji su iskorišteni za gradnju zvonika crkve sv. Petra, upućuju da se na tom mjestu nalazio glavni gradski ulaz. U Starom Gradu može se vidjeti mnogo kulturnih znamenitosti. Najpoznatije od njih su: crkva sv. Ivana (na mjestu dvojne bazilike iz ranokršćanskih vremena na antičkim temeljima), crkva sv. Jerolima (srednjovjekovna crkvica), crkva sv. Nikole (iz 14. stoljeća), ostaci crkve sv. Lucije (sagrađene u 15. stoljeću – 1571. srušene od Turaka), crkva sv. Roka – zaštitnika Starog Grada (iz 15. st.), crkva sv. Petra i Dominikanski samostan (zapadni dio samostanskog prizemlja uređen je kao muzej u kojem se čuvaju vrijedni eksponati, među kojima i više arheoloških nalaza iz vremena Farosa od kojih su neki među najstarijim pisanim spomenicima na tlu Hrvatske), župna crkva sv. Stjepana (iz 1605. godine, sagrađena na mjestu gdje se u 12. stoljeću nalazila prva hvarska katedrala) i Tvrdalj (utvrđeni dvorac pjesnika Petra Hektorovića).
Vrboska- malo mjesto i luka na sjevernoj obali središnjeg dijela otoka Hvara. Nalazi se u uskoj i dubokoj uvali, okruženoj vinogradima, maslinicima i borovom šumom. Vrboska se sastoji od dva dijela: istočni dio Pjaca (s renesansnim i baroknim kućama) i zapadni dio Podva (s crkvama, uskim ulicama i kućama u renesansnom i gotičkom stilu). Dvije obale povezuju maleni kameni mostovi, što mjestu daje poseban šarm. Stanovništvo se bavi vinogradarstvom, poljoprivredom, ribarstvom, maslinarstvom i turizmom. Ribarski muzej prezentira dugu ribarsku tradiciju i težak život stanovnika Vrboske u prošlosti. Postava muzeja uključuje staru ribarsku kuću s tradicionalnom ribarskom opremom i mrežama, kao i ostatke strojeva bivše tvornice za preradu ribe u Vrboskoj. Vrboska je poznata po atraktivnim plažama i netaknutoj prirodi, zbog čega je poznati turistički centar. Smještaj je moguć u hotelima, obiteljskim pansionima, sobama, apartmanima i nudističkom kampu. Najpopularnije plaže u Vrboskoj su one koje se nalaze na poluotoku Soline, uvali Maslinica i otočiću Zečevo. Na poluotoku Soline nalazi se više uvala sa šljunčanim plažama s južne strane, dok se na sjevernoj strani uglavnom nalaze ravne kamene ploče, također pogodne za kupače. Maslinica je uvala sa šljunčanom plažom, 800 m udaljena od centra mjesta. Zečevo je mali otok s nudističkom plažom.
Kulturološke znamenitosti:
Hvarska tvrđava (fortica ili čitadela)- nalazi se na brdu iznad grada Hvara i sagrađena je početkom 16. stoljeća (za vladavine Venecije). Obnovljena je 1579. godine nakon što je oštećena u eksploziji baruta, a svoj današnji izgled dobila je nakon brojnih nadogradnji. Dodatno je pojačana za vrijeme francuske uprave, a vojarna i osmatračnica sagrađene su za vrijeme austrijske uprave. U tvrđavi se danas nalazi zbirka amfora i ostalih eksponata iz antike i srednjeg vijeka. Od tvrđave do gradskog trga pružaju se zidine koje su sazidane u srednjem vijeku. Tvrđava dominira gradom. Iz nje se pruža prekrasan panoramski pogled na grad Hvar i Paklene otoke.
