HEKLANJE

Izgradnja poslovnog uspjeha kroz outsourcing

Outsourcing nije strana kontroverza. Otkako je Russell Kelly Office Services otvorio put eksternalizaciji na kopnu 1946. godine, eksternalizacija na kopnu i na moru imala je priličan udio kritičara. Nekada se radilo o iskorištavanju jeftine radne snage za osobnu poslovnu dobit. Zatim su same tvrtke postale nezadovoljne modelom outsourcinga zbog svojih nerealnih očekivanja uštede troškova i povrata ulaganja koji nisu ispunili niti jedno od njihovih očekivanja.

Problemi s dobavljačima i loši komunikacijski kanali također su samo neke od prepreka s kojima su se tvrtke i dobavljači morali nositi. Ali s obzirom na sav cinizam, outsourcing je nastavio dobivati na zamahu, dokazujući skepticima da je uz sveobuhvatnu strategiju na mjestu outsourcing stvarna sila s kojom se mora računati za čistu poslovnu stručnost.



Tvrtke za medicinske uređaje najbolji su primjer kako im outsourcing gotovo svake faze razvoja proizvoda pravom ugovornom proizvođaču može dati prednost u vrlo visoko konkurentnom sektoru. Upravo taj gotovo savršen spoj specijaliziranog znanja i stručnosti podijeljen između OEM-a i ugovornog proizvođača određuje ishod pothvata eksternalizacije.

Nekad je bio slučaj kada su proizvođači originalne opreme morali pribjeći korištenju većeg broja vanjskih tvrtki kako bi izvršili određene zadatke za proizvodnju jednog proizvoda. Postojala je jedna tvrtka za proces dizajna, druga za proces proizvodnje i treća za marketing krajnjeg proizvoda. Ovdje outsourcing možda izlaže svoju najslabiju kariku zbog zakona opadajućih povrata, gdje produktivnost utječe kada se uključi previše ljudi.

Iz tog razloga danas je sve većem broju ugovornih proizvođača prioritet izdvojiti se od konkurencije i pružiti sveobuhvatno rješenje za OEM proizvođače. Što znači da ovi ugovorni proizvođači ne pretvaraju samo vizije OEM-a u prototipove i zatvaraju svoja vrata kada pilot završi. Njihove usluge outsourcinga sada se proširuju na prilagođena rješenja za svakog OEM klijenta; regulatorna pomoć; upravljanje opskrbnim lancem i podrška nakon tržišta.

Ne samo da će proizvođači originalne opreme smanjiti troškove korištenjem ugovornog proizvođača koji zadovoljava sve operativne funkcije, već će proizvođači originalne opreme sada također moći ubrzati proizvodnju kvalitetnih revolucionarnih proizvoda kako bi povećali prodaju. Ovo je tako podcijenjena prednost, koju vrijedi ponoviti. Rad s ugovornim proizvođačem koji obavlja sve teške poslove za OEM-a, poput upravljanja cijelim opskrbnim lancem, na primjer, veliki je teret za OEM-a.

Ovaj vrijednosni prijedlog usluga s dodanom vrijednošću, uštede troškova, povećanja profita i usluga s dodanom vrijednošću bila je situacija u kojoj svi dobivaju koju je outsourcing cijelo vrijeme propovijedao. Outsourcing nikada nije bio proizvodnja jeftinih proizvoda samo radi učinkovitosti, posebno ne na inovativnom tržištu kao što je sektor medicinskih uređaja.

Proizvođač po ugovoru koji isporučuje punu uslugu outsourcinga također ima koristi od boljeg razumijevanja tehnologije svojih klijenata, širenja svoje baze znanja što u konačnici može biti samo dobar slut za krajnjeg korisnika. Ako inovacija želi nastaviti cvjetati, tada ugovorni proizvođači s punom uslugom moraju biti zainteresirani za učenje o tržištu OEM-a na kojem posluju.

Outsourcing izveden ispravno će dovesti OEM-a i ugovornog proizvođača u strateško partnerstvo koje može izvlačiti koristi u godinama koje dolaze. Očito je dakle da je promišljen odabir ugovornog proizvođača ključan ako se žele ispuniti poslovni ciljevi OEM-a. A sve počinje s multidisciplinarnim ugovornim proizvođačem koji je vješt u inovativnom dizajnu proizvoda, inženjerskoj stručnosti i vještinama upravljanja projektima – sve komponente koje određuju uspjeh ili neuspjeh tvrtke za medicinske uređaje.



Vaša prva kreditna kartica

Ako nikada prije niste bili zaduženi ili ste mladi, dobivanje kreditne kartice može biti teško. Začudo, zajmodavci više vjeruju ljudima

Hvar

Hvar, otok u Jadranskom Moru, najduži je i najsunčaniji hrvatski otok te jedan od najljepših otoka na svijetu. Razvedena obala,