HEKLANJE

Istina o prednostima prehrane s niskim udjelom masti

Nacionalna studija nedavno je otkrila znakovite činjenice o dijetama s niskim udjelom masti i njihovim prednostima u vezi s rakom i bolestima srca. Studija koju su zaključili Women’s Health Initiative (WHI) i Sveučilište Stanford primijetila je da sama prehrana s niskim udjelom masnoća nije dovoljna za značajno smanjenje rizika od srčanih bolesti i/ili raka kod odraslih žena. Istraživači su otkrili da smanjenje zasićenih i trans masti može dati pozitivnije rezultate.

Studija je pokazala da su žene koje su bile na dijeti s niskim udjelom masti doživjele 9% smanjenje razvoja raka dojke. Osim toga, nisu zabilježene značajne promjene u pojavi srčanih bolesti. Impresivnih 49.000 žena, u dobi od 50 do 79 godina, sudjelovalo je u onom što je poznato kao najveća američka dugotrajna studija o prehrani s niskim udjelom masnoće ikada zabilježena. Istraživanje je provedeno u razdoblju od osam godina, u kojem su stručnjaci planirali testirati teoriju da je prehrana s niskim udjelom masnoća korisna u smanjenju rizika od srčanih bolesti i raka.



Među 49.000 ispitanika, 40% je bilo na dijeti s niskim udjelom masti, što je zahtijevalo smanjenje unosa masti na 20% ukupnog unosa kalorija. Osim toga, trebali su jesti voće i povrće pet ili više puta tijekom dana, zajedno sa šest porcija žitarica. Preostalih 60% sudionika određeno je kao usporedna skupina i upućeno im je da zadrže svoje prehrambene navike kao i uvijek.

Međutim, stručnjaci Women’s Health Initiative primijetili su da određeni broj sudionika dijete s niskim udjelom masti nije ispunio cilj unosa masti od 20%. U nedavnom izvješću objavljenom sa Sveučilišta Stanford, stručnjaci su prenijeli da bi žene koje žele održati svoje zdravlje trebale razmisliti o prehrani koja je niska u zasićenim i trans mastima, a istovremeno je bogata vlaknima i povrćem. Ova bi dijeta zamijenila onu koja je usmjerena isključivo na unos nemasne hrane.

“Samo prelazak na hranu s niskim udjelom masnoće vjerojatno neće donijeti mnogo zdravstvenih koristi kod većine žena,” komentirala je dr. Marcia Stefanick, profesorica medicine na Stanfordskom istraživačkom centru za prevenciju i predsjednica upravnog odbora Inicijative za zdravlje žena. “Umjesto da pokušavaju jesti s malo masnoća, žene bi se trebale usredotočiti na smanjenje zasićenih masti i trans masti.”

Uz bilo koji program prehrane, redovita tjelovježba i zdravstveni pregledi trebali bi se koristiti za rano otkrivanje i najučinkovitije liječenje.

Podaci u ovom članku namijenjeni su samo u informativne svrhe. Ne smije se smatrati ili koristiti umjesto medicinskih savjeta ili profesionalnih preporuka za režime prehrane i/ili vježbanja. Svaki pojedinac trebao bi se posavjetovati sa svojim liječnikom prije početka bilo kojeg programa koji se sastoji od dijete i/ili tjelovježbe.

Prijevare kreditnog savjetovanja

Neke od najgorih prijevara uključuju ponude za pomoć potrošačima da poprave svoj kredit. Naša je nacija toliko ukorijenjena u korištenju