Katedrala sv. Stjepana u Hvaru- nalazi se na istočnoj strani glavnog gradskog trga. Sagrađena je na temeljima ranokršćanske crkve iz 6. stoljeća. Sadašnji izgled dobila je u 16. i 17. stoljeću.
Arsenal u Hvaru- sagrađen je u 13. stoljeću. Na katu iznad arsenala 1612. sagrađeno je kazalište, jedno od najstarijih u Europi i najstarije javno kazalište na svijetu.
Franjevački samostan u Hvaru- sagrađen je u 15. stoljeću kao utočište za mornare. Unutar samostana nalazi se muzej s izloženim slikama, starim kovanicama, crkvenim knjigama i raznim drugim predmetima. Najpoznatiji izložak je slika “Posljednja večera”. Gradska lođa sa satom u Hvaru iz 15. stoljeća jedini je ostatak bivše guvernerove palače.
Hektorovićeva palača u Hvaru- jedna je od najljepših kasno-gotičkih kuća. Počela se graditi 1463. godine i nije nikad završena. Tvrdalj Petra Hektorovića u Starom Gradu (desno) je utvrđeni ljetnikovac književnika Petra Hektorovića (1487.-1572.), autora prvog realističnog epa hrvatske renesanse: “Ribanje i ribarsko prigovaranje”.
Ostaci antičkog grada Pharosa u Starom Gradu- Stari Grad je najstariji grad na otoku i jedan od najstarijih u Europi, osnovan je od grčkih kolonizatora 384. ili 385. godine prije Krista i imao je status slobodne države (polis).
Crkva sv. Stjepana u Starom Gradu- sagrađena je u 17. i 18. stoljeću.
Crkva sv. Ante u Sućurju- sagrađena je 1663. godine. Za vrijeme Venecijanske uprave Sućuraj se nalazio na tromeđi triju država: Mletačke Republike, Osmanlijskog Carstva i Dubrovačke Republike. Brojne izbjeglice došle su u Sućuraj u 15. stoljeću, bježeći pred Turcima, te su postali stanovnici Sućurja i sagradili ovu crkvu. U crkvi je arheološka zbirka u kojoj se nalazi i dosta amfora koje su pronađene u moru oko Sućurja.
Svjetionik Sućuraj- na istočnom rtu otoka Hvara sagrađen je 1889. godine. U blizini se nalazio i drugi svjetionik s početka 19. stoljeća, koji je srušen u 2. svjetskom ratu.
Tvrđava (fortica) u Sućurju– Za vrijeme Mletačko-Turskih ratova Sućuraj je zapaljen i opljačkan tri puta pa je 1613. izgrađena ova tvrđava. Oštećena je u 2. svjetskom ratu, a fotografiju prije oštećenja možete vidjeti ovdje.
Franjevački (bivši Augustinski) samostan u Sućurju– Godina izgradnje nije poznata, ali je poznato da je prva rekonstrukcija izvršena 1309. godine, a posljednja 1994.
Crkva (tvrđava u Vrboskoj)- sagrađena je 1575, kada je utvrđena stara crkva sv. Marije od Milosrđa. Crkva je jedna od najčuvenijih znamenitosti na otoku Hvaru. Nalazi se na brežuljku u centru Vrboske.
Mostovi u Vrboskoj- Vrboska se nalazi u dnu dubokog i uskog zaljeva čije dvije obale povezuju brojni mostići. To mjestu daje poseban draž.
Crkva sv. Ivana u Jelsi- s trgom koji je okružuje i župnom crkvom, najstariji je dio Jelse. Crkva je sagrađena u 15. stoljeću.

Prirodni dezodoransi

Skrećemo vam pažnju ekološki prihvatljive proizvode koje lako možete napraviti sami. Umjesto dezodoransa koristim običnu sodu bikarbonu. Soda bikarbona Namažem

Čišćenje ušiju

Nikada ne biste trebali čistiti uši. Bubnjić se nalazi u najdubljem dijelu vanjskog zvukovoda. Zašto je opasno čistiti uho? Bilo