HEKLANJE

Izbjegavanje soli nije dobro za vaše zdravlje

Kanadski su znanstvenici razotkrili mit o prednostima izbjegavanja soli. Da biste uistinu bili zdraviji, trebali biste slijediti takvu dnevnu normu …
DOKanadski znanstvenici opovrgavaju popularnu tvrdnju da je izbjegavanje soli dobro za vaše zdravlje. Kako su doznali, sve popularnija prehrana bez soli može doprinijeti razvoju kardiovaskularnih bolesti jednako kao i preslana hrana.
Veliko međunarodno istraživanje koje su vodili stručnjaci sa Sveučilišta McMaster iz Hamiltona (Kanada) pokazalo je da je prehrana s niskim udjelom soli nužna isključivo za hipertenzivne pacijente i ljude koji zlostavljaju slanu hranu. S druge strane, prehrana bez soli, s druge strane, štetna je za zdravlje.
Proučavale su se prehrambene i životne preferencije, kao i uzorci krvi više od 130 000 ljudi iz 49 zemalja. Znanstvenici su pokušali otkriti postoji li veza između unosa natrijevog klorida i bolesti srca , kao i rizika od moždanog udara. Pokazalo se da je nizak sadržaj soli u hrani povezan s velikim brojem kardiovaskularnih bolesti.
Andrew Mente, vodeći autor studije, napominje:
Nizak unos natrijevog klorida doista smanjuje krvni tlak, ali učinak je prilično marginalan u usporedbi s prosječnim unosom soli. Istodobno, izbjegavanje soli povezano je s promjenama u hormonalnoj razini, koje mogu nadmašiti bilo kakvu korist od snižavanja krvnog tlaka.
Znanstvenici preporučuju umjereno slanu hranu zdravim ljudima. Dnevni unos soli trebao bi biti oko 3 grama. Inače, bez obzira pati li osoba od hipertenzije ili ne, postoji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti: studija je pokazala da je konzumacija 2 ili manje grama soli dnevno povezana s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.